Vitamine D in de winter

Maken we genoeg vitamine D aan in de winter?

Vitamine D

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

De belangrijkste bron voor het aanmaken van vitamine D is zonlicht. Daarnaast zit er vitamine D in bepaalde voedingsmiddelen, zoals: vette vis, vlees, eidooiers en wilde paddenstoelen. Het wordt ook toegevoegd aan margarines en bak- en braadboters.

UV-straling

Zonlicht geeft drie verschillende soorten UV-straling af, namelijk: UVA- UVB- en UVC-stralen. UVA-straling dringt diep door in de huid, maar heeft geen effect op de vitamineproductie. De UVB-stralen wel, wanneer deze de huid bereiken zorgen ze dat daar een voorloper van vitamine D wordt aangemaakt. Deze voorloper wordt vervolgens door de lever en nieren bewerkt tot de actieve vorm van vitamine D. Deze vitamine heeft verschillende functies in het lichaam en zorgt onder andere voor het behoud van sterke botten en tanden en een goede weerstand. Tenslotte zijn er nog UVC-stralen. Deze bereiken de aarde niet, maar worden tegengehouden door de ozonlaag.

Zonkracht

Hoe hoger de zon staat, hoe sterker de zonkracht is. En hoe beter de vitamine D-aanmaak wordt gestimuleerd. In Nederland is de zon van maart tot november tussen 11.00 en 15.00 uur krachtig genoeg om vitamine D aan te maken. Je moet dan natuurlijk wel naar buiten gaan en delen van je huid, zoals: gezicht, hals, armen en benen, 10 à 15 minuten blootstellen aan de zon. Smog en luchtvervuiling kunnen de zonkracht verminderen.

Zonlicht in de winter

In de wintermaanden is de zonkracht te laag om voldoende vitamine D aan te maken. De zon staat dan te laag aan de hemel, waardoor de zonnestralen hun kracht verliezen. Het lichaam kan gedurende de zomer wel een kleine voorraad vitamine D opslaan in de lever en het vetweefsel. Hiervoor moet je natuurlijk wel elke dag voldoende buiten zijn geweest en je huid hebben blootgesteld aan de zon zoals hierboven staat beschreven. Daarnaast is voeding zoals vette vis ook een goede bron voor vitamine D. Deze voorraad is ongeveer voldoende voor drie maanden. Wil je weten of je voldoende vitamine D tot je beschikking hebt, dan kun je bij je huisarts een bloedonderzoek laten doen.

Vitamine D in de winter

In de winter is het lastiger om voldoende vitamine D uit de zon te halen, omdat de zonkracht dan niet sterk genoeg is. Je kunt dan nog wel zo'n drie maanden teren op de voorraad die je in de zomer hebt aangelegd. Tenminste als je dan je huid voldoende hebt blootgesteld aan de zon, voldoende vitamine D-rijke voedingsmiddelen hebt gegeten en/of vitamine D-supplementen hebt genomen.

Extra vitamine D?

Het kan raadzaam zijn om in de winter extra vitamine D in te nemen, omdat de zonkracht dan minder sterk is. De aanbevolen dagelijkse dosering voor kinderen, vrouwen en mannen tot 70 jaar is 10 microgram volgens de Gezondheidsraad. Voor mensen boven de 70 jaar wordt 20 microgram geadviseerd.

Vitamine D test

Kun je extra vitamine D gebruiken? Doe de test en kom erachter.

Doe de test

> Lees ook: Kan jouw lichaam extra vitamine D gebruiken?
Met 3 tips voor extra vitamine D.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 18-12-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

A.Vogel Wandeltocht op 29 juni: 5, 10, 20, 30 en 40 km!

Schrijf je nu in >