background

A.Vogel Plantenencyclopedie

Angelica archangelica L.

Grote engelwortel

Geschiedenis

Angelica archangelica L. Grote engelwortel

De naam Angelica is Middenlatijn en werd van het Griekse aggelikós en ággelos, die "bode" of "engel" betekenen, afgeleid. Volgens de legende zou deze geneeskrachtige plant door een engel aan de mensen aangewezen zijn. Archangélica, van het Griekse archággelos (= "aartsengelachtig"), is de vergrotende trap van Angelica. Deze diende om de bijzondere geneeskrachtige werking van de plant extra te benadrukken. Angelica dook voor het eerst op bij Mattheus Sylvaticus in de 14e eeuw. Tabernae montanus schrijft in 1588: "Engelwortel met zijn buitengewone kracht en deugd, alsof de Heilige Geest of dierbare engelen dit gewas en deze heilzame wortel aan de mensheid geopenbaard hadden." Volgens hem werd de plant hoofdzakelijk tegen de "pestlucht en verderfelijke lucht" in ziekenhuizen gebruikt. Hij noemde hem ook wel "gifwortel", die hij gebruikt kon worden als iemand gif gegeten of gedronken had.

Botanische kenmerken

Angelica archangelica L. Grote engelwortel

De engelwortel vormt een sterke wortelstok met een dicht wortelnetwerk. Daaruit ontstaat een weelderige bladrozet, waaruit in het tweede jaar een holle, gegroefde, aan de bovenkant vertakte stengel tot 2 m hoogte omhoog groeit. De grote, naar boven kleiner wordende loofbladeren zijn bij de stengel met brede bladschedes aangehecht en drievoudig veerspletig. De groenige witte bloemen staan in halve bolvormige, eindstandige dubbele schermen, die een doorsnede tot 15 cm kunnen hebben. Zij vormen ellipsvormige splitvruchten. Na een keer gebloeid te hebben sterft de plant af.

De bloeitijd is van juli t/m augustus.

Vindplaats

Angelica archangelica L. Grote engelwortel vindplaats

De grote engelwortel gedijt op vochtige plaatsen in de gematigde zones van Europa en Azië tot aan IJsland. De in het wild groeiende plant is in het bijzonder te vinden in de kustgebieden van de Noord- en Oostzee. In Oostenrijk en in Zwitserland treft men de plant zelden in het wild aan.

Verwerking

In oktober en november worden de wortels en de wortelstok van de in het voorjaar gezaaide, biologisch geteelde planten, uitgegraven, gewassen en gedroogd. Deze worden gebruikt voor de vervaardiging van een alcoholisch extract. De wortels van planten die al een stengel hebben of al in bloei staan hebben geen genezende werking meer. Engelwortel is een ingrediënt in likeuren en bittere sterke drank, zoals Chartreuse en Bénédictine.


Latijnse naam

Angelica archangelica

Officiële naam

Engelwortel

Familie

Apiaceae

(= Umbelliferae)

Schermbloemenfamilie

Synoniemen

Archangelica off.

(MOENCH) HOFFMANN

Volksnamen

Borstwortel

Aartsengelwortel

Heilige geestkruid

Grote engelwortel

 

Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Test je gezondheid

Doe een van de online zelftesten en ontvang direct advies

Naar de testen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >