Reuma en kinderen: 4 moeders aan het woord

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Vier openhartige verhalen van moeders met reuma

Reuma en een kinderwens

Kinderen krijgen met reuma; het is prima mogelijk, maar gaat soms wel gepaard met obstakels. Je moet rekening houden met een aantal zaken, zoals medicijngebruik, moeheid en extra hulpmiddelen voor na de bevalling. Zo moet je stoppen met een aantal medicijnen omdat deze schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Heb je een kinderwens, bespreek die met de reumatoloog. Die kan antwoord geven op vragen als: welke medicatie kan veilig gebruikt worden? Wat gebeurt er met de ziekte tijdens en na de zwangerschap? Waar moet ik over nadenken? Maar ook ouders met reuma kunnen het een en ander vertellen. Daarom: vier ervaringsverhalen van moeders met een vorm van reuma.

Vier ervaringsverhalen

Wytske, administratief medewerker, moeder van twee kinderen van 8 en 3 jaar

“De arts heeft mijn kinderen uitgelegd wat reuma is”

“Begin 2016 werd bij mij reumatoïde artritis vastgesteld. Ik kon ‘s ochtends niet meer op mijn voeten staan of opstaan uit een stoel en mijn handen waren erg dik en ontstoken. Op dat moment hadden we al twee kinderen en geen kinderwens meer. Met de medicatie die ik nu gebruik, is een zwangerschap sowieso niet aan te raden. Het lastige van reuma is dat elke dag onvoorspelbaar is. Om die redenen beloof ik mijn kinderen nooit iets. Toekomstige ouders met reuma raad ik aan om vooral je rust te pakken en er geen geheim van te maken naar je kinderen toe. Van de buitenkant zie je niets en dat is voor kinderen moeilijk. Mijn kinderen heb ik een keer meegenomen naar de controle bij de arts en die heeft toen met een boekje uitgelegd wat reuma is. Heb ik een slechte dag, dan vertel ik dat. De kinderen zijn nu oud genoeg om daar rekening mee te houden. Komt er een vriendje spelen dan wil ik dat graag van te voren weten, zodat ik er rekening mee kan houden. Ik ben meer aan het plannen dan voorheen, maar dan lukt het wel. Ik kon heel lang de jongste, die nu drie is, niet optillen. Nu de medicatie weer op orde is, kan ik steeds meer dingen weer ondernemen.”

Marjolein, fotografe, moeder van twee kinderen (5 jaar en 7 maanden)

“Het jaar na de bevalling was pittig”

“Ik wist al vroeg dat ik kinderen wilde, maar de zwangerschappen gingen niet van een leien dakje. Voor de eerste zwangerschap moest ik een heel traject door vanwege mijn medicatie. Toen ik eenmaal zwanger raakte, werd onze zoon te vroeg geboren en kwam hij te overlijden. Na een jaar raakten we in verwachting van onze dochter Tess. Het jaar na de bevalling was pittig: de reuma was flink actief en ik moest helaas regelmatig naar de reumatoloog voor een injectie in met name mijn kniegewricht. Gelukkig kwam na die periode een rustigere tijd en kon ik meer genieten van mijn gezin. Toch stelde ik nog een kindje uit vanwege die pittige periode. Onverwachts, maar zeer gewenst, raakte ik in verwachting en ben ik direct gestopt met mijn reuma-medicatie. Helaas had dit als resultaat dat het vrij snel bergafwaarts ging. Ik probeerde veel rust te nemen, maar er ontstonden toch weer ontstekingen in mijn gewrichten. Halverwege de zwangerschap ging het gelukkig steeds wat beter. De bevalling was pittig maar door goed te luisteren naar mijn lichaam en betere houdingen aan te nemen voelde ik me best goed. Finn is nu 7 maanden en een vrolijke vent. De reuma is redelijk onder controle qua actieve ontstekingen. Verminderde energie en een lagere belasting zal ik altijd houden. Het is een enorme rijkdom die stralende snoetjes en kinderen zijn gelukkig enorm flexibel qua belastbaarheid van jou als ouder."

Wendy, dansdocent en eigenaar van een kinderkledingwinkel, moeder van twee kinderen (4 en 1)

“We kozen er bewust voor om jong ouders te worden”

Ik heb juveniele idiopatische artritis (JIA). Toen ik elf jaar was werd deze diagnose gesteld en in 2000 werd ik ziek en ging ik medicijnen gebruiken. De artsen wisten niet wat dit medicijn met mijn vruchtbaarheid deed. Ik kan niet zwanger worden, dacht ik jarenlang. Tot mijn reumatoloog zei dat ik net zo vruchtbaar ben als een gezond iemand; in de loop der jaren hebben de medicijnen bewezen dat ze geen extra bijwerking hebben op vruchtbaarheid. Ik stopte met de medicijnen en was snel zwanger. Ons geluk kon niet op. Tijdens mijn eerste zwangerschap had ik geen last van de reuma, tijdens de tweede zwangerschap wel. Maar nooit is er in mij opgekomen: kan ik alles lichamelijk wel aan als moeder. Als je iets niet probeert, dan weet je ook niet of het gaat lukken. Mijn man en ik hebben er wel bewust voor gekozen om jong ouders te worden, ik was toen 23 jaar. Mijn lichaam was toen nog jong en kon meer aan. Ja, het is soms pittig: de gebroken nachten, niet kunnen stoeien met de kinderen, het opruimen van speelgoed... Maar het is het dubbel en dwars waard; kinderen zijn het mooiste wat er is!”

Floor Cartens, auteur van Mijn mama is moe, heeft twee stiefkinderen (6 en 8)

“Kinderen zijn vooral nieuwsgierig naar wat je hebt”

“Als klein meisje was voor mij één ding duidelijk: ik wilde mama worden. Toen bij mij in 2010 reuma werd geconstateerd, veranderde er iets in deze kinderwens. Er borrelden veel vragen op: wat als mijn kindje ook ziek is? Hoe zal mijn lijf een zwangerschap en een bevalling doorstaan? Zal ik voor mijn kindje kunnen zorgen? Mede hierdoor ben ik een traject ingegaan om pleegouder te worden, maar wegens omstandigheden is dat toch niet doorgegaan. Mijn vriend heeft twee kinderen, van 6 en 8 jaar, en zij zijn om de week een hele week bij ons. Ondanks dat ik altijd moe ben en pijn heb, kan ik hun zorg en aandacht geven. Reuma hebben en kinderen opvoeden is voor mij niet altijd een goede combinatie, maar over het algemeen redden we het best goed. Als ik de kinderen naar school heb gebracht, ga ik vaak nog even een uurtje terug naar bed. En als er een ouder-kind-voetbalwedstrijd is, vraagt de oudste: waarom doe jij niet mee, Floor? "Omdat ik daar te veel pijn voor heb", is dan voor hem voldoende. Kinderen zijn vooral nieuwsgierig naar wat je hebt. De kinderwens is nog steeds wel aanwezig, maar er liggen nu twee lieve kinderen, die een plekje in mijn hart hebben, in bed en zij hebben ervoor gezorgd dat de kinderwens deels vervuld is.”

Meer over reuma

Anders denken, anders doen. De psychosociale kant van reuma

“Dans alsof er geen morgen is” – Interview Nancy Euverink

Voedingstips bij reuma en gewrichtsklachten

Laatste wijziging op deze pagina: 23-06-2021

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >