background

A.Vogel Plantenencyclopedie

Cardiospermum halicacabum L.

Blaasjeswingerd

Geschiedenis

Blaasjeswingerd

De sterk woekerende, kruidachtige rankplant groeit in tropische streken en was onbekend bij de Europese geneeskundigen uit de Oudheid. Vermoedelijk vond hij in de Middeleeuwen als sierplant zijn weg naar ons. Op welke manier is niet bekend. De oudste beschrijving bevindt zich in "New Kreüterbuch" van Leonhard Fuchs uit het jaar 1543. Hoewel hij de medische eigenschappen van de plant niet kende, vond hij toch dat hij dit mooie gewas moest opnemen, zodat andere mensen een reden hadden om over de werking ervan na te denken. Wat een vooruitziende blik had hij! Een mooie afbeelding van de plant bevindt zich in het kruidenboek Tabernaemontanus in de door Bauhin herbewerkte tekst uit 1731.

In 1731 kreeg de plant zijn naam van de plantkundige Carl von Linné. De geslachtsnaam Cardiospermum, dat "hartvormig zaad" betekent, dankt de plant aan de erwtengrote, donkerbruine zaden die een typische hartvormige, witte vlek hebben. De soortnaam halicacabum is van Griekse herkomst en betekent "zoutvaatje", wat naar de ronde vruchten verwijst. Ook de Duitse naam "Ballonrebe" (= ballonwijnstok) verwijst naar de opgeblazen aandoende vruchten.

De blaasjeswingerd werd in de homeopathie ingevoerd door Willmar Schwabe, die in 1956 het eerste Cardiospermum-exemplaar uit het toenmalige Belgisch-Congo naar Duitsland bracht en daar plantte. In zijn thuisland geldt de plant als niet giftig, maar hij kan bij gevoelige mensen wel incidenteel allergische reacties oproepen. Dit was de aanleiding om homeopathische preparaten indien er  symptomen van allergische reacties optraden, te testen.

Botanische kenmerken

cardiospermum-botanische-kenmerken-Blaasjeswingerd

De blaasjeswingerd is een eenjarige klimmende rankplant. Zijn stengel is bij de grond slechts 3 mm dik. Hij kan echter een lengte van 2 m bereiken. De stengel vormt internodien van 5 tot 10 cm lengte. De loofbladeren staan verspreid, zijn dubbeldrievoudig (biternat) en kaal of donzig behaard. De veerdelige eindbladeren zijn ruitvormig-lancetvormig en ongeveer 3 tot 5 cm lang. De zijbladeren zijn kleiner.

De kleine witte, eenslachtige bloemen met vier kelkbladeren van ongelijke grootte zijn in zijdelingse, enkelvoudige, nauwelijks bloeiende schijnschermen of in een eindstandige, uit schijnschermen samengestelde, bloeiwijze gegroepeerd. De stengels van de schijnschermen zijn 5 tot 10 cm lang. Kort onder de bloemsteel staan in de regel paarsgewijs ca. 2 cm lange ranken. De ongeveer 3 cm lange vrucht is een ballonvormige,  opgeblazen, nagenoeg ronde dop. Hij bevat de karakteristieke zaden met de hartvormige witte vlek.

De bloeitijd is afhankelijk van de plaats.

De familie van de Sapindaceen is bijna uitsluitend in de tropen te vinden. De zeepbevattende vruchten van het geslacht Sapindus schuimen in water. In de thuislanden van deze plant worden ze daarom gebruikt bij het wassen. Het vruchtvlees van deze plant is meestal eetbaar. De bekendste vrucht is de litchi (Litchi chinensis SONN.). Een andere geneeskrachtige plant uit deze familie is Paullinia sorbilis MART., die het cafeïnebevattende middel "Guarana" levert.

Vindplaats

cardiospermum vindplaats Blaasjeswingerd

De blaasjeswingerd was oorspronkelijk inheems op de Bermuda's, in Florida en Texas. Tegenwoordig is hij in India, Afrika en Zuid-Amerika wijd verspreid, alwaar hij op menige plaats als lastig woekerend onkruid wordt gezien. De blaasjeswilgerd wordt in Zwitserland en in Zuid-Duitsland in wijnbouwgebieden gecultiveerd. Zij is niet winterhard.

Verwerking

cardiospermum verwerking Blaasjeswingerd

De oertinctuur wordt uit de verse, bovengrondse, bloeiende plantdelen bereid, die door A.Vogel/Bioforce biologisch geteeld worden. De verdunningen worden door intensief schudden met de hand vervaardigd.


Latijnse naam

Cardiospermum halicacabum

Officiële naam

Cardiospermum    

Familie

Sapindaceae

Zeepboomfamilie

Synoniemen

C. corindum L.

C. labrumSCHUM.

C. inflatum SALISB.

Volksnamen

Ballonplant

Blaaserwt

Hartzaad

Wondererwt

Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Test je gezondheid

Doe een van de online zelftesten en ontvang direct advies

Naar de testen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >