Stress? Dit doet het met je spijsvertering

Spijsvertering

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Je spijsvertering wordt aangestuurd door het zenuwstelsel. Dat zenuwstelsel bestaat uit twee delen die je een beetje kunt vergelijken met een gas- en rempedaal.

Zo heb je de 'rem': het parasympatische gedeelte wat zorgt dat je lichaam tot rust komt, eten verteert en herstelprocessen kan uitvoeren.
Het sympatische deel geeft juist 'gas' en zorgt voor de vecht/vluchtreactie in je lichaam. Dit deel komt in actie als je onder stress staat of in gevaar bent. Je hart gaat dan harder pompen, de ademhaling versnelt en er gaat meer bloed naar de spieren in armen en benen. Andere systemen worden juist op een lager pitje gezet. Zo is het sympatische zenuwstelsel minder gunstig voor je spijsvertering, omdat het de passage van voedsel door de darm vertraagt. Ook de doorbloeding naar je maag en darmen neemt af en de aanmaak van spijsverteringssappen wordt minder. Je ziet dan ook dat mensen die langdurig stress hebben vaak last hebben van hun buik.

Hoe verminder je het effect van stress op je spijsvertering?

Maaltijd overslaan

Sta je onder hoogspanning? Dan kun je beter je maag en darmen rust gunnen en een maaltijd overslaan. Door de stresshormonen in je lichaam wordt het voedsel namelijk minder goed verteerd en dat kan ervoor zorgen dat je na een maaltijd een heel vol gevoel hebt of last krijgt van je buik. Je kunt beter gaan eten als je tot rust bent gekomen.

Bewegen

Flink bewegen is de beste manier om de effecten van stress op je lichaam te verminderen. Ga lekker hardlopen  of even een uurtje naar de sportschool, grote kans dat je je daarna veel minder gestrest voelt en dat komt je spijsvertering ten goede. Het parasympatische deel van je zenuwstelsel kan dan zijn werk weer doen en zorgen dat het voedsel wat je eet optimaal verteerd en opgenomen wordt.

Rustig eten

Bij stress heb je vaak de neiging even snel iets naar binnen te schuiven, soms zelfs staand of lopend. Maar juist als je gespannen bent is het beter rustig te eten. Dek de tafel, leg je telefoon weg en zet de tv uit. Door goed te kauwen en je tijd te nemen komt je lichaam beter in de ruststand die het nodig heeft om je maag en darmen goed te laten werken.

Neem een aperitief

In veel zuidelijke landen is het gebruikelijk voor de maaltijd een aperitief te nemen om de aanmaak van spijsverteringssappen te bevorderen. Vaak zijn dit alcoholische drankjes en die zijn niet ideaal. Wel kun je denken aan een glas water met daarin citroensap of twee eetlepels appelazijn.

Dit waren alvast een aantal fijne tips om stress minder grip te laten krijgen op je spijsvertering. Wil je nou meer weten over hoe het allemaal zit daar in die buik? Lees dan ons dossier spijsvertering.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 25-09-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang 3 gratis e-mails met tips van spijsverteringscoach Ilze.

tip

Ontvang 3 gratis e-mails met tips van spijsverteringscoach Ilze.

Aanmelden