background

A.Vogel Plantenencyclopedie

Bryonia cretica L. ssp. dioica (JACQ.) TUTIN

Heggerank

Geschiedenis

Bryonia heggerank

Volgens Plinius stamt de naam Bryonia af van het Griekse bryo en bryein, dat "groeiende" of "weelderig uitlopend" betekent en betrekking heeft op de snel en talrijk uit de wortelstok naar voren uitlopende stengels. Cretica stamt af van het Latijnse creticus of Griekse kretikos en duidt op de herkomst uit Kreta. De ondersoort kreeg van de plantkundige Linné de naam dioica, dat staat voor "tweehuizig", naar het Griekse di voor  "twee", en oikos voor "huis". De Duitse benaming Zaunrübe (= omheiningrank) verwijst naar de voorliefde van de plant om zich op omheiningen en daarop lijkende voorwerpen omhoog te ranken. Vele populaire namen hebben betrekking op de giftigheid van de biet. De sterk laxerende werking van de heggerank was al in de klassieke Oudheid bij artsen bekend.

Botanische kenmerken

Bryonia heggerank

De heldergele, vies ruikende wortel van de heggerank wordt zo dik als een voederbiet en kan tot 2,5 kg zwaar worden. De plant heeft ruwharige, tot 4 m lange stengels met spiraalvormig gedraaide, onvertakte klimranken, waarmee hij zich aan heggen en omheiningen vasthoudt. De gesteelde, kortstekelige bladeren zijn tot over het midden vijfdelig of handvormig. Ze hebben gaafrandige of stomp getande bladranden. Tegenover ieder blad staat een rank. De heggerank is tweehuizig, d.w.z. dat er mannelijke en vrouwelijke exemplaren zijn. De mannelijke bloemen zijn groenig wit, iets groter en staan in langgesteelde trosjes. De heldergroene vrouwelijke bloemen zitten in op schermen lijkende bundels in de bladoksels. In de herfst ontstaan de dunhuidige, bolvormige en scharlakenrode giftige bessen. De zwarte resp. witte heggerank (Bryonia alba) heeft in rijpe toestand zwarte bessen. De bloeitijd is van juni t/m juli.

Vindplaats

Bryonia heggerank

De heggerank heeft een groot verspreidingsgebied, dat zich van Midden-Europa tot de Japanse Zee uitstrekt. Hij is vooral veelvuldig te vinden in Midden- en Zuid-Europa en in Noord-Afrika. Hij gedijt verstrooid op omheiningen, heggen, struiken, in ooibossen en wijnbouwgebieden.

Verwerking

Bryonia heggerank

Bioforce gebruikt de volgens het actuele HAB vervaardigde oertinctuur. Er wordt gebruik gemaakt van de verse wortel van Bryonia cretica L. ssp. dioica (JACQ.) TUTIN of Bryonia alba L., die voor de bloeitijd geoogst wordt. Het potentiëren van de verdunningen geschiedt door intensief schudden met de hand.


Latijnse naam

Bryonia cretica

Officiële naam

Bryonia

Familie

Cucurbitaceae

Pompoenfamilie

Synoniemen

Bryonia acuta DESF.

Bryonia dioica JACQ.

Volksnamen

Alfpapenkruid

Roodbes

Duivelsknol

Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Test je gezondheid

Doe een van de online zelftesten en ontvang direct advies

Naar de testen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >