Top 5 schaamklachten bij vrouwen en mannen

Intiem | Overgang | Prostaat

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

Haar schaamklachten

Opvliegers

Bijna negen op de tien vrouwen heeft in de overgang opvliegers, die vaak op de meest ongewenste momenten komen. Sta je daar ineens met rood aan gelopen wangen en zweetdruppels op de lip te wapperen met je vestje...tijdens een vergadering, diner met vrienden of in de rij voor de kassa. Kortom: niet leuk.

Vaginale ongemakken

Jeuk is niet leuk en pijn is niet fijn. Helemaal niet in de meest intieme zone van de vrouw. Maar er over praten en ervoor naar de dokter gaan? Ho maar. Vaginale ongemakken blijven een groot taboe, waardoor sommige vrouwen niet eens de huisarts durven te bezoeken. Toch gek, want de helft van alle vrouwen heeft wel eens last van een vaginale schimmelinfectie en bijna alle vrouwen hebben wel eens te maken met vaginale ongemakken als een droge vagina, jeuk of afwijkende afscheiding. Als je het zo bekijkt: is het eigenlijk heel normaal. Maar je hoeft er niet mee rond te blijven lopen. Lees hier wat je zelf kunt doen aan vaginale ongemakken.

Top-5-schaamklachten-man-vrouw-

Winderigheid

Vrouwen laten geen scheten. En als ze naar de wc zijn geweest, ruikt het naar roosjes. Fabeltjes natuurlijk, maar toch hangt er taboe boven dit onderwerp. Bij mannen is winderigheid meer geaccepteerd dan bij vrouwen. Vandaar dat vrouwen zich enorm kunnen schamen voor het gas wat hun darmen produceren. Helemaal als ze hier meer dan gemiddeld last van hebben. Vaak proberen mensen uit schaamte (en fatsoen) de winden in te houden. Niet goed. Het inhouden van winden kan leiden tot uitstulpingen van de darmen. Ook kunnen de giftige darmgassen door opname in de bloedbaan vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken. Lees hier wat kun je wel kunt doen als je last hebt van winderigheid.

Cellulitis

Vrouwen krijgen veel vaker cellulitis omdat hun huid anders is opgebouwd. De huid van mannen is steviger en bevat minder vet. Bovendien is bij mannen het eiwit collageen anders verdeeld dan bij vrouwen. Collageen is een langgerekt eiwit dat 70 procent van de huid beslaat. Het is verantwoordelijk voor zowel de stevigheid als de elasticiteit van de huid. Als we ouder worden verzwakt het collageen, waardoor vetbolletjes verschijnen. Dit zorgt voor de bobbelige huid die zo typisch is voor cellulitis. Bij mannen zijn de collageeneiwitten gekruist opgestapeld, bij vrouwen liggen ze naast elkaar. Dit maakt de vrouwenhuid minder stevig, waarvoor ze eerder cellulitis krijgen.

Spataderen

Bij maar liefst 40% van de vrouwen ontsieren spataderen de benen. Niet heel vreemd, als je bedenkt dat de benen een compleet lichaam moeten dragen. De beenaders verrichtten daarnaast zwaar werk om het bloed tegen de zwaartekracht in omhoog te duwen. Een spatader ontstaat als deze aders hun elasticiteit verliezen en het bloed niet goed meer omhoog gepompt kan worden en blijft hangen. En dat kan een pijnlijk, zwaar en vermoeid gevoel in de benen veroorzaken.
Maar waarom krijgen vrouwen hier vaker mee te maken dan mannen? De vrouwelijke hormonen (oestrogeen) verminderen de functie van de spierlaag van de vaatwand, waardoor spataderen eerder ontstaan. Daarbij neemt de kans op spataders toe tijdens de zwangerschap. Door onder andere de veranderde hormoonspiegel en groeiende baarmoeder (waardoor het bloed minder goed terugstroomt naar je hart).

Zijn schaamklachten

Plasproblemen

Een zwakke straal, nadruppelen, vaak moeten plassen (en dan vooral ’s nachts!) en moeite met ophouden… Plasproblemen bij mannen komen vaak voor. Vaak zijn ze het gevolg van een prostaatvergroting. Rond het 45e levensjaar gaat deze walnootvormige klier groeien. Een heel normaal verschijnsel, waar alle mannen mee te maken krijgen. Maar één op de twee mannen boven de 50, gaat hier ook wat van merken. Ze kunnen minder goed plassen, omdat de groei van de prostaat de plasbuis kan dichtdrukken. Met als gevolg de bekende plasproblemen. Herkenbaar? Doe dan eens de prostaattest.

Overmatig zweten

Feit: mannen zweten meer dan vrouwen. En het ruikt ook nog eens sterker. Aan de ene kant mogen mannen in hun handjes knijpen dat ze meer zweten; vrouwen voelen zich onbewust aangetrokken tot de feromonen in zweetgeur. Maar de geur van oud zweet? Daar moeten de dames niets van weten. Voorkomen dus! Trek dagelijks schone kleren aan en een neem een goede douchebeurt. Zweet je wel erg veel? Lees hier meer over overmatig transpireren>

Erectieproblemen

Zodra de jongeheer dienst weigert, staat het schaamrood op de kaken bij veel mannen. Een blauw pilletje lijkt dan de makkelijkste oplossing, maar naar de oorzaak zoeken is de meest verstandige. Elke man krijgt in zijn leven wel eens te maken met erectieproblemen. Als er sprake is van een terugkerend probleem, is er meer aan de hand. We spreken dan over impotentie. Wat kunnen de oorzaken zijn? Bij een derde van de mannen is het een psychisch probleem (relatieproblemen, depressie, faalangst), bij hetzelfde aantal mannen gaat het om een lichamelijk probleem (chronische ziekte, operatie, levensstijl). De overige mannen hebben te maken met een combinatie van deze factoren.

Kaalheid: inhammen en een kale kruin

Gek eigenlijk, vrouwen houden veel langer een volle bos haar dan mannen. En sommige mannen houden de volle bos tot hun 70ste en bij anderen begint het haar al dunner te worden op hun 28e. Hoe komt dit? De belangrijkste oorzaak van deze klassieke mannelijke kaalheid is het hormoon DHT (dihydrotestosteron). DHT wordt gemaakt uit testosteron, een hormoon dat mannen veel meer hebben dan vrouwen. Vrouwen kunnen ook kaal worden, maar omdat ze veel minder testosteron hebben zie je dit niet zo snel.
Het proces waarin testosteron omgezet wordt in DHT, vindt onder andere plaats in je haarwortelzakje. DHT kan vervolgens worden afgebroken door een andere stof. Als dit echter niet gebeurt, bindt DHT zich aan een zogenaamde androgeenreceptor. Dit zorgt voor het afsterven van het haarwortelzakje. Als je haarwortelzakje is afgestorven, zullen er geen nieuwe haren in groeien. Als dit bij veel haarzakjes gebeurt, dan word je langzaamaan kaler. Hoeveel en waar het hormoon aan een haarzakje kan plakken is - net als de kleur van de ogen - erfelijk en wordt dus doorgegeven door onze ouders. Hierdoor krijgt  de ene man inhammen en de andere man een kale kruin.

Steenpuisten

Zowel mannen als vrouwen kunnen ze krijgen, deze rode bulten met gele etterprop (lekker…). Maar verzamelingen steenpuisten (karbonkels) komen meer voor bij mannen. Vaak zitten ze op vervelende plekken als de nek, borst, gezicht en billen. Een steenpuist is een door bacteriën veroorzaakte, etterige ontsteking van een haarzakje. Deze groeit uit tot de welbekende rode bulten. Een steenpuist kan flink pijn doen. Voorkomen is beter dan genezen, dus zorg voor een goede weerstand. Dat is eigenlijk de belangrijkste remedie. Een warm kompres kan de pijn verzachten. Een steenpuist is niet geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg een arts als de steenpuist niet door wil breken. Druk de puist ook nooit zelf uit.

Meer lezen?

Special in de Overgang

Dossier Vaginale klachten

Prostaat-special

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 01-08-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >