Wat zijn je rechten als reumapatiënt?

Zelfmanagement: eis je plek op in de spreekkamer

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Met reuma sta je elke dag voor keuzes. Afhankelijk van wat je voelt, maak je de keuze wat je kunt doen en wat niet. Moet je extra medicijnen innemen? Extra rusten? En sla je die wandeling liever over of ga je voor een paar rondjes extra? Er bestaan geen kant-en-klare oplossingen voor al die vragen. Je moet zelf beslissen wat het beste is voor je lichaam.
De touwtjes in handen nemen moet je niet alleen thuis doen, maar ook in het ziekenhuis. Elk behandeltraject dat je volgt in het ziekenhuis, bij de fysiotherapie of bij de podotherapeut, draait om jou - en dat vergeten we wel eens. Uit onderzoek blijkt zelfs dat als mensen zelf honderd procent achter hun behandeling staan, die ook beter aanslaat.
Artsen en therapeuten weten misschien alles van medicijnen, foto's en behandelingen, maar ze zijn niet afgestudeerd in jou - een behandeling slaat per persoon anders aan. Als patiënt heb je bovendien allerlei rechten. Je hebt bijvoorbeeld recht op privacy, maar ook op informatie. Je kunt beter je rol pakken in het ziekenhuis als je weet wat je rechten zijn en wat je valkuilen zijn. We zetten daarom de belangrijkste feiten, fabels en valkuilen op een rij.

Fabel: wat de arts voorschrijft moet ik doen

Nee! In de Nederlandse wet staat dat elke behandeling alleen is toegestaan met toestemming van jou als patiënt. Uiteindelijk beslis je dus zelf of je behandeld wilt worden met de medicijnen of met de behandeling die wordt voorgesteld door de arts. Een arts moet die beslissing respecteren. Zelfs als je toestemming hebt gegeven, mag je er later nog van afzien. Samen met jou wordt dan gezocht naar een andere behandeling. Het geldt trouwens ook andersom: je kunt een arts niet dwingen een bepaalde behandeling uit te voeren.

Valkuil: vragen stellen komt nogal dom over

Vind je dat echt? Want vragen stellen is niet dom, maar juist slim. Je hebt zelfs het recht om alles te weten over je medische situatie, dus geneer je nooit. Luister goed naar het antwoord van de arts en vraag gerust om meer uitleg: "Dit begrijp is niet helemaal. Kunt u het op een andere manier uitleggen?"

Valkuil: ik luister, maar vergeet al mijn vragen

Je was bij de arts in het ziekenhuis, je wilde weten of je over een jaar beter kunt lopen, maar het ging alleen over die nieuwe medicijnen die je krijgt. En thuis denk je: nu weet ik eigenlijk nog niets. Het is beter om voordat je naar de afspraak in het ziekenhuis gaat, na te denken over wat je per se wilt weten. Doe dat desnoods in de auto op de parkeerplaats. Schrijf je vragen op, zo vergeet je tijdens het gesprek niet de kwesties aan te snijden die juist voor jou belangrijk zijn. Veel artsen vinden het fijn als hun patiënten dat doen, ook zij weten immers niet wat er zich in jouw hoofd afspeelt.

Feit: veel mensen zijn niet eerlijk

Je neemt eigenlijk minder medicijnen dan is voorgeschreven. En bij een lichamelijk onderzoek doet een gewricht behoorlijk pijn als de arts erop drukt, maar je hoort jezelf zeggen: "Het valt wel mee." Veel mensen zijn niet eerlijk tegen hun arts - vooral als het aankomt op het innemen van medicijnen. Het heeft zelfs een officiële naam: therapieontrouw. Die ontrouw ontstaat om allerlei redenen: je verdraagt de bijwerkingen niet, je wilt jezelf als een krachtig persoon presenteren of je durft niet toe te geven dat je die medicijnen simpelweg bent vergeten.
Niet eerlijk zijn tegen een arts is feitelijk niet eerlijk zijn tegen jezelf. Want op basis van wat de arts weet, hoort en ziet, behandelt hij jou. En dat kan alleen als hij echt weet hoe het zit. Probeer dus zo eerlijk mogelijk te zijn. De arts doet 'gewoon' zijn werk en daar horen eigenwijze patiënten als jij gewoon bij.

Feit: ik mag iemand meenemen naar de spreekkamer

Iemand meenemen naar de spreekkamer mag altijd, het wordt zelfs aangeraden. Een vriend, vriendin, kind of partner kan net die vragen stellen waar je zelf niet aan denkt of die je niet durft te stellen. En twee horen meer dan één!

Valkuil: ik vertel niets over de alternatieve behandeling die ik volg

Veel mensen met reuma volgen een alternatieve behandeling. Maar die informatie houden ze vaak liever voor zichzelf. Probeer over die drempel heen te stappen. Als de specialist en alternatief behandelaar van elkaars behandeling afweten, kunnen zij daar rekening mee houden en eventueel overleggen. Dat is belangrijk omdat sommige voedingssupplementen en kruiden, bijwerkingen of wisselwerkingen kunnen geven met een reguliere behandeling.

Fabel: je mag het gesprek niet opnemen

Nee hoor, dat mag wel! Als je bij een arts bent, mag je het gesprek opnemen op je smartphone of tablet. Dat is handig, want dan kun je het thuis nog een keer goed naluisteren. Je hoeft daarvoor geen toestemming te vragen, maar een arts waardeert het wel als je het van tevoren meldt. Je mag de opname trouwens alleen gebruiken voor jezelf. Het is verboden het gesprek te delen via YouTube of social media.

Feit: je mag altijd een second opinion aanvragen

Het is een wettelijk recht om een second opinion aan te vragen. Maak dit dus gerust bespreekbaar. Een second opinion gaat alleen om een nieuw medisch advies van een andere arts of therapeut. Het gaat dus niet om het overnemen van de behandeling. Als je dat wilt, moet je opnieuw verwezen worden. Je arts kan de second opinion alleen weigeren als hij zwaarwegende redenen heeft, bijvoorbeeld als je continu en zonder echt goede reden een second opinion aanvraagt. Reageert je arts erg negatief op je wens? Of durf je het niet er sprake te brengen? Vraag dan of een patiëntenvereniging, huisarts of zorgverzekeraar je erbij wil helpen.

Laatste wijziging op deze pagina: 04-09-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >