background

A.Vogel Plantenecyclopedie

Carum carvi

Karwij

Familie

Het is een tweejarige plant die hoort tot de familie van de schermbloemigen (Apiaceae of umbelliferae). Men noemt deze plant ook wel echte karwij.

Karwij wordt vaak verward met komijn. Zij verschillen echter in smaaksterkte: karwij is dubbel zo sterk van smaak als komijn. De zaden van karwij zijn iets meer gebogen dan die van komijn. Komijn is bitterder van smaak en karwij is scherper van smaak.

Botanische eigenschappen

Deze plant wordt 30 tot 60 cm hoog en heeft fijne, langwerpige, eironde bladeren die dubbelgeveerd zijn. De plant heeft een penwortel. De schermen hebben witte of roze bloempjes die bloeien in mei of juni. De vrucht van de karwijplant is een tweedelige splitvrucht. De eivormige, ietwat gebogen, zaadjes zijn 3-4 mm lang en hebben een aangenaam, zoet en kruidig aroma. De inhoudsstoffen zijn limoneen en carvum.

Voorkomen

Je ziet de plantjes vooral staan in weilanden, in bermen en op dijken. Karwij komt voor in bijna heel Europa, Noordwest Afrika en in sommige delen van Azië. Het wordt op grote schaal gekweekt in Nederland, maar bijna de hele oogst wordt uitgevoerd.

Verwerking

  • Het wordt gebruikt bij spijsverteringsproblemen en verbetert de eetlust.
  • Karwij is menstruatiebevorderend.
  • Vanwege zijn verwarmend effect wordt het ook gebruikt bij winterse problemen met de luchtwegen.
  • Het is een aangenaam kruid voor in de keuken en wordt vooral in Duitsland en Oostenrijk gebruikt om gerechten op smaak te brengen bvb. in zuurkoolgerechten en bij de inmaak.

Latijnse naam

Carum carvi

Officiële naam

Karwij

Familie

Apiaceae

Schermbloemenfamilie

Synoniemen

Echte Karwij

Volksnamen

Kummel

Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >