Puur kweken? Pure passie!
Aandacht van de wortel tot de bloem

A.Vogel Tuinen | Kruiden

Ilze ter Heide

Ilze ter Heide
WhatsApp je vraag

“We gaan je de Echinacea purpurea eens laten zien. Van bloem tot wortel dan”, vertelt collega-tuinman Joost trots. De Echinacea purpurea is een plant die de weerstand versterkt. Op mijn vraag hoe A.Vogel die prachtige, immuunsysteemversterkende werking toch ooit ontdekt heeft, vertelt Frans: “Alfred Vogel reisde de hele wereld over op zoek naar nieuwe, geneeskrachtige planten. De Sioux-Indianen in Noord-Amerika leerden Alfred de Echinacea purpurea kennen. Zij kauwden op de bladeren van de plant, legden de substantie op de huid en zo genas de huid sneller. Een sprekend voorbeeld van een weerstandsverhogende invloed!”

Oogstmoment kiezen: nauwkeurig karwei!

Ik kom erachter dat de Echinacea purpurea op zich een makkelijke plant is om te kweken – zaaien, beetje water en zon erbij en dat is het wel – maar het bepalen van het juiste oogstmoment, dat blijkt de moeilijkheid. Joost legt uit: “We moeten het moment kiezen dat de planten qua werkstoffen op hun piek zitten. Dat is meestal als de plant net zo’n beetje uitgebloeid raakt. Via speciale meetapparatuur bekijken kwaliteitscontroleurs of het oogstmoment al dáár is.” Frans vult aan: “Het is ontzettend belangrijk dat dit zo nauwkeurig gebeurt, anders kan een oogst waardeloos worden.”

DSCF3287-b

Alleen vers is goed genoeg

“Ik heb Alfred Vogel zelf nog gekend en hij zei altijd: alles wat je oogst, moet vers verwerkt worden. Waarom? Omdat alleen zó de werkstoffen goed behouden”, vertelt Frans. In de tussentijd zit hij al met z’n handen in de grond van het – secuur ecologisch onderhouden – landgoed en trekt er een Echinacea plant met wortel en al uit. “Kijk, in het groene gedeelte van deze plant, het bovengrondse deel, zitten de meeste werkstoffen.” De oogst van die groene delen vindt altijd hoogzomer plaats. Joost: “Na de oogst vervoeren we de geoogste planten naar de fabriek, 4 kilometer verderop, waar de planten binnen 2 uur na de oogst verwerkt worden. Verser kan bijna niet!”

DSCF3145De volle plant benut

Verspilling, daar houden we bij A.Vogel ook niet van. Dat past niet in de duurzame gedachte. “Na de oogst van de bovengrondse delen laten we de wortels van de Echinacea in de grond zitten. Als automatisch gaat de plant daar al zijn verdere kracht in stoppen, alle werkstoffen trekken daar naartoe. En op dat ‘topmoment’ oogsten we ook nog de wortels die op dat moment vol weerstandsverhogende kracht zitten. Volle natuurkracht voor onze klanten!”, zegt Frans gepassioneerd.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 22-06-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >