Wat hebben reuma en botontkalking met elkaar te maken?

Spieren en gewrichten

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Bij botontkalking, de naam zegt het al, verdwijnt er kalk uit het bot. Maar dat is niet het enige: de hele structuur van het bot verzwakt. Zowel bij mannen als vrouwen kan dit optreden, hoewel het vaker bij vrouwen voorkomt. Het is een aandoening waarbij de botafbraak sneller gaat dan de botaanmaak.

Wanneer we als kind groeien, worden onze botten langer en dikker. Zo lang we groeien, maken we meer bot aan dan ons lichaam afbreekt. Die botaanmaak neemt nog verder toe wanneer we veel bewegen. Onze botten zijn het stevigst rond ons dertigste jaar. Vanaf die leeftijd wint de botafbraak het langzaam van de botaanmaak. Leefstijl kan dit proces versnellen, maar ook bepaalde ziektes en aandoeningen. Bij een groot aantal aandoeningen neemt de kans op botontkalking toe. Wanneer botontkalking wordt veroorzaakt door een andere ziekte dan heet dat secundaire osteoporose.

Ontstekingscellen, beweging en vitamine D

Botontkalking is iets anders dan reuma. Toch staan ze niet helemaal los van elkaar: bij iemand met reuma kan namelijk ook botontkalking optreden als gevolg van de reuma. Het brozer worden van het bot komt dus bij de gevolgen van reuma. Niet alleen de gewrichten die zijn aangetast door de reuma verzwakken, maar de botten van het gehele skelet.

Botontkalking komt vooral voor bij mensen met vormen van ontstekingsreuma. Reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew, SLE. Waarom?

Dat mensen met reuma een grotere kans hebben op botontkalking heeft deels te maken met bewegen. Of eigenlijk, met het gebrek aan bewegen. Vanwege pijnklachten en stijfheid bewegen mensen met reuma meestal minder. Het gevolg hiervan is dat er minder nieuw bot wordt aangemaakt. Bewegen maakt namelijk écht sterk. Dat geldt niet alleen voor je spieren, maar ook voor de botten. Beweging kan het proces van botafbraak zelfs afremmen. Botten zijn namelijk in staat om zich aan te passen aan de eisen die aan hen worden gesteld. Ook als je ouder wordt! Het is wel belangrijk om bewegen rustig op te bouwen en je lichaam niet te zwaar te belasten.

Minder bewegen, betekent vaak al snel ook minder buitenlicht. Hierdoor is de blootstelling aan vitamine D lager - deze vitamine wordt aangemaakt door de huid onder invloed van zonlicht. En laat deze vitamine nou net een positieve werking hebben op de stevigheid van je botten. Vitamine D stimuleert namelijk de opname van calcium in de nieren en de dikke darm. Uiteindelijk komt de vitamine via de bloed bij de botten.

Ook ontstekingscellen spelen een rol. Bij ontstekingsreuma keert het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam en hopen de ontstekingscellen zich op in de gewrichten. Deze ontstekingscellen tasten in een later stadium de kwaliteit van het kraakbeen en de botten aan.

Bij artritis vaker botontkalking

Vrouwen met reumatoïde artritis blijken twee keer zo vaak botontkalking te hebben als vrouwen zonder reumatoïde artritis. Hoe dit bij mannen zit, is nog niet duidelijk. Bij vrouwen is het uitgebreider onderzocht, omdat botontkalking bij hen vaker voorkomt. Dat heeft mede te maken met het dalen van hormoonspiegels in de menopauze.

De botdichtheid is eenvoudig vast te stellen door een DEXA-scan. Meestal worden de heupen en de lendenwervels gemeten. Het apparaat waarmee dit gebeurt is een soort röntgenapparaat, maar de straling is erg laag. Met een meting van de botmineraaldichtheid kan de hoeveelheid botmassa worden gemeten. Hoe lager de botmineraaldichtheid, hoe groter de kans op een botbreuk als men komt te vallen. Of er daadwerkelijk een botbreuk optreedt is niet te voorspellen.

Meer lezen

  • Blog: Vitamine D

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 02-11-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Elke maand tips van Mieke over reuma en pijnlijke gewrichten?

tip

Gratis tips ontvangen over leven met reuma

Inschrijven >