Veroudering tegengaan met de juiste voeding

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Voeding kan je maken of breken. Verse producten en groenten geven je energie, terwijl een dieet van junkfood en lege calorieën je juist uitput. Wist je dat voeding niet alleen invloed heeft op je energieniveau maar ook op de veroudering van je lichaam? Wat je het beste kunt eten om veroudering tegen te gaan lees je in dit blog!

Hoe werkt veroudering?

Voordat we bekijken wat je het beste wel en niet kunt eten om veroudering tegen te gaan, duiken we eerst even in de achtergrond. Naar het proces van veroudering wordt namelijk veel onderzoek gedaan. Er is een aantal mechanismen bekend die een rol spelen, zoals verminderde celvernieuwing, schade door vrije radicalen en het opstapelen van afvalstoffen in de cel.

Verminderde celvernieuwing

Oude cellen in je lichaam worden normaal gesproken vervangen door het DNA te kopiëren, maar aan dat kopiëren zit een limiet. Het aantal malen dat een cel kan vernieuwen hangt onder andere af van de lengte van de telomeer, dat is een soort veter die aan het uiteinde van het DNA zit. Telkens als de cel deelt, wordt de telomeer iets korter. Is deze helemaal op, dan kan de cel zich niet meer delen en sterft hij af. Wanneer er in organen en weefsels geen celvernieuwing meer plaatsvindt gaat de functie ervan telkens een stapje achteruit.

Vrije radicalen

Vrije radicalen zijn agressieve zuurstofdeeltjes die DNA kunnen beschadigen. Ze komen vrij in je lichaam zelf, maar ook luchtvervuiling, roken, zonlicht, chemische stoffen en stress zorgen voor de aanmaak van vrije radicalen. Je lichaam wapent zich hier gelukkig goed tegen, zo maakt je lever heel sterke antioxidanten (lees: zuurstofvangers) zoals superoxide dismutase aan. Planten zijn ook overgeleverd aan een stroom van vrije radicalen, daarom maken zij net als wij antioxidanten aan om zich te beschermen tegen onder andere zonlicht. De meeste antioxidanten in planten en groenten zitten dan ook in de buitenste delen van de plant waar de pigmenten in zitten die de planten hun felle kleur geven. Door die planten te eten, kunnen wij hun antioxidanten ook weer gebruiken.

Opstapeling van afvalstoffen

Veroudering wordt ook veroorzaakt door een opstapeling van afvalstoffen in en buiten de cel. Naarmate je ouder wordt, blijven deze steeds meer achter in de cellen, waardoor het DNA kan beschadigen.

Voeding die veroudering versnelt

Suiker

Suiker heeft een duidelijke invloed op het verouderingsproces in je lichaam. Suikermoleculen kunnen namelijk een reactie aangaan met eiwitten of vetten in je lichaam. Er vormen zich dan deeltjes die maar moeilijk uit te scheiden zijn en de wanden van bloedvaten en weefsels kunnen aantasten. Ze heten: Advanced Glycation End Products oftewel AGE’S. Goede reden dus om suiker links te laten liggen, maar bedenk je ook dat alle koolhydraten uiteindelijk omgezet worden in glucose. Kies daarom vooral voor koolhydraten uit groente en fruit en wees ook matig met granen in brood, pasta en aardappels (tenzij je heel veel traint).

Keuze suiker of gezond

Slechte vetten

Loop met een grote boog om margarine, bak- en braadboters, zonnebloemolie, maisolie en sojaolie heen. Deze vetten kunnen ontstekingen in je lichaam veroorzaken en verminderen de kwaliteit van je celmembranen. Deze worden stugger en kunnen daardoor minder goed afvalstoffen uit de cel afvoeren. Onthoud dat in alle chips, patat, koekjes, crackers en sauzen dit soort vetten aanwezig zijn.

Voeding die veroudering tegen gaat

Groenten en fruit

Groenten en fruit zijn rijk aan antioxidanten. Deze stoffen halen vrije radicalen weg waardoor ze geen schade aan het DNA van je cellen kunnen toebrengen. Maak er een uitdaging van om op een dag zoveel mogelijk kleuren te eten. Zoals rood in tomaten en aardbeien, groen in spinazie en appels, geel in gele paprika’s en ananas, blauw en paarstinten in bosfruit en rode kool. Ook in kruiden en specerijen zitten antioxidanten. Kurkuma is één van de krachtigste specerijen. Als je regelmatig kurkuma eet, helpt dat je cellen te beschermen. De kurkumawortel is goed te gebruiken. Deze kun je schillen en door je eten vermengen. Als je er een flinke snuf zwarte peper bij doet en er wat vet bij eet, dan worden de actieve bestanddelen beter opgenomen.

Antioxidant boosters

  • blauwe bessen
  • frambozen
  • boerenkool
  • kurkuma
  • knoflook
  • uien
  • rauwe cacao
  • bieten
  • verhitte tomaten

Goede vetten

Alle celmembranen van je lichaam zijn gemaakt van vetzuren. De vetten zorgen dat het membraan soepel maar toch sterk is en dat afvalstoffen uit de cellen kunnen en voedingsstoffen erin. Door de goede vetten te eten, houd je de celmembranen soepel en ga je veroudering door het opstapelen van afvalstoffen in de cel tegen. Goede vetten vind je volop in: ongebrande noten, vette vis en avocado’s.

Meer weten over hoe je fit en gezond blijft? Lees ook dit blog over het tegen gaan van veroudering.

Laatste wijziging op deze pagina: 12-12-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >