background

KennisQuiz | De Overgang

Vraag 1

Als een vrouw in de overgang is, loopt de productie van het hormoon oestrogeen…

Het proces van rijping van de eicel, eisprong en afstoting van baarmoederslijmvlies (de menstruatiecyclus) wordt gestuurd door twee vrouwelijke hormonen: oestrogeen en progesteron. De overgang start omdat deze hormonen in lagere hoeveelheden worden geproduceerd. Het rijpen van de eicellen verandert daardoor ook. Uiteindelijk stopt de rijping helemaal, waardoor de oestrogeenproductie definitief daalt. De overgangsjaren zijn daarom een beetje te vergelijken met een omgekeerde puberteit. Zoals er in de puberteit grote hormonale veranderingen plaatsvinden die zich geestelijk en lichamelijk uiten, is dat voor een vrouw in de overgang hetzelfde. Het veranderende oestrogeenniveau veroorzaakt de typische overgangsverschijnselen.

Zelfdiagnose

Hoe is het met uw gezondheid gesteld? Klik hier en kies uit verschillende zelfdiagnosetesten, zoals de grieptest en overgangstest.

A.Vogel Blogs: inspiratie voor een gezond leven

Lekkere lente!
Het is de overgang, niet de ondergang

Bezoek ons blog

Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >