Stap eens met één voet uit de koolhydratencirkel…

Voeding | Brood | Energie | Lentekuur

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

En nu is het basta!

Begrijp me niet verkeerd – mijn man steunt me door dik en dun – maar toen ik hem vertelde dat het voor mij basta was met verse sneetjes brood en knapperige crackers, werd ik vierkant uitgelachen. “Jij? Geen brood meer? Alsof dáár ooit iemand aan dood is gegaan!” Mijn zelfverzekerde houding zakte als een plumpudding in elkaar. Tot ik hem ging uitleggen waarom ik de stap wilde nemen. Door de PCOS heeft het ons behoorlijk wat moeite en plastische ziekenhuisbezoeken gekost om zwanger te worden. Ik vertelde dat het vermijden van bewerkte koolhydraten wel eens dé stap naar een gezonder lijf en een regelmatige menstruatiecyclus (Wie wordt er nou blij van een menstruatie? Nou ik, kan ik u nu vertellen) zou kunnen zijn. Hij keek me aan, gaf me een dikke kus en zei: “Wat kan ik doen om je te helpen?” Ik zei: “Nú naar de supermarkt gaan om een zak M&M’s te halen. Die tik ik achter elkaar weg, om ze vervolgens nooit meer aan te raken!”

Afkicken geblazen

Bewerkte koolhydraten schrappen is écht afkicken. Ze werken namelijk flink verslavend. Aardappelen en pasta uit mijn weekmenu halen kostte me niet eens al te veel moeite, moet ik zeggen. Ik word namelijk erg gelukkig van groente, verschillende kaassoorten, vlees en vis… dus dat kwam wel goed. Maar wat eet je nou bij het ontbijt en de lunch als brood, crackers en beschuiten geen optie meer zijn? En erger nog: hoe ‘snoep’ ik als die prachtig gekleurde, tongstrelende, speekselklieractiverende pareltjes die M&M’s heten (aaargh…stiekem loopt het water me nog altijd in de mond) niet meer mag hebben?

Geen weg meer terug

Ik deed één stap uit de bewerkte koolhydratenwereld, en er was geen weg meer terug. Ik voelde me energieker, had minder last van schommelende bloedsuikerspiegels – die zich bij mij kenmerken door een enorme, plotseling verschijnende en niet te negeren behoefte aan alles wat suiker bevat (no matter what!) - en… niet geheel onbelangrijk… ik kreeg mijn cyclus terug. En kon dus – hoe fijn! – weer maandverband en tampons shoppen.

Creatief met voeding

Nu ben ik natuurlijk een ‘extreem geval’ – waarbij ik overigens lang, lang niet de enige met PCOS ben – maar feit is wel dat we met z’n allen flink zijn doorgeslagen in het nuttigen van bewerkte koolhydraten. Dat komt met name door de voedingsindustrie die met snelle, goedkope, makkelijke producten slim heeft ingespeeld op de alsmaar drukkere levens die we leiden. Ik weet nu: overal is een alternatief voor. De truc is alleen om creatief met voeding om te gaan. En daar geen opgave, maar een persoonlijke zoektocht van te maken. Ik roerbak reepjes spitskool of Chinese kool om als mie te gebruiken, doe hetzelfde met geraspte bloemkool om als rijst te gebruiken, maak reepjes courgette voor mijn ‘spaghetti’ en vervang lasagnebladen door aubergineplakken. De courghetti van vandaag is één van mijn favorieten, ik hoop dat u er ook zo van geniet. Ontbijten doe ik elke dag met een smoothie. En uit ervaring weet ik nu dat je daar alles – echt alles! – in kunt gooien. Tot rauwe broccoli en hüttenkäse aan toe. Als iemand me tien jaar geleden had verteld dat ik ooit een broccoli door een smoothie zou gooien en als ontbijt zou opdrinken, was ik waarschijnlijk over de grond gerold van het lachen. Inclusief tranen en doorgelopen mascara. Maar nu? Nu denk ik: ik zou niet meer anders willen. Want het klinkt cliché, maar een gezond lijf… daar kan zelfs de hoofdprijs in de Staatsloterij niet tegenop! Lees ook het Lentekuur-blog ! of lees dag 1 van de Lentekuur!

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 20-08-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >