Versnel je stofwisseling tijdens de overgang met deze tips

Eten en andere tips om gewicht te verliezen

Overgang

barbara Kuiper

Barbara Kuiper
WhatsApp je vraag

Stofwisseling, ook wel metabolisme genoemd, bepaalt hoe snel voedingsstoffen in je lichaam worden omgezet in energie. Hierdoor speelt het een belangrijke rol in je lichaamsgewicht. Als je wilt afvallen moet je in principe minder calorieën eten, maar wanneer je te weinig eet kan het je stofwisseling vertragen. Belangrijk is in dit geval dat je voedzame voeding eet en de niet voedzame producten laat staan.

Waardoor wordt je stofwisseling beïnvloed?

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij de snelheid van je stofwisseling. Een belangrijke factor is spiermassa en een laag vetpercentage, dit is tevens waarom mannen vaak sneller afvallen dan vrouwen. Leeftijd speelt hierin ook een rol. Doordat jonge cellen zich sneller vernieuwen, is er meer energie nodig. Ook gebruiken langere mensen meer energie, omdat ze een groter oppervlakte moeten verwarmen. Tot slot spelen de hormoonhuishouding en erfelijkheid een belangrijke rol.

Naarmate je ouder wordt daalt je metabolisme, vanaf je 25ste met 5% per tien jaar. Dit komt doordat je spiermassa afneemt en je vetmassa groter wordt. Je verbrand hierdoor minder calorieën, omdat lichaamsvet minder calorieën verbruikt dan spiermassa.

Stofwisseling versnellen met deze tips

Ondanks alle factoren die een rol spelen, kun je toch je stofwisseling een extra boost geven met onder andere onderstaande tips.

1. Eiwitten

Eiwitten kosten je lichaam twee keer zoveel energie om af te breken dan bijvoorbeeld koolhydraten. Hierdoor geef je je metabolisme een boost. Daarnaast ondersteunt het ook je spieren en geeft het je een vol gevoel. Gezonde eiwitten kun je vinden in onder andere eieren, vis, noten en zuivelproducten.

2. Groene groentes

Groene groentes bevatten veel ijzer en kunnen daardoor je stofwisseling versnellen. IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, dat ervoor zorgt dat onder andere zuurstof in de rode bloedcellen kan worden opgenomen.

3. Eet pittig

Door pittig te eten kun je je stofwisseling ook een klein beetje versnellen. Groene en rode chilipepers verhogen het metabolisme met 20 procent gedurende een half uur na de maaltijd.

4. Eet regelmatig

Houd je motor op gang door regelmatig iets te eten. In plaats van drie grote maaltijd kun je beter vijf tot zes kleinere maaltijden eten. Naast dat je een voller gevoel hebt, houd je je suikerspiegel hiermee beter in balans.

5. Doe krachttraining

Laat door je sportschool een schema opstellen met krachttraining, want hiermee versnel je je stofwisseling. Met cardio oefeningen zoals hardlopen en fietsen verbrand je wel calorieën, maar dat weegt niet op tegen de voordelen van krachttraining. Je stofwisseling bij rust is na je training namelijk verhoogd en dat niet alleen, je verhoogt hiermee je stofwisseling ook permanent. Dat, in combinatie met het sporten zelf, kan ervoor zorgen dat je ook nog eens extra calorieën verbrandt.

6. Ga op tijd naar bed

Uit onderzoeken is gebleken dat wanneer je te weing slaapt, je meer kans hebt om dikker te worden. Bij te weinig slaap wordt je stofwisseling verstoord. Door de vermoeidheid krijg je ook meer de neiging om te gaan snacken.

7. Koud douchen

Het is even op je tanden bijten, helemaal in de wintermaanden, maar een koude douche doet wonderen. Het koude water stimuleert de verbranding van de bruine vetcellen. Je kunt je stofwisseling ook stimuleren door de kachel iets lager te zetten. Je lichaam moet dan meer moeite doen om je warm te houden.

8. Drink groene thee

Groene thee schijnt je stofwisseling ook te versnellen. Dit komt door de stoffen catechine en cafeïne. Daarnaast is groene thee rijk aan antioxidanten, wat goed is voor je weerstand.

>Lees ook dit artikel over snacks die vet verbranden.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 11-02-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Samen door de overgang. Ontvang gratis e-mails met tips van Magda

tip

Samen door de overgang. Ontvang gratis tips.

Inschrijven >>