Weg met spataderen in de overgang, hallo mooie benen!

De overgang kan er voor zorgen dat spataderen zich meer ontwikkelen

Overgangsklachten | Spataderen en zware benen

Gast Blogger
WhatsApp je vraag

Spataderen… Oftewel ontsierende, uitgezette, blauwe aderen op je benen. Jonge mensen worden er amper mee geconfronteerd, maar met het ouder worden krijgen meer en meer mensen er mee te maken. Mannen én vrouwen. Maar waar mannen hun spataderen makkelijk onder een lange broek kunnen verstoppen, zijn rokjes, jurkjes en panty’s minder vergevingsgezind. Ben je gewoon een geluksvogel als je er geen hebt? Of omgekeerd: een pechvogel als jij die ene op drie bent die er wel mee te maken krijgt? Zelf behoor ik tot de pechvogels. Iets met erfelijk belast zijn… Buiten de erfelijke factor (met je genen moet je het nu eenmaal doen) zijn er nog andere factoren die je wél zelf in de hand hebt om de kans spataderen te verminderen.

Spataderen: oorzaken en symptomen

Om te weten wat je kan doen om de kans spataderen te verminderen, is het allereerst belangrijk om te weten hoe spataderen veroorzaakt worden. We kunnen de volgende risicofactoren noteren:

 • zwangerschap: de vergrote baarmoeder kan de aderen in je buik dichtdrukken en zo een verhoogde druk in de beenaderen veroorzaken
 • defecte of slecht functionerende aderkleppen
 • zwaarlijvigheid
 • erfelijke belasting
 • langdurig rechtstaan (leerkrachten en winkelpersoneel worden vaak getroffen door spataderen)
 • een gebrek aan beweging
 • tijdens of na de overgang kunnen spataderen zich door de verandering in de hormoonhuishouding ontwikkelen.

Wanneer je spataderen hebt, en zeker als ze erg groot en aanwezig zijn, kan je hier zeker hinder van ondervinden. Lichamelijke klachten zijn:

Zware benen door spataderen

Ook kan je te maken krijgen met ‘zware benen’ door spataderen. Normaal wordt het bloed vanuit de aderen naar het hart teruggepompt, maar bij spataderen verloopt dit proces niet optimaal. Dit kan komen doordat de druk in de beenaderen verhoogd is of doordat de aderkleppen slecht functioneren. Spataders in de overgang: oorzaken en symptomen Het gevolg is dat het bloed zich gaat ophopen in je aderen en te traag naar het hart wordt afgevoerd. Omdat je bloed ook vocht mee afvoert, blijft het vocht nu achter in de weefsels van je benen en voeten. Daar begint het zich op te stapelen. Na verloop van tijd krijg je daardoor zwellingen in de benen (ook wel oedeem genoemd). En dit resulteert dan weer in een zwaar en pijnlijk gevoel in je benen. Wanneer je chronisch last hebt van zware, gezwollen benen, kan je last krijgen van chronische veneuze ziekte.

Wat is chronische veneuze ziekte?

Wanneer het terugstromen van het bloed naar je hart problematisch verloopt (zoals bij zware benen), kunnen we spreken van een aangetaste veneuze circulatie. Wanneer dit chronisch wordt is er sprake van chronische veneuze ziekte. Hierdoor krijg je heel vaak ontstekingen: omdat het bloed in je aders onvoldoende circuleert, gaan je witte bloedcellen stoffen uitscheiden die leiden tot chronische ontstekingen en beschadigingen van de aderwand. Na verloop van tijd kunnen je aders niet meer normaal functioneren en krijg je te maken met complicaties.

Tips bij spataderen in de overgang

Gelukkig kan je zelf heel wat ondernemen om de kans op spataders te verminderen of om de klachten te verminderen.

 1. Beweeg
  Soms wordt beweerd dat je spataderen erger maakt door te bewegen. Niet waar. Tenminste niet als je aan lage-impact sporten doet zoals wandelen, zwemmen, rustig joggen of fietsen. Probeer vooral aan sporten te doen waarbij je de onderste kuitspieren moet gebruiken. Hoge-impact sporten zoals rennen en gewichtheffen zijn geen goed idee: zij verhogen de druk op je aderen waardoor het probleem inderdaad erger wordt. Ook door op je tenen of hielen te wandelen, kun je de circulatie in je kuiten stimuleren. Je hoeft er zelfs niet voor recht te staan. Strek je voeten terwijl je op een stoel zit en maak in de lucht cirkelende bewegingen met je voet door je enkel te roteren.
  Klik hier voor 4 oefeningen bij spataderen en zware, vermoeide benen. Spataders: oorzaken en symptomen in de overgang
 2. Eet gezond
  Vermijd witte suiker, bewerkt voedsel, zuivelproducten, rood vlees (vlees in het algemeen), frisdrank, alcohol en roken. Eet in de plaats meer fruit en groenten. De bioflavanoïden die in de schil van groenten en fruit zitten (en dan met name in die van citrusvruchten), zorgen ervoor dat je aderen beter herstellen en beschermen ze tegen vrije radicalen. Je kan ’s ochtends een smoothie maken met vers fruit en groenten of je kan ’s middags een kom zelfgemaakte soep eten. Door gezond te eten en regelmatig te bewegen, kan je ook overgewicht vermijden: één van de risicofactoren.
 3. Paardenkastanje
  De paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) staat van oudsher bekend om zijn positieve invloed op je aderen. Paardenkastanje wordt dan ook vaak gebruikt om zware, vermoeide benen te verlichten. Aesculaforce forte bevat extracten van deze paardenkastanje en is ontwikkeld volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. Bij spataderen en aambeien en ter verlichting van de symptomen van vermoeide en zware benen, kramp, rusteloze benen, ten gevolge van een verminderde doorbloeding van de aderen. * Traditioneel kruidengeneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter. Toepassing is uitsluitend gebaseerd op reeds lang bestaand gebruik.

Marina Cluysen marina-blog-pasfoto

Meer blogs over spataderen en zware, vermoeide benen

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 19-06-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Samen door de overgang. Ontvang gratis e-mails met tips van Magda

tip

Samen door de overgang. Ontvang gratis tips.

Inschrijven >>