background

A.Vogel Plantenecyclopedie

Allium schoenoprasum

Bieslook

Familie

Behoort toe tot de lookfamilie (Alliaceae). Is verwant aan bolgewassen zoals ui, prei en knoflook.

Botanische eigenschappen

Dit kruid heeft bladeren in de vorm van holle stengels. In de volksmond wordt het daarom ook pijpgras of uiengras genoemd. De plant kweekt een voedselvoorraad (bol) onder de grond zodat zij goed de winter overleeft en snel na de winter weer opkomt en groeit. Ze kan tot 30 cm hoog worden. In juni en juli bloeit de plant met blauw-roze-violette bolvormige bloemen en vormt daarna zaadbolletjes aan het uiteinde van de stengels. Deze zaadbolletjes zijn niet geschikt voor consumptie. De plant zet zich voort in ongeslachtelijke en geslachtelijke vorm. De ongeslachtelijke vorm van voortplanting gebeurt in de bollen. Elke bol vormt een nieuwe bol. Je ziet vaak meerdere broedbollen aan de wortels. De geslachtelijke voortplanting is er met de zaadvorming. De bloemen ruiken naar knoflook.

Voorkomen

Komt vooral voor in Europa en Noord-Azië. Er is zelfs nog een wilde vorm die je vooral in Nederland en België kunt vinden. Komt oorspronkelijk uit het Oosten waar het al drie eeuwen voor Christus gebruikt werd. Het werd later in onze contreien verspreid door de Romeinen.

Verwerking

Men gebruikt vooral de jonge, dunne stengeltjes. Deze hebben een pittige, frisse smaak en fleuren salades en rauwkost op.  Ook op aardappelen, in boter en op vlees en vis kan je bieslook strooien voor een extra smaaktoets. De stukjes stengel kook je best niet mee wegens smaakverlies door het koken. Voeg bieslook steeds na het koken toe vb aan soep.

Deze plant bevat veel kalk en vitamine C, een beetje vitamine A en B. Bieslook bevordert de eetlust en verbetert de spijsvertering.


Latijnse naam

Allium schoenoprasum

Officiële naam

Bieslook

Familie

Alliaceae

Lookfamilie

Synoniemen

Pijpgras

Volksnamen

Pijplook

Graslook

Snijprei

Uiengras

Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >