background

Homeopathie wetgeving

November 2012

 1. Wat houden de nieuwe regels  rondom homeopathische middelen precies in?
 2. Waarom komen er nieuwe regels m.b.t. homeopathische middelen?
 3. Bestaat het A.Vogel assortiment alleen uit homeopathische geneesmiddelen?
 4. Heeft A.Vogel onderzoek gedaan naar de werking van haar producten?
 5. Wat gaat er veranderen?
 6. Wanneer gaat er iets veranderen?
 7. Blijven alle A.Vogel producten wel leverbaar/bestelbaar?
 8. Ondernemen jullie nog actie tegen deze maatregelen?
 9. Wij willen graag ook iets doen om dit te voorkomen. Is er hier een platform voor? Kunnen we een petitie tekenen?


1.    Wat houden de nieuwe regels rondom homeopathische middelen precies in?

Tot nu toe konden homeopathische producten een indicatie/claim voeren (zeggen waar het voor is)  als er duidelijk werd gemaakt dat het ging om een homeopathisch geneesmiddel en dat de toepassing  uitsluitend is gebaseerd op de principes van de homeopathie/dat de werkzaamheid van het middel niet door het College ter beoordeling van geneesmiddelen met wetenschappelijke criteria is beoordeeld. Overigens gelden ook voor homeopathische middelen strenge productie- en registratieregels.

Waar het op neerkomt is dat Minister Schipper homeopathische geneesmiddelen gelijk gaat behandelen met reguliere geneesmiddelen: er moet klinische onderbouwing aangeleverd worden om een claim/indicatie te mogen voeren.


2.    Waarom komen er nieuwe regels m.b.t. homeopathische middelen?

Dat is voor ons ook moeilijk om te beantwoorden. De oude regeling  (op de verpakking vermelden dat het gaat om een homeopathisch geneesmiddel en dat toepassing uitsluitend is gebaseerd op de principes van de homeopathie en dat de werkzaamheid niet door het College ter beoordeling van het geneesmiddel met wetenschappelijke criteria is beoordeeld) was wat ons betreft prima. Een soortgelijke regeling wordt ook toegepast in veel landen om ons heen, zoals België, Duitsland en Frankrijk.

Enkele redenen waarom wij deze nieuwe regels niet goed begrijpen:

 • De Minister zegt dat ze graag duidelijkheid  naar de consument wil - echter door deze regeling staan er straks honderden producten zonder indicatie in het schap.  Dit bevordert wat ons betreft niet de duidelijkheid en overzichtelijkheid voor de consument.

 • De Minister wil graag de kosten in de zorg omlaag brengen: echter zelfzorggeneesmiddelen, waaronder homeopathische geneesmiddelen, zijn voor veel mensen een hulp om niet (direct) in het reguliere medische kanaal terecht te komen. De kosten in de zorg zullen hierdoor dus niet omlaag gaan.

 • Veel mensen kiezen bewust voor homeopathische geneesmiddelen. Of er nou klinisch bewijs voor is geleverd of niet. Deze keuze wordt onmogelijk gemaakt als er niet meer verteld mag worden bij welke indicatie het product gebruikt kan worden.

 • Homeopathische geneesmiddelen zijn al honderden jaren op de markt. Over de gehele wereld. Miljoenen  mensen hebben er baat bij, ondanks dat de werking niet op dezelfde manier is onderbouwd als reguliere geneesmiddelen.

3.    Bestaat het A.Vogel assortiment alleen uit homeopathische geneesmiddelen?

Nee, slechts 20% van onze verkoop bestaat uit homeopathische geneesmiddelen. De overige 80% van ons assortiment bestaat uit geregistreerde kruidengeneesmiddelen, voedingssupplementen of medische hulpmiddelen.

4.    Heeft A.Vogel onderzoek gedaan naar de werking van haar producten?

Er zijn tal van wetenschappelijke onderzoeken en onderbouwingen  van  A.Vogel producten (en van ingrediënten van A.Vogel producten) die aantonen dat het om werkzame producten/stoffen gaat.

4a.    Is dit dan niet voldoende om een claim/indicatie op de verpakking van een homeopathisch middel te krijgen?

Nee, de meeste van die onderzoeken zijn gedaan met onze kruidengeneesmiddelen en niet met onze homeopathische producten.
5.    Wat gaat er veranderen?

Aan de homeopathische producten zelf verandert niets. Alleen de verpakking en de bijsluiter moeten worden aangepast. Op de verpakking mag immers niet meer staan waar het middel voor bedoeld is. Er staat dus alleen nog een productnaam op en je kunt lezen hoe je het product moet doseren.

6.    Wanneer gaat er iets veranderen?

De nieuwe regels zijn op dit moment al wet. De aangepaste verpakkingen zullen vanaf maart 2013 de winkels instromen. Vanaf september 2013 zijn alleen de nieuwe verpakkingen nog te vinden in de schappen.

7.    Blijven alle A.Vogel producten wel leverbaar/bestelbaar?

Ja. De komende jaren zullen er om deze reden geen A.Vogel producten verdwijnen uit ons assortiment. Doordat op de verpakking niet meer mag staan waar je het middel voor kunt gebruiken, verwachten wij wel dat het middel uiteindelijk minder goed verkocht zal worden. Dit feit kan op den duur natuurlijk wel consequenties hebben voor een aantal producten uit ons assortiment.

8.    Ondernemen jullie nog actie tegen deze maatregelen?

Een groot aantal organisaties die met deze maatregel in aanraking komen, hebben de handen ineen geslagen. Wij proberen op alle mogelijke manieren (politiek, publieke opinie) om deze regeling alsnog een halt toe te roepen. Natuurlijk zijn wij ook bezig om, mocht de regeling onverhoopt definitief worden, onze verpakkingen en bijsluiters aan te passen zodat ze voldoen aan de regelgeving.

9.    Wij willen graag ook iets doen om dit te voorkomen. Is er hier een platform voor? Kunnen we een petitie tekenen?

De KVHN (Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland) is de consumentenorganisatie. Zij staan graag mensen te woord over hoe zij eventueel een bijdrage kunnen leveren aan het terugdraaien van deze regeling. Ook kunt u een petitie ondertekenen

Mocht u ook in de toekomst op de hoogte willen worden gehouden van het laatste nieuws rondom A.Vogel producten, schrijf u dan op deze website in voor onze e-mail nieuwsbrief.

Laatste wijziging op deze pagina: 17-05-2018
Bron: Natuurlijk & Gezond. Gezond leven in harmonie met de natuur. Biohorma 2011. Uitgeverij Mix Media B.V., Lelystad

Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Test je gezondheid

Doe een van de online zelftesten en ontvang direct advies

Naar de testen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >