Het is de overgang, niet de ondergang

Word liever voor jezelf en je lijf

Overgang

Gast Blogger
WhatsApp je vraag

Wij vrouwen zeuren liever niet. Voordat wij überhaupt naar de huisarts gaan, hebben we er vaak al maanden mee rondgelopen. Uiteindelijk staat het water tot aan je lippen, je bent zelfs niet meer aardig tegen de kat en dan zit je er... bij de huisarts. Je ratelt een onsamenhangend verhaal af. Hij onderbreekt je: "Heeft u een stressvol bestaan?" Wat zegt ie? Duh! Wat denkt u zelf...! Maar, vriendelijk als je bent, beaam je dit met een rood blosje op je wangen. Want het is sowieso geen pretje om met deze waslijst aan klachten bij de huisarts te zitten.

Dit hebben wij alle twee meegemaakt. Van de huisarts kregen we te horen dat we tegen een burn-out aan zaten. Of het geen idee was om eens met iemand te praten en eventueel ook eens te denken aan een lichte vorm van antidepressiva. Of een cursus mindfulness te gaan doen. Sport u wel? Toen wij voorzichtig opperden of het heel misschien de overgang zou kunnen zijn, kijk hij ons meewarig aan. Nee dat kon niet, daar waren wij nog veel te jong voor. Maar die antidepressiva leek hem wel een goed idee...

Nu twee jaar - en twee boeken over de overgang - later weten wij wel beter en is het onze missie geworden om vrouwen te informeren en inspireren. Want lieve dames, het volgende is goed om te weten: de overgang kan al vanaf je 40ste beginnen en de klachten lijken inderdaad enorm op die van een burn-out. Wat je moet weten is dat huisartsen bijscholingscursussen volgen en dat die over de overgang helaas minder goed worden bezocht. Terwijl het toch een belangrijke en vaak ook lange periode van ons vrouwenleven beslaat. En ook onze naaste omgeving heeft ermee te maken.

Dus hoe belangrijk is het dat een vrouw weet wat haar te wachten staat. De overgang heeft impact op je emotionele leven, je seksualiteit, je werk, kortom het is nogal wat. En in plaats van dat het een ondergang wordt, kan het ook een overgang worden naar een mooie tweede fase, waarin je liever gaat worden voor jezelf en je lijf.
Wist je trouwens dat er overgangsconsulentes bestaan? Zij zijn verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in de overgang en je goed kunnen begeleiden in dit proces. Google maar even!

Liefs Isa & Medina

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 09-04-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

In de overgang? Ontvang maandelijks e-mails met tips van Ellen.

tip

In de overgang? Ontvang maandelijks gratis tips.

Inschrijven >>