Wat gebeurt er na de overgang?

Gastblog Eileen

Gast Blogger
WhatsApp je vraag

Hoe lang duurt de overgang?

Van te voren weet niemand van ons hoe lang het daadwerkelijk gaat duren. Gemiddeld duurt de overgang 4 jaar, maar de verschijnselen kunnen er na 10 jaar nog steeds zijn. Sommige vrouwen knipperen twee keer met de ogen en zijn door de overgang heen.
Andere vrouwen moeten een lange adem hebben. Dan is er nog een groep waarbij het op en af gaat; ze hebben goede maanden, gevolgd door minder goede maanden en andersom.

Kortom: ik weet het niet, jij weet het niet en wij weten het niet. Je zult het pas weten als het voorbij is (balen!). Toch zijn er wel wat aanknopingspunten waarin we kunnen zien in welke fase we ons bevinden van de overgang. Een belangrijk punt is de perimenopauze.

Wat is de perimenopauze?

De perimenopauze is het punt waar je hormonen beginnen te veranderen en zich opmaken voor de overgang naar een nieuw hormonaal stelsel. Dit kan soms heel subtiel gebeuren. Zo subtiel dat je eigenlijk niet beseft dat je in de menopauze komt. Sterker nog, je lichaam kan zich al wel jaren voorbereiden op de menopauze, totdat je ineens denkt: ‘hé, ik voel me anders, zou dit het zijn…’.

Dit is het moment dat je (overgangs)verschijnselen gaat herkennen, zoals vermoeidheid, stemmingswisselingen en misschien lichte opvliegers. Toch zullen veel vrouwen niet gelijk denken aan de overgang, omdat de verschijnselen nog zo subtiel zijn en ze gewoon nog menstrueren.

Hoe lang duurt de peri-menopauze?

Gemiddeld duurt de peri-menopauze zo’n drie jaar. Voor sommige vrouwen is deze fase zwaarder dan de eigenlijke menopauze, omdat er nog zoveel onduidelijk is. Als je uiteindelijk niet meer menstrueert verklaart dat voor je gevoel een boel en krijg je meer vat op de zaak. Wanneer je precies voorgoed stopt met menstrueren is niet te voorspellen.
We houden altijd de stelregel aan:

"wie minimaal een jaar lang niet meer heeft gemenstrueerd is door de overgang heen".

Maar wat als de menstruatie daarna toch terugkomt?

Het komt wel eens voor dat vrouwen na een jaar ineens verrast worden. Ze lijken ineens weer ongesteld te zijn geworden. Hoe dat kan, heeft te maken met verschillende factoren.
Hormonen zijn vreemde wezens en soms krijgen ze ineens de geest: “ik wil nog even één keer losgaan…”. Na één of twee gekke menstruatiemomenten denkt je lichaam dat het nu wel welletjes is.
Ook stress kan een boosdoener zijn. Hetzelfde geldt voor sporten en diëten. Doe je dit intensief, dan kunnen je hormonen hiervan in de war raken en de menstruatie opnieuw aanslingeren.
Daarom zeggen wij liever: je bent pas echt door de overgang heen als je minimaal 2 jaar niet meer hebt gemenstrueerd. Daarna kun je met zekerheid zeggen dat het voorbij is. Of nou ja, voorbij? Er is ook een tijd ná de overgang.

Is dit echt het einde van de menopauze?

Zo tegen het einde van de twee jaar moet je toch echt weer licht zien aan het einde van de tunnel. Verschijnselen nemen langzaam af, je voelt je beter in balans. Dit proces kun je versnellen als je goed voor je algemene gezondheid zorgt. Eet gezond, beweeg en ontspan. Doe rustig aan met alcohol en sport en dieet niet te intensief. Dit geldt overigens ook als je aan het begin van de overgang zit. Wie gezond leeft, krijgt over het algemeen minder te maken met allerlei overgangsverschijnselen.

Wat gebeurt er na de menopauze?

Als je eenmaal door de overgang bent - als die twee kritische jaren om zijn - zal je zien dat de balans weer terugkomt. Het is even wennen, maar uiteindelijk krijg je weer grip op je lijf en leer je haar steeds beter kennen. En ja, soms is het een kwestie van aanpassen; je hele hormoonhuishouding is anders. Je lijf kan hierdoor anders reageren, jij kan anders reageren. Het lichaam zal even de tijd nodig hebben om zich aan te passen zonder de hormonen.

En om eerlijk te zijn, als je eenmaal zonder alle ups en downs van je menstruatiecyclus leeft, is het een feestje om te merken hoe stabiel je humeur blijft door de weken heen. Je zal meer energie hebben, meer focus en meer levenslust. Heerlijk! Denk niet – zoals veel vrouwen – dat je een stapje terug doet na de overgang omdat je je vruchtbaarheid bent verloren. Zie het juist als een stapje erbij.

We zijn op een punt gekomen waarin ons leven niet meer in het teken staat van deze vruchtbaarheid. Het is tijd om onszelf te ontdekken. En dat is een heerlijk bevrijdend gevoel. Wat een mooi moment om naar uit te kijken!

Hello lovely ladies, mijn naam is Eileen en ik werk al 18 jaar op de educatie-afdeling bij A.Vogel in het Verenigd Koninkrijk. Ik schrijf over mijn eigen ervaring met de overgang en adviseer vrouwen al jaren over de overgang via onze informatielijn.

Lees ook:

3 handreikingen om de overgang in een ander licht te zien

Special in de overgang

Laatste wijziging op deze pagina: 06-07-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >