Voeding en gezondheid: waarom zegt iedereen weer wat anders?!

Lekker in je vel!

Sundriya Grubb
WhatsApp je vraag

Bestaan er wel ‘one-size-fits-all’ voedingsregels?

Probeer je eens het tegenovergestelde scenario voor te stellen, dat er maar één stel voedings- en leefregels zou zijn. Een soort ‘one-size-fits-all’ beleid. Lekker duidelijk, iedereen weet meteen waar die aan toe is, discussies zijn overbodig. Probleem is dat zoiets alleen zou werken als wij in een wereld zouden leven waarin wij allemaal klonen van elkaar zijn. Geen genetisch individualiteit. Geen verschil in leeftijd, levensfase of geslacht. Allemaal leven we in dezelfde omgeving, hetzelfde klimaat en reageren precies hetzelfde op omgevingsfactoren. Ieders spijsverterings-, zenuw- en hormonale systeem is éxact hetzelfde.

Alleen in zo’n (akelige!) eentonige wereld zou het mogelijk zijn om maar één stel voeding- en gezondheidsregels te hebben, die voor ieder van ons precies hetzelfde zou zijn. Maar gelukkig leven wij in een wereld waarin ieder levend wezen volkomen uniek is. Alleen brengt deze individualiteit wel een specifiek pakket met eisen en behoeftes met zich mee. Om gezond te zijn en gelukkig. Wij zijn complexe wezens en deze complexiteit weerspiegelt zich in de enorme diversiteit aan voedings- en leefadviezen.

Politieke en economische belangen

Dan zijn er natuurlijk ook binnen de voeding- en gezondheidswereld allerlei politieke en economische invloeden en belangen (lees o.a. de boeken Food Politics, Feiten over vetten en De Cholesterol Leugen en je snapt wat ik bedoel...). Of mensen die de juiste kennis missen van voeding en gezondheid (maar toch een bestseller schrijven).

Check de feiten!

Of het volgende: stel, je leest een bericht in de krant of op internet over de nieuwste ontdekking rondom voeding en gezondheid. Een week later staat er misschien ergens een bericht wat precies het tegenovergestelde beweert. Huh?

Soms is het gewoon slordige journalistiek: een persbericht niet kritisch checken op de feiten en een discutabel onderzoek groot vermelden. Soms worden onderzoeksresultaten verkeerd ‘vertaald’ (effecten van stof X op een groep lab muizen of op patiënten met een specifieke aandoening kun je niet zomaar vertalen naar het grote publiek). Ook niet onbelangrijk is dat de meeste onderzoeken gedaan worden met blanke, volwassen mannen (lees het artikel), bijvoorbeeld omdat er dan geen rekening hoeft te worden gehouden met allerlei vertroebelende details zoals hormooncycli of stofwisselingsverschillen. Prima, ware het niet dat de resultaten van deze onderzoeken doorgaans wél als basis dienen voor medicijn-, voedings- of leefadviezen voor een veel breder publiek. En dat publiek bestaat dus niet alleen maar uit blanke, volwassen mannen.

Mijn advies aan iedereen

Probeer zoveel mogelijk te lezen en jezelf te blijven informeren, wees kritisch en gebruik je nuchtere verstand en luister vooral naar wat je eigen lichaam je te vertellen heeft.

Groetjes, Sundriya

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 22-06-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >