(Sap)kuur voor een fit figuur - Hetty geeft 16 tips!

Voeding | Lentekuur

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Vasten onder begeleiding

In het verleden deed ik rond deze tijd vaker een opschoonkuur voor mijn lijf en ging ik vasten. Ook tijdens mijn opleiding Natuurgeneeskunde heb ik op verschillende manieren gevast, zodat ik precies wist wat het inhield en mensen daarbij kon begeleiden.
Zo’n begeleide vastenkuur vond ik heerlijk, elke dag was er een programma met behandelingen die de reiniging ondersteunden: massages, een bezoek aan de sauna, wandelen, dutjes, echt verwennerij. Door mijn lichaam grondig op te schonen kwam ik dan herboren thuis, met een leeg hoofd, een glanzende, schone huid en vooral heel veel energie.

Citroensapkuur

citroensapkuur detoxenThuis heb ik wel eens gevast met de citroensapkuur. Tijdens zo’n citroensapkuur kuur drink je water met citroensap, ahornsiroop en cayennepeper. Van tevoren is het belangrijk goed af te bouwen door koffie, zwarte thee, suiker, bewerkte voedingsmiddelen, melkproducten en vlees en vis te laten staan. Dan volgt het echte vasten en daarna nog 2 à 3 opbouwdagen.
Zo zonder een groep en alle aanvullende behandelingen die je in een citroensapkuur krijgt, vond ik het zwaar vol te houden. Ik herinner me dat ik op dag 5 in de supermarkt liep om wat eten te halen voor een vriend die langskwam. Vanuit mijn ooghoek zag ik bij de kassa iets liggen wat er onweerstaanbaar uit zag; knapperig, vettig, alles waar mijn lichaam naar snakte na 5 dagen vloeibare voeding.
Wat heb ik gelachen toen ik zag wat het was waar mijn oog op was gevallen: knapperige kauworen voor de hond!! Dit was de druppel voor mij, als je zin krijgt in varkensoren dan is het tijd om weer te gaan eten. Toen ik thuiskwam heb ik het vasten meteen verbroken en ben weer gaan opbouwen. Je begrijpt aan meerdere dagen sap vasten op eigen houtje begin ik sindsdien niet meer en ik raad ook niemand aan het zonder begeleiding van een professional te doen.

Dagelijkse reiniging

Mijn lichaam houd ik nu dagelijks schoon door heel veel groenten te eten en te variëren. Dat betekent niet dat ik nooit wat ongezonds eet, integendeel. De snackbar aan de overkant waar ik tweewekelijks kom kent mijn vaste recept: 1 grote patat met joppiesaus en een kaassoufflé!

Ken je de 80/20-regel?

Ik gebruik de 80/20 regel en zorg dat dat 80 procent van mijn maaltijden vers en onbewerkt zijn en de overige 20 procent is bedoeld voor die lekkere snacktrek die zorgt dat ik geen ongezellige health freak wordt;-)
Reinigen kan dus ook op een milde manier. De lentekuur is daar een heel goed voorbeeld van. De recepten zitten boordevol groenten en bevatten geen belastende stoffen. En als je onderstaande detoxtips toepast zit je helemaal goed want: wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit.

Dagelijkse detox tips:

 1. Begin je dag met lauwwarm water met sap van een halve citroen
 2. Scrub je huid voor het douchen 's ochtends met een sisal handschoen. Maak zachte ronddraaiende bewegingen richting het hart.
 3. Douche koud af
 4. Drink 8 glazen water per dag, liefst gefilterd bijvoorbeeld met een Britta kan
 5. Neem elke dag een groene smoothie of neem Chlorella of Spirulina
 6. Wees matig met koffie ( niet meer dan 2 kopjes en nooit op een nuchtere maag)
 7. Vermijd suiker, nicotine, witmeelproducten en voorbewerkt eten (pakjes, zakjes, sauzen, kant-en-klaar maaltijden)
 8. Gebruik de juiste vetten: kokosolie (kan ook in smoothie), roomboter, Ghee, olijfolie, pompoenpitolie
 9. Vermijd: margarine, bak- en braadboters, zonnebloemolie, arachideolie
 10. Kies voor olieproducten in een glazen verpakking
 11. Eet minstens 600-700 gram groenten en fruit per dag en liefst meer
 12. Eet 3x per week vette vis: zalm, haring, makreel, sardines
 13. Koop vlees altijd biologisch (zo vermijd je medicijnen en antibiotica in normaal vlees)
 14. Neem 3x per jaar een probioticakuur van een maand
 15. Gebruik huidverzorgingsproducten op natuurlijke basis (bijv. de crèmes van A.Vogel)
 16. En tot besluit de beste tip: doe jaarlijks mee met de lentekuur van A.Vogel ;-)

Cheers!
Hetty

<< Terug naar Lentekuur dag 4

Onze andere Lentekuurblogs

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 19-12-2016

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >