Een schoon en opgeruimd huis?

Zo doe je dat snel en simpel

Lifestyle

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Stap 1: zorg voor een goede basis

Voor iedereen die meer moeite heeft met poetsen, en ook voor iedereen die er minder zin in heeft, is deze tip het belangrijkst: zorg voor goede schoonmaakmiddelen. Dat scheelt tijd, ergernis en - in veel gevallen - pijn. De basis is als volgt:

  1. schoonmaakazijn: azijn is erg zuur, geen bacterie of schimmel is daartegen bestand
  2. soda: ontvet perfect en haalt ook vieze luchtjes weg (stinkende bloemvazen!)
  3. groene zeep: gebruik deze als milieuvriendelijke allesreiniger

 Stap 2: handige hulpmiddelen

Naast goede schoonmaakmiddelen, maak je met deze spullen sneller en gemakkelijker schoon:

1. microvezeldoekjes

Microvezeldoekjes zijn eigenlijk een ware poetsuitvinding, ondanks hun kleine formaat. Aan de vezels in een microvezeldoekje zitten als het ware haakjes - en die trekken in een razend tempo stof en vuil aan. Het doekje is zacht, blijft goed in vorm en neemt heel snel vuil en vet op. Je hoeft geen kracht te gebruiken. Ook ideaal: de doekjes hoeven niet te worden uitgespoeld en uitgewrongen. Ideaal voor iedereen met gewrichtsklachten. Het enige wat je na afloop hoeft te doen, is ze op 60 graden wassen.

2. vloerwisser met steel

Op je knieën de vloer dweilen – doe het niet. Er zijn allerlei handige foefjes om rechtop te blijven staan en het zware werk over te laten aan de dweil zelf. Een vloerwisser (eventueel met uitschuifbare steel en kliksysteem) is het meest handig bij licht vervuilde vloeren.

3. fijne poetsmuziek

Beginnen met schoonmaken is vaak al een hele klus: zowel je geest als lichaam werkt tegen. Je wordt al moe van het idee en ontwijkt de klus door te gaan surfen op internet of een boek te lezen. Een oplossing: muziek! Maak een playlist met muziek waar jij vrolijk van wordt en die het schoonmaken leuker maakt. Dat mag Bach zijn, maar ook Red Hot Chilipeppers of Beyoncé. Eén ding staat wel vast: poetsmuziek moet hard aan staan! Op een fijne beat is het schoonmaken van je keuken toch een stuk minder vervelend.

Stap 3: maak slimmer schoon

Poetsen hoeft niet per sé elke keer grondig. Uiteindelijk gaat het erom dat je het gemakkelijk bij kunt houden. Doelgericht snelpoetsen zorgt dat je echt minder hoeft te doen. En dat is fijn als je lichaam even niet meewerkt.

Een handige volgorde

Houd het logisch en simpel. En om het behapbaar te maken: werk per ruimte.

Opruimen

Minder spullen, betekent minder schoonmaken en opruimen. Loop kritisch door je woonruimte heen en bepaal of je alles wel nodig hebt.

Betere techniek

Stofzuigen is een pittige klus. Je kunt dit verlichten door de stofzuigerslang met lange en hele trage halen te bewegen. Je zuigt zo meer op, bent sneller klaar en hoeft minder kracht te zetten. En wringen? Als het kan, gebruik dan twee handen. Zo hoef je minder kracht te zetten en voorkom je dat je een hand overbelast.

Perfectionisme

Laat je perfectionisme thuis: soms is opruimen genoeg voor een opgeruimd gevoel. Sommige ruimtes in je huis moeten echt schoon, de wc, de keuken en je slaapkamer. Maar die logeerkamer mag je best een keer overslaan!

Ventileer

Een frisse geur, geeft je een schoon gevoel. En daar hoef je echt alleen een raam voor open te zetten. Ventileren is vaak een betere methode tegen schimmels en stof dan het meest agressieve middeltje ook, waarmee je moet schuren en schrobben. De schimmels in je douche zijn namelijk gek op warm water, maar krimpen van angst bij een koel briesje.

Houd het kort

Zet een timer of kookwekker op het aantal minuten dat je in één ruk kunt schoonmaken. Zo neem je op tijd pauze.

Slimme planten

Een ode aan groen! Sommige planten zijn namelijk luchtzuiverend. Oké, ze zullen er niet voor zorgen dat je helemaal niet meer hoeft te stoffen maar alle beetjes helpen.

Stap 4: houd het schoon en opgeruimd

Je hebt schoongemaakt en soms voelt het de dag erna of het voor niets is geweest. Chaos! En stof verzamelt zich ook weer razendsnel op alle meubels, boeken en elektronische apparaten. Hoe houd je het schoon en opgeruimd zonder er continu mee bezig te zijn? Je kunt een weekplanning maken om het overzichtelijk te houden, of dagelijks iets doen. Op beide manieren zorg je voor structuur en een prettige manier om niet te veel in één keer te doen.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 08-01-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >