Voedingstips voor de stresskip

Energie | Lekker in je vel! | Spijsvertering

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Je bent wat je eet!

Je bent wat je eet. Klink afgezaagd, maar het is toch echt waar. Zeker in periodes van stress is het noodzakelijk je lichaam de juiste bouwstoffen aan te leveren, zodat je hersenen niet overladen raken en je stemming het dieptepunt bereikt. De volgende voedingstips kunnen je helpen in stresssituaties.

Do’s in tijden van stress:

 1. Eet een eiwitrijke ontbijt en lunch. Eiwitten bevatten aminozuren die nodig zijn als bouwstof voor neurotransmitters in je hersenen. Eiwitten zitten in vlees, vis, eieren, zuivelproducten, peulvruchten, avocado, noten, chlorella en spirulina. Denk aan een ontbijt met Griekse yoghurt, amandelen en blauwe bessen. Of een omelet met groene groenten. Eet s’middags een salade met voldoende eiwitten, of eet je warme maaltijd in de middag.
 2. Gebruik bij de avondmaaltijden granen die rijk zijn aan B-vitaminen die je lichaam kalmeren zoals: boekweit, havermout, amaranth en wilde rijst.
 3. Maak regelmatig een groene smoothie met sla erin, alle soorten sla bevatten stoffen die een rustgevend effect hebben.
  Gebruik volop kruiden en specerijen die je bijnieren en hersenen ondersteunen zoals gember, kurkuma, kaneel,  munt, koriander, peterselie, ginseng en laurierdrop gemaakt van pure zoethoutwortel (niet bij hoge bloeddruk)
 4. Neem dagelijks fruit rijk aan anti-oxidanten  zoals bramen, bosbessen, kersen,  frambozen, granaatappel.  Eet ook dagelijks een banaan, deze bevat tryptofaan een voorloper van serotonine.
 5. Gebruik voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium zoals groene (blad)groenten en gedroogde vruchten.
 6. Eet 3 a 4x in de week vette vis zoals haring, makreel, zalm, forel en sardines. De omega 3 vetzuren die erin zitten hebben een positief effect op je stemming.
 7. Zit elke dag even in de zon, liefst in de ochtend.

Dont’s in tijden van stress:

 1. Vermijd suiker, het rooft belangrijke B-vitamines weg en laat je bloedsuikerspiegel nog meer schommelen.
 2. Vermijd cafeïne, nicotine, chocola, zwarte en groene thee. Al deze stoffen stimuleren je bijnieren en kunnen deze in tijden van stress nog extra belasten. (Groene thee en rauwe chocola zijn gezond, maar door het opwekkende effect kunnen ze stresssymptomen verergeren).
 3. Vermijd E-nummers en in het bijzonder E-621 of Vetsin. Deze stof activeert een bepaalde receptor in je hersenen en maakt je nog gevoeliger. E-nummers zitten in de meeste voorverpakte maaltijden.
 4. Wees zeer matig met alcohol of vermijd het. Alcohol kan je slaap beïnvloeden.

 

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 22-06-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang gratis 3 e-mails met praktische tips van ontspanningscoach Iris

tip

Ontvang gratis tips van ontspanningscoach Iris

Aanmelden >>