Over het schoolmeisje, de feeks en het vergiet

Van het ene naar het andere emotionele uiterste

Overgang

Annemarie Eijsvogels

Annemarie Eijsvogels
WhatsApp je vraag

Opnieuw in de puberteit

Een oude wijze vrouw, dat zou ik op een dag worden dacht ik altijd. Eén brok levenservaring en voor de duvel niet bang. Nu zie ik in de spiegel de nodige rimpels, een taille die steeds meer schuil gaat onder een isolatielaagje en grijze haaruitgroei die me eraan herinnert om binnenkort een afspraak met de kapper te maken. Aan de buitenkant klopt het plaatje van de oude vrouw al aardig, mijn houdbaarheidsdatum is overduidelijk verstreken. Maar de 'wijze' binnenkant werkt niet altijd mee. Soms kan ik ineens als een berg opzien tegen nieuwe, onbekende dingen. Veranderingen op het werk bijvoorbeeld of zelfs de buurtbarbecue met nieuwe buren. Het liefst kruip ik dan onder een dekentje. In mijn puberteit was ik vaak het muurbloempje op feestjes. Liefst onzichtbaar, kijkend naar anderen die zelfverzekerd plezier leken te maken. Ik was een wat onzekere en melancholische puber. Gelukkig ging die puberteit voorbij en kwam met de jaren toch de zelfwaardering en het zelfvertrouwen om de hoek kijken. Als een stabiele, opgewekte, zelfverzekerde vrouw ging ik door het leven. Althans tot voor kort, want de onzekerheid en melancholie zijn weer als vanouds.

Van de olifant en het vergiet

Geleidelijk aan begon er de afgelopen jaren wat te veranderen. Niet alleen het onzekere schoolmeisje stak af en toe de kop op.
Kon ik voorheen makkelijk multitasken en als een ware circusartiest alle schoteltjes op stokjes draaiende houden, in een handomdraai schooltassen van de kinderen inpakken, ondertussen de wasmachine aanzetten, een boodschappenlijstje maken en een driegangendiner voor onverwachte gasten op tafel toveren. Tegenwoordig kost het me al moeite om enkel en alleen een kan koffie te zetten. Als ik de geheel doorzichtige koffie in wil schenken heb ik pas door dat ik vergeten ben om koffie in het filter te doen. En dat 'vergeten' begint tegenwoordig ook echt een dingetje te worden. Mijn vergeetachtige lief leunde altijd op mijn olifantengeheugen, ik was zijn externe harde schijf als het ging om helpen herinneren aan afspraken of bijvoorbeeld de namen en verjaardagen van kinderen van vrienden. Vandaag de dag kan ik zelf niet meer zonder lijstjes of herinneringsalarm in mijn telefoon. Mijn geheugen is veranderd in één groot vergiet, ik weet bij wijze van spreken niet meer wat ik vanochtend als ontbijt had.

De boze feeks

En als ik op een dag voldoende ben tegengewerkt door de lamlendige puber in mij en de gatenkaas in mijn hoofd, dan is het lontje op een gegeven moment aardig kort. Dan hoeft er niet veel meer te gebeuren, of de humeurteller slaat rood uit en dan ontwaakt de sluimerende feeks in mij. Berg je dan maar! Dan wil je mij niet tegenkomen in de supermarkt met je wagentje diagonaal in het gangpad, leutend met je buurvrouw, precies dat schap blokkerend waar ik snel even een pak rijst wil pakken. Mijn blik is dan bijna dodelijk. Ga dan ook vooral niet je halve witbrood, pak koffie en twee appels afrekenen met 10-cent munten die je één voor één uit je portemonnee vist, want dan kan ik de moordneigingen bijna niet meer onderdrukken. Houd je op de weg gewoon aan verkeersregels, enig getrut en getreuzel kan ik niet velen. Gelukkig voor de zondagsrijder dat ie mijn scheldkanonnade niet kan horen.

Het thuisfront voelt inmiddels feilloos aan wanneer de feeks weer in huis is, ze houden gepaste afstand als ik in de keuken in de weer ben om het driegangendiner voor al dan niet verwachte gasten in elkaar te draaien. Ik krijg spontaan hulp als ik foeterend, met een rood aangelopen hoofd, de deksels niet van potjes gedraaid krijg. En voor ik echt over mijn toeren raak, krijg ik een kopje thee en word ik min of meer gedwongen tot een korte pauze. Zodat de feeks het huis kan verlaten en ik weer een klein beetje tot mezelf kan komen. Het is een verwarrende en vermoeiende tijd die overgang, met het ene na het andere uiterste in emoties. Ik kan alleen maar hopen dat, net als na de puberteit, ook na deze fase weer betere tijden mogen aanbreken.

Samen door de Overgang

Wil je meer (voedings)tips, weetjes en adviezen die je zélf kunt toepassen tijdens de overgang? Schrijf je dan in voor de maandelijkse Samen door de Overgang nieuwsbrief.

Schrijf je nu in

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 09-10-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

In de overgang? Ontvang maandelijks e-mails met tips van Ellen.

tip

In de overgang? Ontvang maandelijks gratis tips.

Inschrijven >>