Stuur je reuma met vakantie

13 zomerse vakantietips

Spieren en gewrichten

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Dobberen op je luchtbed in de Adriatische zee, struinen door Griekse straatjes met witgekalkte huizen, stokbrood eten op een Franse camping of vis happen in Noorwegen. Vakantie .... we houden evan!
Deze tips maken je vakantie nóg leuker relaxter en gemakkelijker.

Let op het zonnetje

Bijna iedereen vindt die zomerwarmte heerlijk. Voor mensen met reuma geldt dat in het bijzonder; warmte doet je spieren en gewrichten goed. Maar overdrijf niet! Uiteraard is bakken in de zon lekker voor je spieren en gewrichten, maar je huid is er minder blij mee. Smeren dus!

Voor mensen met reuma is smeren extra belangrijk omdat bepaalde geneesmiddelen als bijwerking hebben dat je gevoelig op zonlicht reageert en daardoor plotsklaps kunt verbranden, terwijl je dat normaal niet doet. Enkele antibiotica en sommige geneesmiddelen hebben deze bijwerking. In de gaten houden dus, of check het goed in de bijsluiter van je medicijnen. En dan.... smeren, pet op en t-shirt bij de hand. Zo zont iedereen goed!

Ga voor actief

De vakantieperiode is ideaal om op de allerleukste en -lekkerste manieren aan beweging te komen. Een aantal tips:

  • Houd rekening met je eigen grenzen. Als je geen getrainde wandelaar bent, is het niet handig een bergwandeling met veel hoogteverschillen te maken. Dat geldt natuurlijk ook voor andere vormen van sport.
  • Neem nordic walking stokken mee. Tegenwoordig lopen daar ook mensen onder de 25 jaar mee rond.... Het geeft je soms net een steuntje in de rug (en knie!).
  • Goed om te weten: fietsen, paardrijden en zwemmen zijn minder belastend voor je gewrichten. Dus aarzel niet, neem een duik in het zwembad of in de zee of ga paardrijden.
  • Als je sportief bezig bent geweest, kun je dat de volgende dag behoorlijk voelen. Wissel actieve dagen bewust af met vakantiedagen waarop je helemaal niets doet. Spierpijn verdwijnt na een aantal dagen vanzelf. Gewrichtspijn meestal niet. Misschien is het overbelasting, maar als je gewrichten ook nog rood en warm aanvoelen en dit niet vermindert, overleg dan met een arts.

Drie keer auto-gym of vliegtuig-training

Als je te lang stilzit in de auto, het vliegtuig of de bus onstaat statische duurbelasting. Oftewel, de elasticiteit van je spieren vermindert. Reden te meer om op weg naar je vakantiebestemming in beweging te blijven. Deze oefeningen doen je lijf goed:

  1. Sta je in de file of zit je uren stil in het vliegtuig, bus of trein? Tijd om je handen even te strekken. Raak met je handen het plafond aan en duw via je armen zo hard mogelijk tegen het plafond. Span tegelijkertijd je buikspieren aan. Houd dit tien seconden vast en herhaal het een paar keer.
  2. Tijdens een vliegreis of autorit heb je vast muziek en een koptelefoon bij je. Doe muziek aan met een fijn ritme en span je bilspieren aan op de maat van de muziek. Links, rechts of beiden tegelijk. Doe dat zo lang het nummer duurt (of iets korter als het een nummer is van tien minuten).
  3. Deze oefening kan écht overal. Kijk langzaam naar boven en vervolgens naar beneden. Je beweegt dus je kin naar voren en omhoog en naar beneden. Herhaal dit een paar keer. Kijk dan naar rechts en over je schouder en dan terug naar voren. Doe hetzelfde aan de linkerkant en herhaal dit een paar keer. Je nek vindt dit heel fijn!

Checklist medicatie

  • Als je medicatie slikt vanwege reuma, zorg dan uiteraard altijd dat je voldoende meeneemt op vakantie. Verdeel je medicijnen over twee verschillende tassen of leg ze weg op twee verschilldende plekken - in je handtas en op een plek in de auto bijvoorbeeld. Als je dan iets kwijtraakt, zit je niet direct helemaal zonder.
  • Handig! Bij de apotheek kun je een (internationaal) medicijnpaspoort afhalen. Officieel mag je in Europa medicijnen vrij meenemen. Maar de controles op luchthavens en soms ook bij grenzen zijn behoorlijk streng geworden.
  • Medicijnen moet je vaak koel bewaren. In vliegtuigen en bussen is doorgaans een koelkast aanwezig waar je ze kunt wegleggen (in het bagageruim van het vliegtuig kunnen medicijnen bevriezen, waardoor ze minder goed werken). Ga je met de auto, neem dan een koelbox mee. Zorg dat de medicatie droog bewaard blijft in bijvoorbeeld een apart koel-etui.

Ontspannen als medicijn

Vakantie en ontspannen zijn een soort Siamese tweeling. Ontspannen is geweldig voor je lijf. Het doet je spieren en daarmee ook je beweginsapparaat goed. Yoga kan je ontspanningskunsten naar een ander niveau tillen. Uit onderzoek van de Universiteit van Montreal blijkt dat yoga helpt tegen pijnklachten bij reuma. De onderzoekers raden wel aan om te kiezen voor rustige vormen van yoga, zoals hatha yoga en yin yoga. Deze vorm van bewegen zorgt ervoor dat spieren en pezen rondom de gewrichten sterker worden. Dit geeft schokdemping voor de gewrichten, waardoor de pijn minder wordt. De combinatie van ontspanning en het (voorzichtig) opzoeken van je grenzen, maakt het een geschikte sport voor mensen met reuma.

Maak van je vakantie een kuurreis

Er zijn mensen die van hun vakantie een kuurreis maken. Dit is niet per se een plezierreisje: je gaat onder begeleiding van een kuurarts en een medisch team hard met jezelf en je reuma aan de slag. Vaak ga je intensief op zoek naar je mogelijkheden. Er kunnen massages, hydrotherapie en specifieke reumabehandelingen op het menu staan, die allemaal tot doel hebben je beweeglijkheid te vergroten en je pijn te verminderen. Met name landen als Duitsland, Oostenrijk en Hongarije kennnen een rijke kuurhistorie.
Tip: plak er een paar dagen aan vast en geniet na de kuurreis nog even van de prachtige natuur en de historie.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 01-08-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >