Samen door de Overgang

Wat je moeder je nooit vertelde over de overgang

"De overgang? Ik werd gewoon niet meer ongesteld"

Lifestyle | Overgang

Gast Blogger
WhatsApp je vraag

1. Vaginale droogheid

Op vaginale ongemakken rust nog steeds een heel groot taboe. We doen met z’n allen net alsof er nooit was misgaat daar beneden. Onzin, want bijna elke vrouw krijgt vroeg of laat met vaginale ongemakken te maken in haar leven. Met name in de overgang kan de vagina je wel eens flink in de weg zitten. Een veel gehoord ongemak is droogheid. Door de veranderende hormoonspiegel neemt de vochtigheid en elasticiteit van de vagina af. Dit kan zorgen voor een droog gevoel. Iets waar vrouwen niet makkelijk over praten of hulp bij zoeken. Jammer, want je hoeft er niet mee rond te blijven lopen!
Lees hier meer over tips bij vaginale droogheid.

2. Emotionele buien

Geen mens geeft het graag toe als hij of zij niet lekker in z’n vel zit. Vaak weet je wel wat de reden achter je emoties is. Bij de overgang is het een ander verhaal. Veel vrouwen weten namelijk niet dat ze in de overgang zitten, terwijl ze wel emotionele verschijnselen als prikkelbaarheid, neerslachtigheid en onrust ervaren. Dit kan enorm frustrerend zijn en een gevoel van onbegrip veroorzaken, zowel bij de vrouw zelf als bij de omgeving. Hoe fijn is het dan om te weten dat de overgang kan zorgen voor deze stemmingswisselingen?
Lees hier meer over emotionele verschijnselen in de overgang.

3. Urineverlies

Nog zo’n onderwerp waar bij veel vrouwen het schaamrood op de kaken verschijnt. Een plotse nies, een lachbui of een zware tas tillen en oeps, daar voelen we wat lopen. Urineverlies komt vaker voor naarmate we ouder worden. Tijdens de overgang kunnen bekkenbodemspieren slapper worden en de baarmoeder komt lager te liggen. Dit kan druk uitoefenen op de blaas, waardoor je ongewild wat urine kunt verliezen. Wat kun je hier aan doen? Een van de tips is bekkenbodemoefeningen.

4. Meer gezichtshaar, minder hoofdhaar

De volle bos op het hoofd kan dunner worden. De lieve donshaartjes op de kin veranderen ineens in harde ‘stoppels’. Geen verandering waar je om staat te springen! Toch is het een veel voorkomend verschijnsel dat we helaas niet om kunnen keren. Aan de ene kant vermindert de productie van oestrogeen (dat o.a. verantwoordelijk is voor de groei en veerkracht van je haar), aan de andere kant stijgt de testosteronproductie (met als gevolg dunner haar en gezichtshaar). Leuk, maar is er dan echt niets aan te doen? Wij hebben enkele tips om je haar extra goed te ondersteunen in deze periode.
Tips bij dunner wordend haar en haarverlies tijdens de overgang.

5. Verlies van libido

Je seksleven met je moeder bespreken? Er zijn maar weinig vrouwen die dit prettig vinden. Laat staan dat ze je ooit heeft verteld dat ze veel minder zin had in seks tijdens de overgang. Grote kans dat dit haar wel is overkomen in die periode. Uit een groot onderzoek blijkt namelijk dat dit 65% van de vrouwen overkomt. De grootste reden: het verlangen en de lust nam af. Maar ook vaginale droogheid en een onprettig gevoel bij het vrijen doen een duit in het zakje. Dit komt mede door de daling van het hormoon oestrogeen dat eerder altijd zorgde voor een goed doorbloede schede en een vochtige vaginawand.  
Wat je hieraan kan doen? Wij hebben 4 sekstips voor de overgang.

Meer lezen over de overgang

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 06-07-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

In de overgang? Ontvang maandelijks e-mails met tips van Ellen.

tip

In de overgang? Ontvang maandelijks gratis tips.

Inschrijven >>