Wil je weten of je griep hebt? Doe dan deze online grieptest. Direct resultaat. Direct advies.
Klik hier en vul de grieptest in!Je wordt angstig wakker, bent bang ziek te zijn of raakt paniekerig in een drukke winkelstraat. Wanneer je in de overgang komt, kun je te maken krijgen met aanvallen van angst. Dat kan behoorlijk schrikken zijn. Soms herken je jezelf helemaal niet terug. Weet dus waarom je angstig kunt worden in de overgang. Plus, hoe herken je een angstaanval?
De overgang kan samengaan met stemmingswisselingen en vergeetachtigheid, maar ook met angst- en paniekaanvallen zoals angstig wakker worden. Zeker als je dit nog nooit hebt gehad, kunnen deze aanvallen je bang maken. Geen zorgen: wij zetten de feiten op een rij en geven tips tegen angst en paniek.
Er zijn vrouwen die nauwelijks iets merken van de overgang, maar er zijn ook vrouwen die het een heftige periode vinden waarbij een angstig gevoel soms de overhand krijgt. Dat kan worden veroorzaakt door hormonale schommelingen, al is het nog niet precies duidelijk hoe dit verband werkt. Vrouwen die eerder in het leven last hebben gehad van angstaanvallen, kunnen er in de overgang extra gevoelig voor zijn.
Een angstig gevoel kan ook ontstaan door allerlei gedachten en emoties. Zo denk je misschien dat mensen continu naar je kijken, omdat je in de overgang bent. Of je bent bang voor reacties van anderen omdat je een opvlieger hebt. Dat is nergens voor nodig: alle vrouwen krijgen vroeg of laat (op hun eigen manier) te maken met de overgang. Misschien vind je het een angstig idee dat je lichaam verandert en heb je het gevoel dat dit je overkomt en je er geen grip op hebt.
Een paniekaanval is een uiting van intense angst die meestal plotseling begint en een paar minuten tot een half uur duurt. De symptomen zijn:
Een angstaanval kan op elk moment van de dag ontstaan, maar sommige vrouwen worden ook angstig wakker. Het voelt alsof er iets vreselijks gaat gebeuren en de hartslag gaat omhoog. Het is een naar gevoel als je angstig wakker wordt, maar ook hier liggen de hormoonschommelingen aan ten grondslag. Tijdens de overgang reageren de hersenen, door het gebrek aan oestrogeen, in sommige gevallen met het aanmaken van extra noradrenaline. Dit is een stofje dat je extra gespannen, alert en angstig maakt.
Angstige gevoelens zijn normaal. Maar als angst je leven gaat bepalen, is dat niet normaal. Dan is het belangrijk om hulp in te roepen. Regelmatige angstaanvallen zijn een waarschuwingssignaal van je lichaam en de huisarts kan helpen om de oorzaak te achterhalen en mee te denken hoe de aanvallen kunnen worden opgelost.
Over één stukje van de overgang ben je nu al een stuk meer te weten gekomen. Heb je meer overgangsverschijnselen? Of wil je weten wat er nog op je pad kan komen én wat je eraan kunt doen? Ga dan naar de homepage van de Special Overgang.
Heb jij overgangsverschijnselen? En wil je weten hoe A.Vogel je kan helpen? Neem dan contact op met het A.Vogel Informatiecentrum via 0900 – 246 46 46 (kantooruren) of info@avogel.nl. Alle contactopties vind je op de speciale Informatiecentrum contactpagina.
Laatste wijziging op deze pagina: 25-04-2018
Wil je weten of je griep hebt? Doe dan deze online grieptest. Direct resultaat. Direct advies.
Klik hier en vul de grieptest in!Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?