background

A.Vogel Plantenecyclopedie

Allium sativum L.

Knoflook

Geschiedenis

allium sativum knoflook

Knoflook is een oude cultuurplant, die oorspronkelijk afkomstig is uit de steppen van Centraal-Azië. Al in de Oudindische geneeskunde was hij een beschermd geneesmiddel. Samen met de ui (Allium cepa) heeft de knoflook zijn weg via Voor-Azië naar Egypte gevonden, waar beide planten systematisch geteeld werden. Door de cultivering ontnamen de Egyptenaren de knoflook en de ui veel van hun scherpte en zo  werden zij onderdeel van het universele volksvoedsel. De piramides van Cheops zouden zonder rettich, uien en knoflook niet zijn gebouwd. Met hun hulp werden de enorme mensenlegers tegen tuberculose en infectieziektes beschermd. Alleen de priesters werd het genot van knoflook ontzegd, want knoflook gold als heilig, als een godsgeschenk en als afrodisiacum. De verwarmende en pikante tenen vonden hun weg naar het Westen en Noorden en werden ook bij de Grieken, Romeinen, Galliërs en Germanen als ingrediënt in gerechten, als kruid en als geneeskrachtige plant gebruikt. Knoflook wordt bij Hippokrates en Dioskurides en in de kruidenboeken van de Middeleeuwen beschreven. De Scandinavische mythe Edda verwijst naar knoflook als demonenafwerend middel. Vroeger werd hij bij andere symptomen dan nu gebruikelijk is toegepast. Lonicerus schreef, dat knoflook "theriak van de boeren", dus een universeel geneesmiddel, zou zijn. Hij adviseerde knoflook tegen de"gezwellen in het lichaam". Knoflook zou de"gezwellen" zachter maken, ze openen en de etter eruit trekken. Huidziektes, infecties, wormbesmetting, nierschade, acute bronchitis en maagpijn waren de favoriete toepassingsgebieden. Volgens Lonicerus moet men knoflook steeds met de tenen vermeerderen, omdat hij anders in het zesde jaar giftig wordt.

De oude Grieken en Romeinen noemden knoflook scorodon. De etymologie van de naam Allium is onzeker. Hij wordt met het Latijnse "olere" in verband gebracht of met het Griekse hallesthai, dat "eruitspringen" (vanwege zijn snelle groei) betekent. Sativum heeft betrekking op "zaaien". De herkomst van het oude woord look, dat men in alle Germaanse talen vindt, is nog niet vastgesteld. Knoflook heette in het Oudhoogduits klobelouh, clofolauh van clobo,"splijten" of"klauwen", vanwege de in verscheidene delen gespleten bol. De naam knoflook betekent ook "gespleten look".

In veel culturen heeft knoflook, ondanks zijn scherpe geur, zijn vaste plaats in de voeding. Deze geur wordt volgens Dr. Vogel voorkomen door tegelijkertijd verse rauwe peterselie te eten. In ons eigen belang zouden we geurtoleranter moeten worden, want uit ontelbare studies en publicaties blijkt het uitgebreide werkingsspectrum van knoflook.

Botanische kenmerken

Knoflook is een winterharde plant, die zich uit een bol ontwikkelt. Op de harde, vlakke, aan de onderkant door de wortels bedekte bolring, zit de langwerpige hoofdbol. Daaromheen zitten de gekromde, dicht naast elkaar liggende nevenbollen, de tenen. Elke afzonderlijke teen wordt door een wit, vliezig laagteblad omhuld. Samen vormen ze de nauwelijks groter dan een vuist zijnde knoflookbol.
De 30-80 cm hoge, kale bloemstengel ontspruit uit de hoofdbol. De stengel wordt aan de onderkant door buisvormige bladschedes omkleed. Hij draagt daaroverheen meestal vijf lineaire, lookgroene bladeren en aan de top het bloemscherm, dat door een lang, spitstoelopend, wit schutblad aan een kant is omhuld. De meestal onvruchtbare witachtige bloemen beschikken over zes elkaar overlappende blaadjes. Hiertussen bevinden zich kleine, rondachtige, eivormige bolletjes, die wanneer ze op de grond vallen nieuwe planten vormen.
De bloeitijd is van juli t/m augustus.

Vindplaats

knoflook allium sativum botanische kenmerken

Allium sativum wordt wereldwijd in warme en gematigde gebieden geteeld en wordt overwegend als kruid en groente gebruikt.

Verwerking

A.Vogel gebruikt een oliemaceraat uit de verse knoflooktenen en canola-olie voor de vervaardiging van zachte gelatine capsules.


Latijnse naam

Allium sativum

Officiële naam

Knoflookbol

Familie

Liliaceae

Leliefamilie

Synoniemen

Porrum sativum

RCHB.

Volksnamen

Knoflook

Look

Knooplook

Knoplook

Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >