Goed matras zorgt voor minder reumatische klachten

Drukverlagend matras van traagschuim

Lifestyle | Spieren en gewrichten

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

De eerste stap om te slapen als Doornroosje, is het hebben van een goed matras. Zeker voor mensen met reuma is dat belangrijk want een goed matras is drukverlagend en zorgt voor een nacht met minder pijn. Maar waar let je op bij een matras?

Ondersteun de S-curve

De steun die een lichaam nodig heeft, verschilt van mens tot mens. Belangrijk is dat een matras de S-curve van de rug kan ondersteunen en het lichaamsgewicht kan verdelen. Als een matras te weinig ondersteuning biedt, kan je schouder doorhangen of je heup te ver doorzakken. Een pijnlijk of stijf gevoel bij het opstaan, kan een teken zijn. Meestal is het beste om op je rug of zij te slapen. Voorkom dat je half op je zij en half op je buik ligt; in de meeste gevallen ligt je rug dan niet in de goede houding.

Drukverlagend matras

Een drukverlagend matras ondersteunt die S-curve. Het grootste voordeel van zo'n matras is dat de druk vooral wordt verminderd op de uitstekende delen van je lichaam, zoals de schouders en de heupen. Voor mensen met reuma is dit een uitkomst, omdat zelfs heel weinig druk al pijnlijk kan zijn. Een drukverlagend matras kan slapen een stuk draaglijker maken.

Meestal zijn drukverlagende matrassen gemaakt van traagschuim. Dit materiaal geeft steun en past zich aan het lichaam aan. Ook matrassen van latex passen zich aan de vorm van je lichaam aan. Transpireer je veel, dan is dit materiaal helaas niet aan te raden want latex ademt niet optimaal.

Heb je een bestaand matras dat op zich prima is? Dan kun je een traagschuim oplegmatras (een toplaag) gebruiken op het bestaande matras.

Welke klachten heb je nu als je slaapt?

Wil je een nieuw matras kopen, ga dan eerst na welke klachten je bij het oude matras hebt. Is de bedbodem het probleem? De zachtheid van het matras? Vind je een spiraalbodem niet fijn? Of is het puur ouderdom van het matras?

4 tips bij het kopen van een matras

1. Zorg er altijd voor dat je een matras mag proberen. Veel beddenwinkels bieden een proeftijd van dertig tot negentig dagen.
2. Ga je voor een oplegmatras, let dan goed op de kwaliteit. Het ademend vermogen en de steun is belangrijk.
3. Er zijn medische matrassen die aftrekbaar zijn bij de Belastingdienst. Je kunt ze dus opvoeren op je belastingopgave onder ziektekosten.
4. Een matras moet minstens 20 centimeter langer zijn dan je zelf bent.

Nieuw matras kopen? Stel jezelf deze vragen

1. Wordt het lichaam voldoende ondersteund?
2. Ventileert het matras voldoende?
3. Kun je gemakkelijk draaien op het matras?
4. Is het matras hoog genoeg?
5. Ben je een rug-, zij- of buikslaper?
6. Transpireer je veel?
7. Heb je last van allergieën?

Wat is een goed hoofdkussen?

Naast een goed matras, wil je ook een fijn kussen. Deze twee werken samen: welk hoofdkussen geschikt is, hangt niet alleen af van je slaaphouding maar ook van het soort matras dat je hebt. Stelregel: hoe harder het matras, hoe hoger en dikker het hoofdkussen moet zijn voor goede ondersteuning.

Weet je trouwens waarom we een hoofdkussen gebruiken? Dat heeft te maken met je hoofd, nek en wervels. Tijdens de slaap ontspannen veel van je spieren, waardoor het hoofd naar voren of achteren valt. Dit zorgt voor extra belasting van de nekspieren en wervels en kan weer leiden tot een stijve rug en wervelkolom. Een kussen zorgt ervoor dat de nek in één lijn komt met de wervelkolom, ongeacht de slaaphouding. De stand van de wervelkolom wordt zo gecorrigeerd en de spieren worden ontlast. Een hoofdkussen zorgt voor comfort, een ontspannen lichaam en daardoor een betere nachtrust.

Slaaphouding

  • Rugslapers: een dun kussen dat de ruimte tussen hoofd en schouders opvult
  • Zijslaper: een kussen dat dik genoeg is, zodat het je hoofd en nek goed ondersteunt. Een kussen met nekrol of van traagschuim kan een goede keuze zijn
  • Buikslapers: een dun en vlak kussen
  • Net als bij een matras, kan een kussen ook bestaan uit allerlei soorten materiaal. Allemaal hebben ze voor- en nadelen. Dons is zacht en goed vormbaar, schuimvulling geeft steun en past zich aan je lichaam aan, latex is stevig en wol en katoen zijn geschikt voor mensen met allergie aan stof of huisstofmijt.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 29-03-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >