Tips voor dagjes weg in de buitenlucht

Lifestyle | Spieren en gewrichten | A.Vogel Tuinen | Alfred Vogel

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Extra portie vitamine D

Vitamine D wordt gemaakt in de huid onder invloed van UV-stralen van de zon. Daarna gaat het via de lever en de nieren naar de darmen en botten. Daar werkt het als een hormoon om onder andere kalk uit voeding in de botten te krijgen. Vitamine D heeft ook een rol in de afweer. Bij reumatoïde artritis kan de vitamine helpen om de juiste balans te vinden tussen de verschillende witte bloedlichaampjes die betrokken zijn bij de ontsteking van gewrichten.

Hoe minder vitamine D in het bloed, hoe slechter de levenskwaliteit van mensen met reumatoïde artritis. In studies heeft men vastgesteld dat het vitamine D gehalte in het bloed lager is bij mensen die een ernstiger vorm van reumatoïde artritis hebben of meer ontstekingen hebben. Of die lage vitamine D spiegel het gevolg of de oorzaak is van die ontstekingen, is nog niet duidelijk. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat mensen met veel klachten door reuma minder buiten komen, dus minder vitamine D aanmaken.

Tijd dus om naar buiten te gaan. Let op: weeg zelf af of je deze tips kunt toepassen. Reuma is er in allerlei soorten en maten en de klachten zijn soms te erg om deze activiteiten te ondernemen. Belangrijk is om vooral veel naar buiten te gaan; pak een terrasje, loop een rondje door de buurt of waai uit op het strand.

1. Een gezond dagje uit, midden in de natuur: Kom naar de A.Vogel Tuinen!

Verscholen in de Veluwse bossen van Landgoed Zwaluwenburg liggen de A.Vogel tuinen met talloze geneeskrachtige kruiden en planten. Het is dé plek voor een gezellig en gezond dagje uit midden in de natuur.

Laat je zintuigen tot leven komen en ga op ontdekkingstocht door de felgekleurde kruidenvelden. Voel de aarde onder je voeten op het Blotevoetenpad. Proef de natuur in de Smultuin. En kom tot rust in het Kruidentheehofje onder het genot van je eigen gemaakte kruidenthee.

Een keer per jaar organiseren we in juni de A.Vogel Wandeltocht: Samen door de natuur! Wandelroutes van 5, 10, 20, 30 en 40 kilometer worden uitgezet met als start- en eindpunt de geurige en kleurige A.Vogel tuinen. Meer informatie op A.Vogel Wandeltocht en schrijf je in!

Bezoek de A.Vogel tuinen gratis op eigen gelegenheid of boek één van onze arrangementen voor jong en oud. Van mei tot oktober zijn we dagelijks geopend. Tot snel!

2. Laat je haren wapperen - fietsen en wandelen

Je kont op het zadel, voeten op de trappers en haren in de wind. Fietsen in Nederland is een waar feest. Van polder en heide tot bos en kronkelende rivieren. Ook fijn: zolang je bij de duinen en het zuiden van Nederland uit de buurt blijft, is het overal vrij vlak. Je kunt het zelf zo bont maken als je wilt!

Natuurgebieden: De Hoge Veluwe, de Biesbosch, Oostvaardersplassen, De Maasduinen, De Drentsche Aa, Drents-Friese Wold, Dwingelderveld, Utrechtse Heuvelrug, Zuid-Kennemerland en De Groote Peel.

Fietsroutes: Fiets Elfstedentocht, Bekendelleroute, Waterrijke Natuur, Aspergefietsroute Salland, Hartje Veluwe, Pieterpad, Neerijnenroute, Hanzerondje Kampen-Zwolle en Kastelenroute Valkenburg.

Wandelroutes: NS-wandeling Heuvelland, NS-wandeling Veluwezoom, Groene Wissel Mariëndaal & Warnsborn, Trage Tocht Utrechtse Heuvelrug, Friese Wouden, Landgoedwandeling Windesheim, Hof Espelo, Wandelroute Goorven, Kroondomein Het Loo, Wandelroute Sprengenberg en wandelroutes A.Vogel tuinen in 't Harde.

3. Met de voeten in het gras - foodfestivals

Festivals zijn voor jong en oud, voor kunstliefhebbers en muziekfreaks en voor mensen met en zonder reuma. Geniet van opzwepende muziek, lekkere hapjes en gezellige anekdotes. Hoewel de zomermaanden bol staan van de foodfestivals, zijn ze er ook in de andere seizoenen. Houd er rekening mee dat de meeste evenementen druk bezocht worden!

Foodfestivals: Lepeltje Lepeltje, Rollende Keukens, Happy Sushi Festival, Food Festival Trek, De Parade,  Food Soul Festival, NeighbourFood Market, Wijnfestival Zwolle, Broccoli Festival, Kannen & Kruiken, Stoer Voer en Djemaa el Fna Rotterdam.

Andere evenementen: Deventer op Stelten, Boekenmarkt Deventer, SPRING Festival Utrecht, Haarlem Cultuur Festival, Zwolle Unlimited, Chocoladefestival, Breda Jazz festival, Dickens Festijn, Doesburgse Hanzefeesten, GLOW Eindhoven, Deventer Boekenmarkt, Sneekweek, Wereldhaven, Bloemencorso Zundert, Kunst10daagse Bergen en Grachtenfestival Amsterdam.

4. Op het water - varen

Wie de wereld vanaf het water bekijkt, ziet ineens heel andere dingen. Huur een bootje en ga lekker een middag varen. Vooral in Noord-Holland, Overijssel en Zuid-Holland kun je prachtig varen. Of je nu kiest voor een fluisterboot, roeiboot, sloep of kano.

Mooie gebieden: Giethoorn, Nationaal Park Weerribben-Wieden, De Biesbosch, Ilperveld, Het Groene Hart, Eilandspolder, de Rijp, Broek in Waterland en De Regge.

Vaartochten: Middelseeroute, Elfstedentocht, Bruggenroute Haarlem, Molenroute Haarlem en van Bergen naar Alkmaar.

5. Cultuur en historie snuiven - steden en bezienswaardigheden

Wandel door de oude straten, kijk omhoog en plof neer op een terrasje. Nederland kent genoeg steden die barsten van de culturele en historische bezienswaardigheden. Ga op ontdekking in eigen land. Dit zijn de oudste steden en culturele plekken die je niet mag missen.

Oudste steden: Maastricht, Nijmegen, Utrecht, Zutphen, Aardenburg, Deventer, Middelburg, Tiel, Stavoren en Hulst.

Culturele plekken: Kinderdijk, Kaasmarkt Alkmaar of Edam, Keukenhof, Naarden-Vesting, Stadhuis Gouda, Abdij Middelburg, Sint Servaasbasiliek Maastricht, Spaarne Haarlem, Hunebedden Borger, Forteiland Pampus, Willemstad, Vissersdorp Volendam, Het Muiderslot, Schokland en Japanse Tuin landgoed Clingendael.

6. Musea maar dan anders - buitenmusea

Voor een bezoekje aan een museum hoef je echt niet naar binnen. Verspreidt over Nederland zijn er allerlei musea in de buitenlucht. Stap binnen in een andere wereld, verkleed je als kaasmeisje, geniet van een zoute haring en geniet na op een terrasje.

Openluchtmusea: Zuiderzeemuseum Enkhuizen, Madurodam, PreHistorisch Dorp Eindhoven, Openluchtmuseum De Duinhuisjes, Openluchtmuseum Ootmarsum, Nederlands Openluchtmuseum Arnhem, Kaap Skil Oudeschild, Vesting Bourtange in Bourtange en Zaanse Schans Zaanstad.

7. Het dierenrijk - dierentuinen en tropische tuinen

Van mooi bloemen en rondfladderende vlinders tot angstaanjagende roofdieren en zeldzame reptielen. Een dag naar de dierentuin is een leuk uitje voor het hele gezin. Kinderen kijken hun ogen uit en je leert van alles over de dierenwereld.

Dierentuinen: Taman Indonesia, Apenheul, Burgers’ Zoo, vlindertuin Klein Costa Rica, Orchideeën hoeve, Diergaarde Blijdorp, Dolfinarium, Ouwehands Dierenpark, Wildlands Adventure Zoo, Safaripark Beekse Bergen, Artis GaiaPark en Zoo Parc Overloon.

4 tips voor een dagje buiten

  1. Moet je entree betalen? Koop vooraf een kaartje, zodat je niet in de rij hoeft te staan.
  2. Neem voldoende rust. Leg aan met je fluisterboot, pak een terrasje in de stad, zoek een plekje in een park of bekijk een video in de dierentuin.
  3. Kleed je goed aan. Neem voldoende laagjes mee, zodat je weersveranderingen te slim af bent.
  4. Neem eventueel hulpmiddelen mee, zoals een wandelstok, klapstoel of (huur een) e-bike.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 07-06-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >