Van plant tot klant...
De totstandkoming van A.Vogel Atrosan

Spieren en gewrichten | Kruiden

Krista van der Horst

Krista van der Horst
WhatsApp je vraag

Het geneeskrachtige deel van de duivelsklauw zit niet in de kleurrijke bloemen of in de vruchten van de plant, maar bevindt zich onder de grond. De knollen en de wortels van de duivelsklauw, die wel 70 centimeter lang kunnen worden, bevatten diverse geneeskrachtige stoffen. Al eeuwenlang worden de bestanddelen in Afrika en Europa gebruikt tegen allerhande gewrichtspijnen, omdat ze een pijnstillend effect hebben. Extracten van de wortels worden toegediend bij artritis en artrose, fybromyalgie en jicht. Harpagophytum-procumbens-blog-duivelsklauw-3 Alfred Vogel komt in aanraking met de plant wanneer hij met leden van de Ovambo-stam naar de Namibisische woestijn afreist, een van de weinige plekken op aarde waar de duivelsklauw groeit. Het gebied was eens een Duitse kolonie en veel stamleden beheersen de taal nog aardig. Dat maakt de communicatie voor de Zwitserse Vogel makkelijk. Hij verhaalt hoe hij zich verbaasde over de kennis van de Ovambo’s. ‘Ze zijn nog zó met de natuur verbonden, dat ze wel lijken te ruiken waar de plant staat’, schrijft hij later. Vogel heeft geluk. Het heeft een aantal dagen flink geregend, waardoor de plant met haar trompetvormige paarse bloemen er schitterend bij staat. Na zich te hebben verwonderd over het uiterlijk van de plant, zakt Vogel op zijn knieën en graaft hij de wortelknollen met zijn handen uit. Naar aanleiding van de verhalen van de leden van Ovambo-stam, schrijft hij op dat moment al vertrouwen te hebben in de veelzijdige toepassing bij onder meer reuma, jicht en artritis. En inderdaad, de wortels van de duivelsklauw zullen de basis worden voor zijn meest effectieve middel bij pijnlijke gewrichten en reuma: A.Vogel Atrosan tabletten.

Lokale boeren

Tot op de dag van vandaag worden de wortels van de duivelsklauw gecultiveerd en geoogst in Afrika. De hoeveelheid duivelsklauw die in Vogels tijd beschikbaar was, was op dat moment voldoende. Maar met het stijgen van de vraag naar de werkzame stoffen uit de plant, was de hoeveelheid planten die in het wild groeide niet langer toereikend. Samen met Duitse en Zuid-Afrikaanse wetenschappers startte het bedrijf A.Vogel een langdurig onderzoeksproject om een techniek te vinden om de duivelsklauw in de Kalahari-woestijn te kunnen verbouwen. Harpagophytum-procumbens-blog-duiveslklauw-werking-wiki-tabletten Met name het vinden van een techniek om de zaden te verzamelen, bleek geen eenvoudige klus. De zaden zijn afkomstig uit de scherpe stekels van de plant. De onderzoekers ontwikkelen speciale gereedschappen om de zaden uit de stekels te halen. Eenmaal verzameld, worden de zaden in speciaal geprepareerde stroken land geplant. Er worden geen middelen gebruikt om de groei te stimuleren. De plant groeit vers, zonder kunstmatige bestrijdingsmiddelen. Op het moment dat de duivelsklauw tussen de twee en vier jaar oud is, kunnen de knollen worden geoogst. Deze techniek bracht A.Vogel over aan de lokale boeren in Afrika die de planten telen en oogsten. Het voordeel van deze techniek is niet alleen dat de hoeveelheid duivelsklauw toereikend is, maar ook dat de natuurlijke plantvoorraden met rust kunnen worden gelaten en gewoon in het wild kunnen blijven doorgroeien. Bovendien biedt deze wijze van verbouwen de lokale Afrikaanse boeren een vast inkomen.

Op naar Europa

Het verbouwen en oogsten van de duivelsklauw is een tijdrovende taak. Honderd kilo wortels levert slechts tien kilo aan bruikbare werkstoffen op. Met de hand graven de lokale boeren de plant uit. In grote jute zakken worden de wortels vervoerd naar de boerderij. Daar worden ze een voor een in een snijmachine geplaatst, die de wortels in kleine plakken snijdt. Geheel volgens de traditie van A.Vogel gebeurt dit zo snel mogelijk: zo blijven de kwaliteit en versheid gewaarborgd. Pas daarna wordt de plantenmaterie naar Bioforce Zwitserland vervoerd, het moederbedrijf van Biohorma Nederland. In Zwitserland worden de wortels fijngemalen en wordt er een tinctuur van gemaakt. Deze tinctuur gaat naar de fabriek in Nederland, waar er uiteindelijk tabletten van worden geslagen. De Atrosan tabletten zijn een feit.

A.Vogel Atrosan tabletten*

 Atrosan tabletten 60st Bij reumatische pijn en pijnlijke gewrichtenAtrosan tabletten van A.Vogel is een natuurlijke pijnstiller bij reumatische pijn. Het geneesmiddel is ontwikkeld volgens de laatste wetenschappelijke inzichten en bevat maar liefst 480 mg Harpagophytum per tablet. De tabletten kunnen gerust langdurig gebruikt worden, ook naast reguliere geneesmiddelen. 

*Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Harpagophytum procumbens. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.

Meer over reuma

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 11-08-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Elke maand tips van Mieke over reuma en pijnlijke gewrichten?

tip

Gratis tips ontvangen over leven met reuma

Inschrijven >