background

A.Vogel Plantenencyclopedie

Aconitum napellus L.

Blauwe monnikskap

Geschiedenis

Aconitum napellus L. blauwe monnikskap

De naam Aconitum is afgeleid van het Griekse akónitos, van akóne voor "slijpsteen", dat op haar beurt is afgeleid van ak, dat "puntig" of "scherp" betekent, en van kônos voor "kegel". De naam verwijst waarschijnlijk naar de puntige bladeren. De oude volksetymologie relateerde de naam deels aan het bijvoeglijk naamwoord akonitós, dat "onoverwinnelijk" betekent, en deels aan de naam van de heuvel Akonitos in Pontos, waar de onderwereld haalde en de plant, volgens Ovidius, uit het speeksel van dieren ontstaan zou zijn. De Latijnse soortnaam napellus is afgeleid van napus, dat "knol" betekent en verwijst naar de knolvormige wortels.

Aconitum was in de Oudheid welbekend. Medea zou er haar zoon mee gedood hebben. Ook wordt vermeld, dat Aristoteles door monnikskap de dood zou hebben gevonden. Dioskurides vermeldt, dat de wortel schorpioenen doodt. Vroeger werd Aconitum als pijlgift en voor de vergiftiging van wolven gebruikt. Avicenna beschrijft als eerste de toepassing bij bloedneuzen, bloedende longen, duizeligheid, cardiovasculaire collaps, verlammingen, tuberculose en epilepsie. De Chinezen gebruiken al eeuwenlang een geneesmiddel, dat uit aronskelk, hyoscyamus, datura en aconitum bestaat. Er bestaan een groot aantal volksnamen voor monnikskap. Zij hebben bijna allemaal betrekking op de opvallende bloemvorm. Zo is de benaming blauwe monnikskap enerzijds afkomstig van de staalblauwe kleur van de bloem en anderzijds van de helmachtige vorm.

Botanische kenmerken

Blauwe monnikskap is een statige, tot 1,5 m hoge plant met zwartachtige, knolvormig tot raapachtig verdikte, vlezige wortels. De rechtop staande, krachtige stengel is met vijf- tot zevendelige, diep ingesneden, naar boven kleiner wordende, donkergroene bladeren bezet. De violetblauwe bloemen, waarvan het bovenste bloemdek helmvormig gewelfd is, zijn in een dichte druif gegroepeerd. De zogenaamde helm omsluit twee langstelige honingbladeren (nectariën), die ook "duiven van Venuswagen" genoemd worden. Als vruchten ontwikkelen zich drie vruchthulzen met glanzend zwarte, driekantige, aan de kanten gevleugelde zaden. In de bloeitijd ontwikkelt zich uit de stengeldragende knol een dochterknol, waaraan in het daaropvolgende jaar, de uit de knop voortkomende plant, de nodige voedingsstoffen onttrekt. De bloeitijd is van juni t/m augustus.

Vindplaats

vindplaats aconitum monnikskap

Monnikskap is in heel Europa, van Engeland tot de Karpaten en van Portugal tot Zweden, op bergachtige plaatsen tot 3000 m hoogte te vinden. De plant prefereert vruchtbare, vochtige en overbemeste grond, veeweiden en puinhopen.

Verwerking

A.Vogel verwerkt de homeopathische oertinctuur volgens het actuele HAB (Homeopatisch ArzneiBuch). Er wordt gebruik gemaakt van de verse, hele planten van Aconitum napellus L. in het begin van de bloeitijd. Het potentiëren van de verdunningen geschiedt door intensief schudden met de hand.

 


Latijnse naam

Aconitum nappellus L

Officiele naam

Aconitum

Familie

Ranunculaceae

(= ranonkels)

Boterbloemfamilie

Volksnamen

Helmbloem

IJzerhoed

Schoentje

Wolfsdood

Monnikskap

Paterskap

Stormhoed

Duivelskruid

Venuswagen

Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Test je gezondheid

Doe een van de online zelftesten en ontvang direct advies

Naar de testen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >