Ik heb een vaginale schimmelinfectie, wat nu?

Intiem

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

De rol van bacteriën bij een vaginale schimmelinfectie

Het is best een raar idee om er bij stil te staan dat overal op ons lijf miljoenen bacteriën leven. Zo heeft onze huid een eigen flora, maar ook op onze oksels en in de mond, darmen en vagina leven bacteriën. En die bacteriën zijn zeker niet onze vijand. Integendeel! Als je een goede hoeveelheid van vriendelijke bacteriën hebt, dan helpen ze je lichaam te beschermen tegen infecties van minder goede bacteriën en gisten zoals de Candida albicans schimmel. Hoe die bescherming werkt? De goede bacteriën produceren melkzuur, wat de omgeving zuur maakt. En van een zure omgeving houden slechte en bacteriën en schimmels weer niet. Kijk je naar de darmen, dan leven daar miljoenen goede en ook slechte bacteriën en gisten in relatieve vrede naast elkaar. Zolang de good guys de overhand hebben draait alles op rolletjes en vaart ook je immuunsysteem er wel bij. Wordt de samenstelling verstoord door bijvoorbeeld antibiotica, medicijnen, verkeerde voeding, hormoonschommelingen of stress, dan kunnen schimmels of slechte bacteriën de overhand nemen. In je vagina is dat hetzelfde geval. Daar wonen vooral lactobacillus bacteriën die de vagina een zure PH-waarde geven van 4 tot 4,5.

Wat is normale vaginale afscheiding?

Het is normaal om dagelijks als vrouw wat afscheiding te hebben. Hiermee reinigt de vagina zichzelf. Deze afscheiding bestaat uit vaginale slijmvliescellen en slijm uit de baarmoeder. Afscheiding van een gezonde vagina varieert van wit tot lichtgeel en kan waterig of dik zijn. Tijdens de cyclus verandert de hoeveelheid afscheiding ook. Zo is de hoeveelheid groter tijdens de ovulatie en vlak voor de menstruatie. Een schimmelinfectie, afwijkende bacterieflora, hormonale veranderingen, medicijngebruik, stress of een SOA kunnen zorgen voor een afwijkende afscheiding. En dat kan schrikken zijn.

Heb ik een vaginale schimmelinfectie of bacteriële vaginose?

Het onderscheid tussen schimmelinfectie met candida of een bacteriële vaginose is makkelijk te maken. Zo geeft candida infectie vaak geen vieze geur en bacteriële vaginose wel, ook het type afscheiding is anders.

Symptomen van een vaginale schimmelinfectie, zoals candida:

 • Brokkelige witte afscheiding
 • Witte waas op de slijmvliezen die er moeilijk af gaat
 • Heftige jeuk
 • Roodheid
 • Branderigheid
 • Gezwollen schaamlippen
 • Pijn bij het plassen

Symptomen van bacteriële vaginose

 • Grijze, naar ruikende afscheiding (visgeur)
 • Heftige jeuk
 • Pijn

Gaat een vaginale schimmelinfectie vanzelf over?

Vaak gaat een schimmelinfectie bij een vrouw vanzelf over. Mannen kunnen overigens ook last krijgen van een schimmel, zoals candida. De infectie is dan zichtbaar als een rood plekje op de penis. Helaas kan de infectie ook makkelijk weer terugkeren. Dat is niet zo gek, immers, iedereen draagt de schimmel al bij zich. Gaan de klachten maar niet over, of doet de vagina veel pijn, neem dan even contact op met de huisarts. Oja, je hoeft je geen zorgen te maken dat een schimmelinfectie besmettelijk is. Je kan een schimmelinfectie wel overbrengen van moeder op kind (spruw) of tijdens seksueel contact, maar het is feitelijk gezien geen besmettelijke ziekte of SOA.

Mag je vrijen als je een schimmelinfectie hebt?

Ja, het is geen probleem om te vrijen als je een vaginale schimmel hebt. Tenzij....je er natuurlijk pijn bij krijgt. Veel vrouwen met een schimmelinfectie hebben een branderige pijn in de vagina bij het vrijen. Gebruik dan een goed glijmiddel en mocht je condooms gebruiken, pas dan op, want sommige crèmes tegen schimmelinfecties tasten het condoom aan. Tip 1: Multi-Gyn LiquiGel behandelt vaginale droogheid. Tip 2: 5 daagse behandeling van vaginale schimmelinfectie: Multi-Gyn FloraPlus

Hebben hormonen invloed op een schimmelinfectie?

Ja, dit lijkt wel zo te zijn. Dat hormonen invloed hebben op schimmels, is te merken aan schommelingen in klachten tijdens de menstruatiecyclus. Ook zwangere vrouwen hebben er eerder last van en het gebruik van de pil schijnt bij sommige vrouwen ook versterkend te werken.

Tips en behandeling van een schimmelinfectie bij een vrouw

Tip 1: Multi-Gyn FloraPlus – 5 daagse behandeling van vaginale schimmelinfectie

Multi-Gyn FloraPlus is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten en bestaat uit een kuur van vijf dagen. De gel bevat naast plantaardige extracten ook prebiotische bestanddelen. Deze prebiotica zorgen ervoor dat de groei van nuttige melkzuurbacteriën wordt gestimuleerd en ondersteunen een gezonde vaginale flora. Multi-Gyn FloraPlus behandelt niet alleen vaginale schimmelinfecties, maar verlicht ook de symptomen en voorkomt terugkerende schimmelinfecties.

 • Behandelt vaginale schimmelinfecties
 • Verlicht jeuk en irritatie
 • Optimaliseert de pH waarde van de vagina
 • Ondersteunt een gezonde vaginale flora

Tip 2: Zorg voor de juiste vaginale hygiëne

Gelukkig weten de meeste vrouwen wel dat je de vagina zeker niet met zeep moet wassen. Hiermee zou je namelijk de goede bacteriën wegspoelen en ligt een infectie op de loer. Goed spoelen met wat water is meer dan voldoende. Wil je toch een product gebruiken, dan er zijn speciale wasgels in de omgang met de juiste PH waarde. Ook kun je de vagina spoelen met een oplossing van 2 eetlepels melkwei in een glas water. Zorg er verder bij toiletbezoek altijd voor dat er geen bacteriën vanuit je endeldarm in de vagina en veeg van voren naar achter af. Vermijd synthetisch ondergoed en draag katoenen slipjes. Heb je last van een vaginale infectie, dan kun je tijdens het vrijen tijdelijk beter geen sperma in je vagina laten komen, sperma is namelijk basisch en kan de zuurgraad nog verder verstoren.

Tip 3: Invloed van voeding bij een schimmelinfectie

De juiste voeding kan helpen om vaginale klachten te voorkomen. Mijn belangrijkste tip? Stop met Suiker! De schimmel candida is dol op suiker en kan hierdoor gaan woekeren. En omdat suiker zo ongeveer overal in zit, kan het goed zijn om je te verdiepen in een dieet zonder snoep, koekjes, wit brood, maar ook witmeelproducten, zoals pasta. Deze producten kunnen snel omgezet worden in suiker. Gefrituurde snacks, chips en koekjes bevatten bepaalde vetten waar de candida schimmel ook van smult, deze kun je dus ook beter vermijden. Kies voor verse, onbewerkte voeding en dan vooral -gefermenteerde producten die de goede bacteriën in je lichaam ondersteunen zoals: biologische yoghurt, zuurkool, melkwei (Molkosan) en Kombucha. Klik hier voor mijn blog over het candida-dieet!

Tip 4: Invloed van medicijnen bij het ontstaan van een vaginale schimmel

Een antibioticakuur kan de goede flora in de vagina aantasten waardoor een infectie makkelijker kan ontstaan. Gebruik na een antibioticakuur een probioticakuur. Neem contact met ons op voor een goed advies! bel ons voor advies: 0900-2 46 46 46 (Van 9:00-17:00u, gebruikelijke belkosten). Een probioticakuur kan de darmflora ondersteunen en daarmee ook indirect de afweer in je vagina. Een schimmelinfectie van de vagina behandelt de huisarts vaak met een schimmeldodend medicijn. Deze middelen kunnen bijwerkingen hebben en ook kun je er op den duur resistent voor worden waardoor ze niet meer goed aanslaan. Er zijn ook natuurlijke middelen die geen bijwerkingen kennen en de vaginale flora herstellen.

Tip 5: Stress als oorzaak?

Er is geen orgaan in je lichaam wat niet vroeg of laat de gevolgen van langdurige stress ondervindt, zo ook je vagina. Heb je veel stress, dan kan je afweer minder worden en wordt je gevoeliger voor een vaginale infectie. Zorg in stressvolle tijden extra goed voor jezelf door voldoende te slapen, gezond te eten en aan lichaamsbeweging te doen. Raadpleeg een arts bij aanhoudende of terugkerende klachten. Lees ook:

Kan ik mijn man of partner ook besmetten?

Een schimmelinfectie bij een man? Ja. Als het over een schimmelinfectie gaat, denken veel mensen direct aan de vrouw. Maar wist je dat mannen net zo goed last kunnen hebben van een schimmel - ook wel Candida genoemd? Het komt vaker voor dan je denkt. In dit blog lees je wat de oorzaken en symptomen zijn van een schimmelinfectie bij de man, of het besmettelijk is en hoe je het kunt behandelen. Lees het blog over een schimmelinfectie bij de man! Candida-dieet Help ik ben verslaafd aan suiker wat nu Stress verminderen? Voedingstips voor de stresskip

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 19-09-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >