Smartphone kan artrose veroorzaken

Lifestyle | Spieren en gewrichten

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Gemiddeld turen we maar liefst 3 uur per dag op onze smartphone of tablet. Onze standaardhouding daarbij: starend naar beneden, met de nek gebogen in een hoek van 45 graden. En dat is niet zo gezond, waarschuwen artsen. In deze positie weegt het hoofd 22 tot 27 kilogram. Terwijl ons hoofd gemiddeld bij een rechte houding zo’n 5 kilo weegt. De belasting van de rug die door deze foute houding ontstaat is te vergelijken met het tillen van een bierkrat.

Smartphone en tablet als oorzaak van nek- en rugklachten

Kartsen Dreinhöfer, hoogleraar Orthopedie vertelt dat deze houding nek- en schouderklachten kan veroorzaken. En zelfs kan leiden tot het ontstaan van artrose in de ruggenwervels. En dit kan al op jonge leeftijd ontstaan. Uit een recent onderzoek van het Zorgkompas blijkt dat 40% van de 8- tot 18 jarigen met nek- en rugklachten kampt. De boosdoeners? Jawel, de smarthpone en tablet. Ze laten hun hoofd naar beneden zakken en kunnen zo uren onderuitgezakt zitten. Dat heeft een enorme impact op de spieren in de nek.

Wees bewust van je houding

De oplossing? Wees bewust van je houding. Merk je dat je je hoofd laat hangen, breng dan de tablet of smartphone op ooghoogte. Zo blijft het hoofd rechtop staan. Bronnen: Die Welt en AD

Verder lezen?

Reuma: zes etenswaardigheden Reuma-blogs

Advies van Mieke

Mieke en haar collega’s Iris, Bram, Jacolien en Lucy staan iedere dag voor je klaar om vragen over jouw gezondheid te beantwoorden. Je kunt de A.Vogel Informatielijn telefonisch bereiken via 0900-2464646, per mail via info@avogel.nl of via het contactformulier op www.avogel.nl/advies.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 19-06-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Elke maand tips van Mieke over reuma en pijnlijke gewrichten?

tip

Gratis tips ontvangen over leven met reuma

Inschrijven >