Slaaptypes die iedereen herkent. Welk slaaptype ben jij?

Slaap

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

1. De snurker

10 slaaptypes die iedereen herkent! Welk slaaptype ben jij? Iedereen die met jou al eens het bed gedeeld heeft, kan het beamen: oordopjes zijn noodzakelijk! Tijdens je slaap produceer jij namelijk met gemak enkele tientallen decibels aan snurk-geluiden. Wanneer jij ‘s ochtends lekker uitgerust ontwaakt, voel je je best wel eens schuldig als je van je partner hoort dat die weer geen oog heeft dichtgedaan door jouw gesnurk. Maar ja… Veel kan je er ook niet aan doen natuurlijk. Of toch?

Tips bij snurken

Snurken komt voor op alle leeftijden, maar neemt toe met de ouderdom. Dit komt doordat het slijmvlies in je keelholte verdikt, door een toename van vetweefsel en door verslapping van slijmvlies en huid. Op volwassen leeftijd snurken ongeveer één op vijf mannen en één op tien vrouwen. Snurken komt dus vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Hoewel al dan niet snurken afhangt van enkele externe factoren, kan je met deze tips je gesnurk wel tot het minimum beperken:

  • Probeer niet te zwaar te eten voor je gaat slapen
  • Stop met roken
  • Houd je lichaamsgewicht onder controle: hoe meer overgewicht, hoe groter de kans dat je snurkt
  • Slaapmiddelen zorgen ervoor dat je spieren verslappen. Daardoor vernauwt ook je huig of het gedeelte van de keelholte achter de tong. Het drinken van alcohol heeft hetzelfde spierverslappende effect
  • Slaap niet op je rug: daardoor zakt je tong naar achter in je keel waardoor de kans groter is dat je snurkt. Probeer zoveel mogelijk op je zij te gaan liggen.

2. De woelrat

2-de-wroeter-10-slaaptypes-die-iedereen-herkent-welk-slaaptype-ben-jij ‘s Avonds kruip jij netjes in bed. Maar hoe je weer wakker wordt, is steeds weer een raadsel. Jij wriemelt en wroet zo hard in je slaap, dat je er zelfs niet meer van opkijkt als je weer eens midden in de nacht wakker wordt met je hoofd aan het voeteneinde van je bed. Je partner heeft ‘s nachts al meermaals een stomp van je te verwerken gekregen wanneer jij je weer eens omdraaide.

3. De babbelaar

3-de-babbelaar-10-slaaptypes-die-iedereen-herkent-welk-slaaptype-ben-jij Voer jij ‘s nachts ook hele gesprekken in je slaap? Moet je partner ‘s ochtends nog steeds lachen met alle onzin die je nu weer hebt uitgekraamd? Dan is dit jouw slaaptype: de babbelaar! Je herhaalt gesprekken die je overdag gevoerd hebt, gaat erop verder of geeft er een hele nieuwe wending aan, spreekt de gesprekken die je in je dromen hebt luidop uit, … . Eén ding is zeker: met jou in bed is het nooit saai ;)!

4. De midnight snacker

4-midgnight-snacker-10-slaaptypes-die-iedereen-herkent-welk-slaaptype-ben-jij Het moeilijkste aan naar bed gaan? Je tanden poetsen. Want dat betekent dat je afscheid moet nemen van je teerbeminde eten. Voor even dan toch. Het gebeurt zeer regelmatig dat jij ‘s nachts even opstaat voor een lekkere midnight snack… Al die activiteiten die je beleeft in je dromen kosten ook energie, weet je wel ;)

5. De dierenvriend

10 slaaptypes die iedereen herkent! Welk slaaptype ben jij? In jouw bed is steevast minstens één huisdier terug te vinden. Jouw hond of kat is meer dan welkom om samen met jou te genieten van dat heerlijk zachte bed, de warmte van de dekens en de zachtheid van je hoofdkussen. Jij bent dan ook een échte dierenvriend. Sharing is caring :)! Dat je huisdieren je ook wel eens durven storen in je slaap, kan dit slaaptype niet deren.

6. De nachtbraker

10 slaaptypes die iedereen herkent! Welk slaaptype ben jij? Nog klaarwakker voor 12 uur ‘s nachts? Dan is jouw slaaptype de nachtbraker. Slapen op een ‘redelijk’ uur? Nee joh, de nachturen zijn voor jou de meest productieve uren van de dag! Nachtbrakers zijn dan ook echte avondmensen. En een avondmens wordt nu eenmaal pas later op de avond moe en gaat dus ook later slapen. In een maatschappij die gericht is op ochtendmensen trekken avondmensen aan het kortste eind. Zij moeten namelijk leven volgens een ritme dat hun eigenlijk niet ligt. Dat zorgt ervoor dat de ochtend niet hun beste vriend is en ze pas echt op dreef komen in de namiddag. Jij hebt gewoon een ander levensritme. Leve de nacht!

7. De dief

10 slaaptypes die iedereen herkent! Welk slaaptype ben jij? Jouw partner weet het al langer dan vandaag: ‘s nachts verander jij in een echte, koelbloedige dief! Een lakendief :). Je partner ligt de helft van de nacht te rillen van de kou, terwijl jij heerlijk ligt te soezen onder een dubbele lading donsdeken! Wanneer je ‘s ochtends weer klachten krijgt van je partner, voel je je wel een klein beetje schuldig. Maar jij kan er toch ook niets aan doen dat het gewoon zó fijn slaapt onder een extra portie dekens :)?

8. De Schone Sla(a)p(st)er

10 slaaptypes die iedereen herkent! Welk slaaptype ben jij? Mensen die zich herkennen in het slaaptype van de nachtbraker, herkennen zich doorgaans ook in dit slaaptype. De Schone Sla(a)p(st)ers onder ons doen namelijk niets liever dan ongestoord uitslapen. Heerlijk, in je bed blijven liggen tot ver na 10u ‘s ochtends! Daar kan je echt van genieten. Alleen jammer dat het bijna alleen maar in het weekend kan :(.

9. De snoozer

9-snooze-10-slaaptypes-die-iedereen-herkent-welk-slaaptype-ben-jij Ook een herkenbaar slaaptype voor de nachtbrakers én de Schone Slaapsters. Wanneer je wekker voor de eerste keer afgaat, draai jij je liefst nog een paar keer om! De snooze-button is dan ook jouw favoriete knop op de wekker. Dat er mensen bestaan die al bij het eerste wekkersignaal fluitend uit bed springen, is voor jou onbegrijpelijk.

10. De vroege vogel

10 slaaptypes die iedereen herkent! Welk slaaptype ben jij? In tegenstelling tot nummer 6, 8 en 9 ben jij een echte ochtendmens. Jij houdt van de allereerste zonnestraaltjes die door je gordijnen piepen en springt nog voor het eerste wekkersignaal fluitend uit bed. Ochtendstond heeft goud in de mond! Jij bent simpelweg zo blij dat je weer aan een nieuwe dag mag beginnen, dat je spontaan een ochtenddansje doet als het juiste liedje afspeelt op je wekkerradio :)

Meer lezen over slaap

Melatonine en slaap: Hoe werkt dat nou? 10 redenen waarom je zo moe bent

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 22-06-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang 2 weken gratis e-mails met slaaptips van slaapcoach Karin

tip

Ontvang gratis slaaptips van slaapcoach Karin

Aanmelden >>