8 tips om op gewicht te blijven in december

Kom ongeschonden de feestdagen door

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Zeg je december dan zeg je eten. In geen andere tijd van het jaar sta je zo aan verleidingen bloot als nu. Het begint eigenlijk al ver voor deze maand als de schappen in de supermarkt worden gevuld met al het snoepgoed. Vaak weet je je niet in te houden en heb je voor zowel de feestdagen als de dagen er omheen voldoende ongezonde snacks in huis gehaald. Dat samen met de vele borrels en etentjes die gepland staan deze maand: van je werk, het werk van je partner, met vrienden en ga zo maar door... En dan als klapstuk op alle overdaad: glaasjes bubbels met oliebollen en appelflappen. Op 1 januari kun je geen pap meer zeggen en die weegschaal? Daar durf je echt niet meer op te staan.
Kan het ook anders? Jazeker! met deze 9 slimme tips kom jij ongeschonden en goed de feestdagen door.

Tip 1: zorg voor een volle maag

Het klinkt een beetje tegenstrijdig; je bent uitgenodigd voor een borrel of kerstdiner en je eet van tevoren. Maar met een lege maag van huis gaan is vragen om problemen. Eén glaasje wijn en je zult als een hongerige wolf aanvallen op alles wat je aangeboden wordt.
Wanneer je al wat gegeten hebt, kun je veel selectiever kiezen waar je echt zin in hebt en daar een klein beetje van nemen.

Tip 2: ontzeg jezelf niets

Het is helemaal niet erg om af en toe te 'zondigen', sterker nog zo houd je een gezond levenspatroon juist vol. Als je heel streng bent en jezelf van alles ontzegt, is de kans groot dat je doorslaat als je wel een keer snoept. Sta jezelf dus toe wat lekkers te nemen. De truc is om dit alleen op de feestdagen zelf te doen en niet op alle andere dagen. Zo houd je het speciaal en geniet je er extra van.

Tip 3: beweeg

Zorg dat je blijft bewegen, juist in december. De verleiding is groot om je work-out routine even te laten vallen, want druk, druk, druk. Maar zie daarna maar weer eens te beginnen. Lekker doorgaan met sporten dus, dan houd je je verbranding hoog en de kilo's op afstand.

Tip 4: wees creatief in de keuken

Van bijna alle ongezonde dingen is ook een gezonde variant te maken. Maak bijvoorbeeld je eigen brownies op basis van zoete aardappel of een kerststol van amandelmeel. Ben je zelf gastvrouw, dan kun je het kerstdiner zo gezond maken als je zelf wilt. En gezond betekent niet minder lekker. Pluis het internet af en je vindt de lekkerste recepten waar iedereen van zal smikkelen.

Tip 5: gezond eerst

Als je op bezoek gaat is het vaak afwachten wat je aangeboden krijgt, maar bijna altijd zijn er gezonde opties. Misschien staat er wel een schaaltje met ongezouten nootjes bij het aperitief en zijn er bij het diner verschillende soorten groenten en salades. Maak het een sport om zo gezond mogelijk te eten en bewaar de minder gezonde dingen voor het allerlaatst. Je hoeft ook niet tegen alles wat je aangeboden wordt ja te zeggen, choose your moments.

Tip 6: let op de koolhydraten

Chipjes,toastjes, koekjes, brood, aardappelen, ze bevatten flink wat koolhydraten en dat is niet gunstig voor je lijn. Probeer je inname van koolhydraten dus een beetje te matigen. NIet in de ochtend kerststol, in de middag belegde broodjes en in de avond nog twee keer opscheppen van aardappelen of andere koolhydraatbronnen.

Tip 7: houd de balans

Het is helemaal niet erg om tijdens alle feestelijkheden wat meer te eten dan normaal. Zorg er dan wel voor dat je de volgende dag extra gezond doet. Je kunt dan bijvoorbeeld voor het ontbijt een groene smoothie nemen, in de middag een goedgevulde salade en in de avond volop groenten met wat kip of tofu.

Tip 8: leg je bestek neer

Het duurt zo'n twintig minuten voor je hersenen een verzadigingsreflex geven dat je genoeg hebt gegeten. In de tussentijd kun je heel wat naar binnen stouwen. Eet daarom rustig, kauw goed en geniet van alle smaken en geuren. Leg regelmatig je bestek neer en klets gezellig met iedereen om je heen.

Samen Door De Overgang

Wil je meer (voedings)tips, weetjes en adviezen die je zélf kunt toepassen tijdens de overgang? Schrijf je dan in voor de maandelijkse Samen door de Overgang nieuwsbrief.

Schrijf je nu in

Laatste wijziging op deze pagina: 10-04-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >