De R zit weer in de maand

Tijd om je weerstand een boost te geven

Lifestyle

barbara Kuiper

Barbara Kuiper
WhatsApp je vraag

Het wordt kouder, de dagen worden korter en de zon heeft minder zonuren. We zijn meer binnen dan buiten waardoor we dichter op elkaar zitten. En ondanks dat we voldoende fruit en groenten hebben waarin de vitaminen en voedingsstoffen goed bewaard blijven, heb je in de herfst en winter meer kans om een virus op te lopen. Vandaar dat er vaak wordt gesproken over vitamine C en D als de R in de maand zit.

Vitamine C als de R in de maand zit

De bekendste vitamine is C. Het is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Vitamine C zit met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien. Om de vitamine te behouden wordt geadviseerd om het kort te koken in weinig water (bron: Het Voedingscentum). Eet je te weinig groente, fruit en/of aardappelen, dan kan het zijn dat je een tekort aan vitamine C hebt. Wat ervoor zorgt dat je een verminderde weerstand hebt.

Vitamine D als de R in de maand zit

Vroeger namen mensen een lepel levertraan als de R in de maand zat. De reden is dat je in de herfst- en wintermaanden minder zon ziet en daardoor minder vitamine D aanmaakt. Tegenwoordig zijn er (gelukkig) vervangers voor de levertraan om voldoende binnen te krijgen. Het Voedingscentrum raadt dit met name aan bij kinderen tot en met drie jaar, mannen en vrouwen met een donkere huidskleur, zwangere vrouwen, vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar. 

Geef je weerstand een boost

Kortom: het advies is nog steeds om je weerstand een extra boost te geven als de r in de maand zit. Dit komt met name doordat we vatbaarder zijn voor virussen. Zelf heb je een groot aandeel in het verhogen van je weerstand. Vandaar dat het advies in de herfst- en wintermaanden luidt:

  • eet voldoende fruit en groenten;
  • eet gevarieerd;
  • beweeg voldoende, blijf sporten;
  • zorg dat je goed en voldoende slaapt;
  • was je handen regelmatig; 
  • trek erop uit, ga naar buiten.

Een aantal handige links op een rij

Wil je nog meer tips en adviezen ontvangen over griep en verkoudheid? Lees en bekijk onderstaande links en schrijf je in voor de A.Vogel griepcoach!

Schrijf je nu gratis in voor de griepcoach en krijg direct hulp om sneller te herstellen.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 10-09-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >