6 feiten over nieuw reumamedicijn

Dit weten we over filgotinib

Spieren en gewrichten

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Bij het behandelen van reuma staan medicijnen centraal. Helaas kunnen deze reuma niet genezen, maar ze helpen wel om klachten te verminderen. Kom je bij de reumatoloog voor medicijnen, dan is er een breed scala aan mogelijkheden. Van pijnstillers tot klassieke reumamedicijnen, biologische medicijnen, JAK-remmers en corticosteroïden. In 2020 komt er misschien een nieuw medicijn op de markt: filgotinib. Wat is dit voor middel? En gaan artsen dit reumamedicijn voorschrijven?

Feit 1: filgotinib is een middel tegen reumatoïde artritis

Filgotinib, zoals de werkzame stof heet, is een middel tegen reumatoïde artritis (RA), een vorm van ontstekingsreuma. Bijna 250 duizend Nederlanders hebben vanwege deze aandoening gewrichts- en peesontstekingen. Bij RA reageert het afweersysteem te hevig; lichaamseigen cellen worden aangevallen alsof het 'kwade' indringers zijn. De standaardbehandeling van RA bestaat uit het medicijn methotrexaat. Bij ongeveer de helft van de patiënten werkt dit middel niet voldoende. Filgotinib kan dan mogelijk een uitkomst bieden. Zo levert het in combinatie met methotrexaat goede resultaten op. Volgens studies die tot dusver zijn gedaan, is het middel effectief bij alle mensen met RA. Zowel mensen die andere behandelingen hebben ondergaan, als mensen die al verschillende geneesmiddelen gebruiken.

Feit 2: het medicijn valt onder de zogenoemde JAK-remmers

Er zijn verschillende soorten reumamedicijnen. Filgotinib valt in de vrij nieuwe categorie reumamedicijnen, zogenoemde JAK-remmers. JAK staat voor Janus kinase, een familie van vier enzymen die een rol spelen bij ontstekingen. Enzymen zijn ingewikkelde eiwitten die, simpel gezegd, een proces versnellen dat van zichzelf traag verloopt. JAK-remmers remmen het enzym af dat zorgt voor de aanmaak van ontstekingen of pijn. Met andere woorden: de medicijnen gaan ontstekingen tegen door de activiteit van de Janus-kinasen te verminderen, waardoor er minder ontstekingsstoffen worden aangemaakt. Door ontstekingen te remmen, nemen de klachten af. Ook kunnen deze medicijnen schade aan de gewrichten en andere ontstoken weefsels vertragen of voorkomen.

Feit 3: dit medicijn remt vooral JAK1

Er zijn op dit moment twee soorten JAK-remmers op de markt: baricitinib en tofacitinib. Deze medicijnen zijn beschikbaar in tabletten en moet je dagelijks innemen. Het verschil met filgotinib is dat de andere twee JAK-remmers meerdere soorten remmen, terwijl filgotinib meer specifiek JAK1 remt. De theorie is dat de remming van JAK1 mogelijkheden biedt ter behandeling van onder andere reuma. Remming van de andere drie is mogelijk niet noodzakelijk voor een anti-inflammatoire werking. Hun remming kan zelfs bijdragen tot bijwerkingen. JAK-remmers zijn echter nog vrij nieuw en de bijwerkingen op lange termijn bij mensen, zijn nog niet bekend. Daarom schrijven reumatologen deze medicijnen vaak pas voor als andere middelen geen resultaat hebben.

Feit 4: het reumamedicijn is ter goedkeuring aangemeld

Galapogos, het bedrijf dat het medicijn heeft ontwikkeld, heeft halverwege augustus 2019 een aanvraag gedaan bij het Europees geneesmiddelenbureau EMA, om het medicijn op de markt te mogen brengen. De overheidsdienst buigt zich nu over de inhoud, het medicijn en de studies die er naar zijn gedaan. Er wordt verwacht dat het middel in 2020 op de markt komt.

Feit 5: de resultaten lijken goed

Er zijn twee studies gedaan, waarbij twee vragen centraal stonden; hebben patiënten er iets aan? En, hoe zit het met de bijwerkingen? Twee conclusies:

  • bijna de helft van de mensen die behalve het standaardmedicijn ook filgotinib kregen, ervoer na drie maanden een behoorlijke verbetering. Dit tegenover twintig procent van de mensen die alleen het standaardmedicijn kregen;
  • qua onderzochte bijwerkingen, zoals ernstige infecties en gordelroos, lijken de verschillen tussen de onderzochte groepen minimaal.

Feit 6: het is onduidelijk of dit middel beter is

De fabrikant van het reumamedicijn, Galapagos, geeft aan dat het middel beter en veiliger is dan andere reumamedicijnen die al op de markt zijn. Hoe veilig en effectief een medicijn daadwerkelijk is, vooral op de lange termijn, blijkt pas nadat ze op de markt zijn gebracht. Het voordeel van JAK-remmers ten opzichte van biologische medicijnen, is dat je niet eens in de zoveel jaar moet overstappen op een ander middel. De pil wordt soms omschreven als revolutionair, maar het is nog de vraag of het die belofte kan waarmaken. Het is in ieder geval niet de heilige graal die de ziekte geneest, maar het kan mensen met RA mogelijk wel helpen aan een betere kwaliteit van leven.

Leven met Reuma

Wil je meer informatie, adviezen, tips en ervaringsverhalen van verschillende mensen met reuma ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse Leven met Reuma nieuwsbrief.

Schrijf je nu in

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 28-10-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >