background

A.Vogel Plantenecyclopedie

Aralia-racemosa-L

Trosaralia

Geschiedenis

Trosaralia

In zijn Noord-Amerikaanse thuisland werd de azaliawortel door kruidkundigen en eclectici als middel tegen longziektes, zoals hoesten, ontsteking en tuberculose en vrouwenziektes, zoals leukorrhoea, baarmoederverzakking en bloedarmoede toegepast. Hij gold als diaphoreticum, antirheumaticum, stomachicum en expectorans. Hale nam de plant in 1867 over van de Amerikaanse eclectici in de homeopathie. Aralia zou de Canadese naam voor de bergengelwortel zijn. Racemosa stamt af van het Latijnse racemus, dat "tros" betekent en verwijst naar de trosachtige bloeiwijze.

Botanische kenmerken

Aralia-racemosa-L

De trosaralia heeft een geelwitachtige, dikke knolachtige en vertakte wortelstok, die geurig is en in de sponsachtige weefsels een gelige melkachtige substantie laat vloeien. Uit de wortelstok groeit een winterharde kruidachtige plant, die met gedeeltelijk verhoute, gegroefde en stevig vertakte stengels een boeket vormt. De stengels worden tot 1,5 m hoog. De grote, tot 20 cm lange eivormige bladeren zijn drie- tot vijfvoudig geveerd. In lange, pluimvormige trossen staan okselstandig en eindstandig de kleine, groenig witte bloemetjes in bolvormige schermen. De min of meer ronde bessen zijn donkerrood tot paars van kleur. De bloeitijd is van mei t/m augustus. De Araliaceae (klimopfamilie) wordt in Europa alleen door de klimop vertegenwoordigd. Zij komt veel voor in Amerika en Azië en vormt dichtvertakte, gedeeltelijk stekelige struiken of bomen.

Vindplaats

Aralia-racemosa-L

Aralia racemosa is inheems in de bosrijke bergen van Noord-Amerika, van het midden van Canada tot aan Virginia. De plant groeit op rotsachtige, maar voedselrijke rivieroevers.

Verwerking

Aralia-racemosa-L

A.Vogel gebruikt de volgens het actuele HAB vervaardigde homeopathische verdunning. Er wordt gebruik gemaakt van de verse ondergrondse delen van Aralia racemosa L.. Deze zijn afkomstig uit gecertificeerde biologische eigen teelt.

In hun natuurlijke omgeving worden uit de wortels ook hoestsiropen, tincturen en infusen bereid.


Latijnse naam

Aralia racemosa

Officiële naam

Trosaralia

Familie

Araliaceae

Klimopfamilie

Synoniemen

Aralia arizonica EASTW.

Aralia becrenata Wooton & Standley

Volksnamen

Trosaralia

Amerikaanse Nardus

 

Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >