Verwen je gewrichten door te zwemmen

Verlicht reuma door baantjes te trekken

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

In een tijd waarin poweryoga, bootcamp en hardlopen super populair zijn, vergeten we bijna dat zwemmen een perfecte vorm van lichaamsbeweging is. Old-school baantjes trekken is feitelijk het best voor lijf en leden. Goed voor je vetverbranding, goed voor je conditie en zelfs heel goed voor je spieren en gewrichten.
Zwemmen is om die reden voor iedereen met reuma bijna de meest ideale sport om te doen. Daarom zetten we op een rijtje hoe het precies zit met zwemmen en reuma. En: zijn er zwemoefeningen die extra prettig zijn als je reuma hebt? (Ja!)

Zwemmen en reuma

Water is achthonderd keer dichter dan lucht, waardoor je bij elke beweging aardig wat weerstand moet overwinnen. Toch heeft je lichaam daar geen last van: in het water ben je gewichtloos. Er is geen sport waarbij je gewrichten zo weinig te verduren krijgen als bij zwemmen: er is geen schokbelasting die spieren, pezen, banden en gewrichten moeten opvangen. Voor mensen met reumatische klachten is zwemmen dan ook een zeer goede sport.

Zes voordelen van zwemmen voor mensen met reuma:

  • trainen in water kan helpen de conditie, het evenwicht en de bewegingsvrijheid te verbeteren;
  • in water treedt automatische spierontspanning op;
  • bewegingen worden vloeiender uitgevoerd in water;
  • bewegen in drie dimensies (breedte, diepte, hoogte) wordt mogelijk, wat de coördinatie bevordert;
  • verwarmde baden kunnen de pijn helpen verlichten;
  • je hele lichaam wordt sterker. Zwemmen focust zich niet op een bepaalde spiergroep, maar op je hele lichaam - van je rug tot je armen en benen.

Gezond en fit

Zwemmen associëren we met vakantie, zon en ontspanning. En dat is fijn: ook buiten de zomermaanden om kom je hierdoor al snel in zomerse sferen bij alleen al het zien van een zwembad. En terwijl je geniet van dit gevoel, werk je in het water op een goede manier aan je flexibiliteit en je gewicht. Zonder dat je het doorhebt, ben je binnen een paar maanden gezonder en fitter. Laat je gymschoenen dus in de kast staan en trek in plaats daarvan je badkleding aan voor deze work-out.

Bewegen in water

Ben je niet zo'n zwemmer? Je kunt ook door het water wandelen. Wandelen in water zorgt voor meer weerstand, terwijl het gewicht op de gewrichten een stuk kleiner is in vergelijking met lopen op het droge. Hoe dieper het water is waarin je loopt, hoe meer jij je moet inspannen.

Oefening

Sta rechtop met de schouders naar achteren en de borst opgetild. Plaats je hele voet op de bodem van het zwembad, waarbij je hak eerst naar beneden komt en dan de bal van je voet. Vermijd overbelasting van je rug door je buik- en rugspieren aan te spannen terwijl je loopt. Door je knieën te heffen, maak je de oefening intenser.

Zwemmen als therapie

Heb je reuma, dan kan hydrotherapie heerlijk zijn. Hydrotherapie is fysiotherapie in warm water, onder leiding van een ervaren fysiotherapeut. De oefeningen zijn vaak gericht op algemene mobilisering, conditieverbetering, spierversterking en ontspanning. De lessen vinden plaats in water op borsthoogte of in diep water. In het diepe water word je ondersteund door een drijfvest.
Terwijl de temperatuur van het water rust geeft en de spieren kalmeert, kun je doorde verminderde zwaartekracht de oefeningen makkelijker uitvoeren dan op het droge.

Tip

Veel reumapatiëntenverenigingen organiseren beweegactiviteiten in warm water. Vraag eens bij jouw vereniging of je in de buurt een lesje kunt volgen.

Ontspannen in het bubbelbad

Heb je baantjes getrokken, gelopen in het water of meegedaan met een lesje hydrotherapie? Tijd voor ontspanning! En hoe doe je dat nu beter dan door lekker in het bubbelbad of de sauna te gaan zitten. Laat de stralen van het bubbelbad je lichaam masseren of verwarm je spieren in de sauna.

Tips

  • overleg bij twijfel altijd met een behandelend arts of specialist of zwemmen voor jou een goede beweegvorm is. Mogelijk heeft je arts specifieke oefeningen die je kunt doen, afgestemd op jouw klachten;
  • zwem maximaal dertig minuten, span je matig in en neem op tijd rust;
  • kleed je na het zwemmen warm aan, zodat je niet afkoelt en je spieren stijf worden.

Laatste wijziging op deze pagina: 01-08-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >