background

A.Vogel Plantenecyclopedie

Centaurium erythraea RAFN.

Duizendguldenkruid

Geschiedenis

Duizendguldenkruid

De benaming Centaurium is uit het Griekse kentaúreion ontstaan, waarmee in de Griekse mythologie een wezen dat half mens half paard was werd bedoeld. De centauren golden als bijzonder kundig op het gebied van genezen. Zo zou volgens Plinius de centaur Chriron met deze plant een pijlwond in zijn voet genezen hebben. De naam werd spoedig volksetymologisch als centum aurei ("honderd goudstukken") uitgelegd. Dit resulteerde in de Duitse naam "Hundertguldenkraut", die tot in de 16e eeuw zo voorkwam. Daaruit vormde zich "Tausendgüldenkraut", dat de hoge waardering die men voor deze plant had, beter tot uitdrukking bracht. De Romeinen noemden de plant vanwege zijn bittere smaak Herba felis terrae, dat "aardgalkruid" betekent. De soortnaam minus is afgeleid van het Latijnse minor voor "klein" of "weinig". De medische toepassing van duizendguldenkruid gaat terug tot de Hippocrates (5e en 6e eeuw v. Chr.). Dioskurides raadde het aan als laxeermiddel, menstruatieopwekkend middel en oog- en wondmedicijn.

Botanische kenmerken

Duizendguldenkruid

Dit een- tot tweejarig kruid schiet omhoog uit de lichte wortel en een op de grond staande bladrozet. De vierkantige, 20 tot 40 cm hoge stengel is in het bovenste deel vertakt. De weinige lancetvormige bladparen zitten kruisgewijs aan de stengel. De kleine rozerode bloembuisjes bevinden zich in meerdere schijnschermen aan het einde van de stengel. De bloeitijd is van juli t/m september.

Vindplaats

Duizendguldenkruid

Het duizendguldenkruid is over heel Europa tot aan de poolcirkel, in Noord-Amerika, Noord-Afrika en West-Azië verspreid. Hij prefereert vochtige open plekken in het bos, wegranden en berghellingen tot op 1400 m hoogte.

Verwerking

Duizendguldenkruid

Ter vervaardiging van een alcoholisch extract gebruikt A.Vogel het biologisch geteelde, verse, bloeiende kruid. De oogst vindt tijdens de bloeitijd van juli tot september plaats. Er wordt veelvuldig thee gezet van duizendguldenkruid. Zelfs Goethe moest deze bittere thee drinken.


Latijnse naam

Centaurium erythraea

Officiële naam

Duizendguldenkruid

Familie

Gentianaceae

Gentiaanfamilie

Synoniemen

Centaurium umbellatum GILIB.

Centaurium minus Moench

Erythraea centaurium PERS

Volksnamen

Ruigbloem Koortsbloem

Aardgal

Santorie

Haverine

Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >