Helpt infraroodwarmte bij reuma?

Leer meer over infrarood

Spieren en gewrichten

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Warmte en licht zijn sinds mensenheugenis bronnen die worden ingezet om het lichaam te helpen ontspannen bij pijn of spanning. We kennen natuurlijk het effect van een warm bad, sauna of zonnebaden. Maar steeds meer in opkomst zijn de lampen, panelen en warmtestralers met infraroodlicht. Deze warmtebronnen gebruiken infraroodlicht, wat het lichaam tot diep in de huid verwarmt. Dit effect wordt 'dieptewarmte' genoemd en zou een gunstige werking hebben op pijn, spanning en vermoeidheid door reuma.

Helpt infraroodwarmte bij reuma?

Infraroodlicht kan inderdaad een goed effect hebben op gewrichts- en spierpijnen. Vooral omdat je een lamp op een specifieke plek kunt richten. En ja, dat geldt ook voor mensen met een reumatische aandoening. Vooral mensen met reumatoïde artritis (RA), de ziekte van Bechterew, fibromyalgie en artrose merken vaak een kortdurende verbetering van klachten.
Onderzoekers van het Medisch Spectrum Twente (MST) en de Saxion Hogeschool in Enschede onderzochten halverwege de jaren negentig wat de invloed is van een infraroodsauna op mensen met reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew. Op korte termijn is de infraroodsauna een goede, symptoomverlichtende therapie, concludeerden zij. Met name de hoeveelheid pijn en stijfheid namen flink af nadat de deelnemers een halfuur in een infraroodsauna hadden gezeten.

Wat is infraroodstraling?

De straling van een infraroodlamp of een paneel verwarmt niet de lucht, zoals een cv dat doet. Het verwarmt het object dat ervoor staat - en dan kan een stoel zijn, maar ook een rug of een been. Niet de lucht wordt warm, maar jijzelf. Het is te vergelijken met de warmte van de zon op je huid.

Welke vorm van infrarood is het beste?

Infraroodwarmte kan verschillende soorten infraroodstraling geven en allemaal hebben ze hun eigen werking op het lichaam. Zonder al te technisch te worden: er zijn verschillende types infraroodstraling, dat heeft te maken met de golflengte van de straling. Korte golfstraling (ook wel IR-A straling genoemd), werkt vooral voor diepere pijnpunten. Middengolfstraling helpt bij spier- en gewrichtspijnen en focust zich op de ruggenwervel en lange golfstraling bestaat vooral uit oppervlaktestraling. Voor mensen met reuma is de korte golfstraling het meest ideaal, of een combinatie van deze drie. Het pakt de pijn en stijfheid in het hele lichaam aan.

Hoe werkt een infraroodsauna bij reuma?

Een infraroodsauna is een soort douchecabine waarin je kunt zitten. Het combineert een matig hete temperatuur (50 tot 70 graden) met infraroodwarmte. De infraroodstraling in zo'n sauna is dezelfde straling als die van de zon, maar dan vele malen geconcentreerder. Je kunt het vergelijken met een vakantie naar een warm land, waarbij veel mensen met reuma merken dat hun gewrichten en spieren tijdelijk soepeler worden.

Stilzitten en toch sporten

Een infraroodsauna stelt je lichaam bloot aan warmte, waardoor je hele fysiologische mechanisme in gang wordt gezet om je lichaamstemperatuur, de zogenaamde kerntemperatuur, op peil te houden. Het hart gaat sneller kloppen, de bloedvaten verwijden zich, de huid wordt warmer en je gaat transpireren. Net als tijdens een rondje hardlopen! Alleen al vanwege deze krachtsinspanning die het lichaam moet leveren, kan de infraroodsauna mensen met reuma helpen.

4 tips voor infrarood thuis of uit

De belangrijkste tip: ontspan regelmatig met warmte. Een lekker warm bad of een douche is fijn voor je gewrichten. Met infrarood voeg je nog meer warmte toe.

  1. Ga voordat je een infraroodpaneel, lamp of zelfs sauna koopt, een paar keer naar de sauna om uit te proberen wat het effect is van deze warmte op je lichaam. Ieder lichaam reageert er anders op en niet iedereen merkt verschil of vindt het fijn.
  2. Je kunt natuurlijk af en toe naar een sauna gaan waar een infraroodsauna is. Nog idealer is het om de warmte naar jou te halen. Als je thuis een infraroodlamp hebt (dat kan ook een tafelmodel zijn), kun je aan het begin van de dag of in de avond voor het slapengaan je spieren en gewrichten even verwarmen en verwennen.
  3. Ga alleen naar de sauna wanneer je ziekte in een rustige fase verkeert. Wanneer de ziekte in een acute fase zit, kan onder invloed van warmte de ontsteking verergeren.
  4. Zet in je agenda alvast wat kruisen bij de koudere, vochtige periodes van het jaar. Mensen met reuma ervaren vooral in deze periode veel pijn en een infraroodsauna kan dan verlichting geven.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 11-02-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >