6 tips voor een sterk hart

Wat kun je doen om je hart gezond te houden?

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

1. Kom in beweging

Voldoende bewegen is belangrijk voor je gezondheid en ook voor je hart. Net als bijvoorbeeld de spieren in je armen of benen, heeft je hart ook training nodig om in conditie te blijven. Je hart is immers zelf ook een spier. Behalve voor je conditie is bewegen ook belangrijk voor je bloeddruk en je cholesterolgehalte. Wanneer je cholesterolgehalte gezond is en je bloeddruk niet te hoog, heeft dat ook een gunstige invloed op je hart en bloedvaten.

2. Kies voor gezond eten

Voldoende groente, fruit, vezels, vitamines en mineralen zijn belangrijk voor een goede gezondheid van je hart. Vermijd te veel slechte vetten en suikers. Gebruik olijfolie en eet af en toe eens een handje ongezouten noten. Het zijn zomaar een aantal tips voor een gezond eetpatroon. Door te kiezen voor gezond eten, maak je gezonde keuzes voor je hart. Ook voldoende water drinken en letten op je zoutinname is verstandig. Op zoek naar meer ideeën voor gezonde maaltijden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbriefspecial 'eet je gezond'. Zo ontvang je elke week een nieuw én gezond recept.

3. Ontstress en ontspan

Gevoelens van stress en spanning zijn natuurlijke reacties van je lichaam. Wanneer deze gevoelens langer aanhouden, kan dat van invloed zijn op je gezondheid. Te veel stress kan op den duur het functioneren van je hart beïnvloeden. Wissel momenten van stress daarom af met dingen waarmee je écht ontspant. En dat is dus niet op de bank hangen en door je Facebook scrollen. Nee, het gaat erom dat je iets doet waardoor je tot rust komt. Wat dat is? Dat is voor iedereen anders. Sommige mensen krijgen ontspannen bij een blokje om met de hond, anderen volgen een lesje yoga. De één leest graag een boek en weer iemand anders komt helemaal bij van een warm bad. Als je je gedachten maar even helemaal uit kunt zetten en gewoon even lekker ontspannen bent.

4. Leg weg die sigaret

Als je rookt dan weet je dit zelf ook wel: roken is niet gezond. Het is slecht voor je longen, omdat deze direct worden blootgesteld aan de rook. Maar roken heeft ook effect op vele andere organen, zo ook je hart en je vaten. Stoppen met roken heeft meteen zin: het heeft een gunstige uitwerking op je conditie. Als je een jaar gestopt bent, verminderen gezondheidsrisico's al met de helft. Vijftien jaar nadat je je laatste sigaret hebt gedoofd, heb je ongeveer dezelfde risico's als iemand die nooit gerookt heeft. Stoppen is dus altijd de moeite waard!

5. Ga voor een gezond gewicht

Overgewicht kan van invloed zijn op je bloeddruk, je vaten, je cholestreol, maar ook je hart. Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat je, zo goed als mogelijk is, een gezond gewicht behoudt. Om een gezond gewicht te bereiken let je op een gezond eetpatroon en voldoende beweging.

6. Neem je nachtrust

Ga op tijd naar bed en sta ook op tijd weer op. Te weinig slaap is niet goed voor je hart, maar iedere dag pas tegen het middaguur uit je bed komen rollen (lees: te veel slapen) is ook niet gezond. Zoals met zoveel dingen geldt hier: te weinig is niet goed, maar te veel ook niet. Zo'n zeven tot acht uur slaap per nacht is gezond voor een volwassene.

Laatste wijziging op deze pagina: 07-08-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >