Hoe wandelen voor reuma je leven kan veranderen

Wandelen voor reuma leidde tot vriendschap voor het leven!

Lifestyle | Spieren en gewrichten

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

'Ga toch naar buiten, zeggen we vaak tegen onze kinderen. Maar het is hoog tijd om het ook tegen onszelf te zeggen!', dat is het motto van Wanda en Astrid. Niet alleen de zuurstof is broodnodig, ook het actief zijn. "Wandelen werkt als een infuus op je humeur."

Bewegen in de natuur

Dieprode heide, hazen die over het pad springen en het gekraak van takken en bladeren onder je schoenen. Wanda en Astrid worden er allebei gelukkig van. Tijdens het wandelen, voelen ze zich zo vrij als een vogeltje, kunnen ze rustig nadenken en alles even loslaten. Astrid: "Maar het is vooral heerlijk om je lichaam in beweging te zetten en buiten te zijn."
Ook weet Astrid dat wandelen een positief effect heeft op reumatische aandoeningen. Ze heeft de ziekte van Bechterew, artrose en het syndroom van Tietze en was genoodzaakt om ("met pijn in mijn hart") haar wielrenfiets te verkopen. "Maar daar kwam een nieuwe passie voor terug: wandelen. Door te lopen ervaar ik dat ik mijn reuma beter onder controle kan houden, omdat het mijn lichaam ontspant en de pijn vermindert."

Wandelen voor en met reuma

Wanda heeft geen reuma, maar haar schoonmoeder en een van haar beste vrienden wel. Om die reden liep ze een paar jaar geleden duizend kilometer voor het Reumafonds. En hoewel wandelen in je uppie heerlijk kan zijn, vond ze het extra leuk om deze wandeltocht te delen met anderen. "Wanda plaatste een oproep op Facebook of er mensen waren die een etappe wilden meelopen. Ik twijfelde geen seconde en reageerde", vertelt Astrid enthousiast. Een paar weken later liepen ze samen dertig kilometer, van Oldenzaal naar Bad Bentheim.

Vriendschap door vrijwilligerswerk

Tijdens die kilometers veranderde er van alles. Twee wildvreemden sloten een innige vriendschap en bedachten dat ze samen wandelingen wilden opzetten voor mensen met reuma. Astrid: "Het was zo bijzonder om te merken dat er een enorme klik was. We deelden natuurlijk een hobby, wandelen, maar het klikte ook op alle andere gebieden. Ik houd van het enthousiasme en de humor waarmee Wanda alles doet. 'Bij twijfel, doen!' is één van haar heerlijke uitspraken. Ze zal mij ook altijd helpen en weet op de juiste manier om te gaan met mijn beperkingen door reuma."
Inmiddels gaan ze, zoals echte vriendinnen, niet alleen samen wandelen, maar belanden ze ook wel eens in een wijnbar of restaurant. Astrid: "We hebben diepe gesprekken, waarbij we elkaar positief stimuleren en toch ontzettend veel lol hebben. Zo zijn we op de avond voordat we de Fjoertoer op Terschelling liepen in de kroeg beland. 'We doen er nog eentje', is sindsdien een gevleugelde uitspraak."
En dan te bedenken dat veel mensen haar waarschuwden: 'Je kent die vrouw helemaal niet, zou je wel met haar gaan wandelen?' Ik ben blij dat ik tóch ben gegaan."

De ReumaWalk: optimale wandelroute voor mensen met reuma

Tijdens die eerste wandeling van dertig kilometer, ontstond het idee voor de ReumaWalk. "Het was een spontane actie en we hadden het idee om dit eenmalig te organiseren. Tijdens de wandeldag zelf zeiden wandelaars: 'Nou, tot volgend jaar hè'. Wanda en ik keken elkaar aan en dachten precies hetzelfde: Volgend jaar? Er is nog helemaal geen volgend jaar!"

De positieve reacties tijdens de wandeldag en de ervaring hoe wandelen mensen samenbrengt, zorgden ervoor dat Wanda en Astrid weer hun agenda's pakten en een nieuwe wandeling planden. En toen nog een keer en toen ... Het gevolg is dat in september de vijfde ReumaWalk zal plaatsvinden.
De wandelroutes komen uit de mouw van Wanda en zijn volledig afgestemd op mensen met reuma. "Het is een proces van maanden voordat we een optimale route hebben. We starten met uitdenken in Google Maps. Niet te veel asfalt, niet te zwaar, afwisselende natuur, voldoende rustpunten en de mogelijkheid om de ronde in te korten. We denken overal aan," legt Astrid uit.
"Vervolgens gaan we de route zelf lopen; ik ben de referentie. Het komt vaak voor dat we nog iets aanpassen als de beschrijving al bij de drukker is. Ook dat hebben we gemeen: we zijn ijverig en willen elk jaar de route én de hele organisatie verbeteren."
En hun eigen favoriete wandelgebied? "De Utrechtse Heuvelrug! Prachtig! Maar eigenlijk zijn we niet zo moeilijk hoor. Met een afwisselende route maak je ons als blij", vertelt Astrid.

Wandelen verbindt

Hoewel het geen groepswandeltocht is, brengt de wandeling toch mensen samen. "Op Facebook en Twitter plaatsen sommigen een oproep om samen te starten. Ook mensen die elkaar tijdens een eerdere ReumaWalk ontmoetten, gaan vaak samen lopen. Dat is mooi om te zien: het bracht Wanda en mij immers ook samen."
Dat maakt het meteen alle energie en inspanning van de organisatie waard. "Zeker de laatste maand voor de wandeldag kost het ons veel energie – we doen het allebei naast ons werk. Maar de positieve reacties maken ons beretrots. Daar kunnen we een jaar op teren: het geeft voldoening om mensen te inspireren en mogelijkheden te bieden."

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 01-03-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >