background

A.Vogel Plantenecyclopedie

Achillea millefolium L.

Gewoon duizendblad

Alchillea millefolium gewoon duizendblad

Geschiedenis

Het Latijnse Achillea is volgens Plinius van het Griekse achilleía afgeleid. De naam verwijst naar Achilles, de held van de Trojaanse Oorlog, die door de centaur Chiron in de geneeskunde onderwezen werd en de planten voor de genezing van zijn krijgers gebruikt zou hebben. Millefolium is een leenvertaling van het Griekse myrióphyllon, dat "met ontelbare bladeren" betekent. De naam werd al bij Plinius en Dioskurides vermeld. De Duitse naam Schafgarbe (= schaapgarve) verwijst naar het feit dat de plant graag gegeten wordt door schapen en op door schapen afgegraasde vlaktes gemakkelijke groeit. Het woord Garbe is uit het Oudhoogduitse Garwa of Garwe ontstaan, dat uitgelegd wordt met "de verschaffer" of "de genezer".

Alchillea millefolium gewoon duizendblad botanische kenmerken

Botanische kenmerken

Duizendblad vormt een kruipende, meerjarige wortelstok. Hieruit ontspruiten de op de grond staande bladrozet en een eenjarige, 20-80 cm hoge, rijk bebladerde stengel. De lancetvormige bladeren zijn twee- tot drievoudig veerspletig. De bladeren en de stengel zijn zacht behaard. Aan het einde van de stengel staan de kleine, met witte, rozerode of purperen tongvormige bloemen  gevulde bloemhoofden in schermvormige pluimen. De bloeitijd is van mei t/m oktober. Duizendblad kent veel ondersoorten, die morfologisch moeilijk te onderscheiden zijn, maar gezien hun chemische samenstelling sterk van elkaar verschillen. A.Vogel kweekt de tetraploïde (= viervoudige chromosomenset) ondersoort, die als enige een blauw gekleurde, d.w.z. azuleenhoudende etherische olie bevat.

Alchillea millefolium gewoon duizendblad voorkomen

Vindplaats

Duizendblad gedijt op droge weiden en op zonnige wegranden tot op 2500 m hoogte. De plant is inheems in Europa, Noord-Azië en in de Kaukasusregio en werd naar Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland overgebracht.

Alchillea millefolium gewoon duizendblad verwerking

Verwerking

A.Vogel gebruikt het alcoholische extract uit de verse, biologisch geteelde, bovengrondse plantdelen die in de bloeitijd geoogst worden. Van het duizendbladgebladerte wordt veelvuldig thee gezet. Het dient verder als badextract voor in bad of in een zitbad.Officiële naam

Duizendblad

Familie

Asteraceae

(= Compositae)

Samengesteldbloemigen

Volksnamen

Achilleskruid

Hazenkervel

Garve

Stoelbloem

Wondkruid

Soldatenkruid

Theeblommen

Schapenribbe

Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >