Hoe weet je of de verschijnselen door de overgang of door reuma komen?

Haal overgangsverschijnselen en reuma niet door elkaar

Spieren en gewrichten | Overgangsklachten

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

De overgang is de overgang. Reuma is reuma. Maar toch worden die twee wel eens door elkaar gehaald, niet alleen door vrouwen zelf, ook door zorgprofessionals. De diagnose reuma kan om die reden soms worden gemist bij vrouwen in de overgang. En dat is schadelijk omdat behandeling in de eerste fase van de ziekte, de meeste schade op lange termijn voorkomt.
Waarom de overgang soms wordt verward met reuma, heeft meerdere redenen. Hier lees je de meest belangrijke.

Reuma en overgang hebben dezelfde verschijnselen

In de overgang zorgen hormonale veranderingen voor die typische overgangsverschijnselen. Dat zijn vaak de klassiekers; opvliegers, nachtzweten en humeurigheid.
Maar ook minder klassieke overgangsverschijnselen, zoals vermoeidheid, pijnlijke gewrichten, slapeloosheid, stijfheid en je niet fit voelen kunnen een effect zijn van hormonale verandering door de overgang. Ook reuma kan echter starten met moeheid, gewrichtspijn, slecht slapen, stijfheid en futloosheid.
Inderdaad: typische overgangsverschijnselen … Niet dus! Deze ongemakken in combinatie met je leeftijd, kunnen duiden op de overgang, maar dat hoeft dus niet.

Reuma ontstaat vaak op dezelfde leeftijd

Eind veertig, begin vijftig start bij de meeste vrouwen de overgang. Hoewel reuma op elke leeftijd kan voorkomen, ontstaat reuma bij vrouwen ook vaak op deze leeftijd. Omdat dan ook de overgang plaatsvindt, wijten vrouwen en artsen het vaak aan de veranderende hormonale fase en de link met reuma wordt gemist.

Hormonale veranderingen beïnvloeden reuma

De overgang draait om hormonale veranderingen. Maar hormonale veranderingen op zich hebben ook invloed op het ontstaan van reuma.
Tijdens de overgang krijgen veel vrouwen met reuma de eerste symptomen of er treedt in deze periode een verergering van klachten op. Aangezien het deels dezelfde symptomen zijn, wordt het minder snel opgemerkt.
Tijdens de zwangerschap verbeteren de symptomen juist vaak, mogelijk vanwege het hormoon oestrogeen dat tijdens die periode omhoog gaat. Dit hormoon daalt rond de tijd van de menopauze.

Klachten wegstoppen

Het is vrouweigen: niet klagen, maar dragen. Het hoort er nu eenmaal bij. Zeker bij de overgang is dat, helaas, nog steeds het geval. Zonde!
Niet alleen omdat er veel te doen is aan overgangsverschijnselen. Ook een diagnose als reuma kan hierdoor lange tijd worden gemist. Dat kan schadelijk zijn: de winst van de behandeling zit in het beginstadium van de ziekte.
Hoe eerder de ziekte wordt herkend en hoe sneller de behandeling start, hoe beter de schade kan worden beperkt.
Vroeger werd reuma niet voor niets ‘stille pijn’ genoemd. Hoe meer je over je pijn praatte, hoe negatiever de omgeving daarop reageerde. Het gevolg: mensen met reuma zeiden maar niets.

Onvoldoende kennis

Eenmaal in de overgang hebben vrouwen geen idee wat hun overkomt. Kennis is dan erg belangrijk. Als je weet wat je kan gebeuren of wat er aan de hand kan zijn, ben je beter voorbereid. Voor reuma geldt hetzelfde. Reuma heeft een lange aanloopfase. Er gebeurt een hoop ‘onder water’ voordat de ziekte aan de oppervlakte komt. Soms steek het even zijn kop boven water, maar mensen herkennen het dan nog niet als reuma. Ontstekingen hebben dan vaak al veel schade aangericht. Kennis maakt machtig. Lees je dus goed in als je naar de huisarts gaat.

Reuma of de overgang?

Het is lastig om er zelf achter te komen of je in de overgang zit, of dat het om reuma gaat. Het is vaak een optelsom, maar de klachten komen sterk overeen.
Raadpleeg bij klachten altijd je huisarts. Bereid je goed voor op het gesprek; maak bijvoorbeeld een lijst met alle klachten die je hebt. Het is belangrijk om naar je lichaam te leren luisteren en er iets aan te doen als het niet goed voelt.

Meer lezen

Blog: Vitamine D

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 05-07-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Elke maand tips van Mieke over reuma en pijnlijke gewrichten?

tip

Gratis tips ontvangen over leven met reuma

Inschrijven >