Overgang - Voor- en nadelen van de menstruatiecup

Lifestyle | Intiem | Overgang

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een kelkvorming voorwerp, gemaakt van rubber of siliconen. Als je ongesteld bent, kun je een menstruatiecup inbrengen in het begin van je vagina. Daar vangt de cup het bloed op, doordat het zichzelf vacuüm trekt. Hierdoor kan het bloed dus niet langs de cup en wordt het netjes opgevangen in het kelkje. Different types of feminine hygiene products - menstrual cups, sanitary pads and tampons. Selective focus and shallow DOF

Voordelen

Menstruatiecups zijn veilig in gebruik.
Ze worden gemaakt van (medische) siliconen of natuurrubber en bevatten hierdoor geen schadelijke chemische stoffen. Wel zo prettig voor de vagina! Daarnaast heb je geen kans op TTS (Toxic Shock Syndrome, een gevaarlijke infectie), dat wel bestaat als je tampons gebruikt. Dit komt omdat de cup het bloed opvangt en niet – zoals een tampon – absorbeert. En dat laatste is nog een voordeel: omdat de cup geen vocht absorbeert, wordt de vagina aan de binnenkant ook niet droog.
Ze zijn milieuvriendelijk
Gemiddeld gebruikt een vrouw zo’n 10.000 tampons of maandverband in haar vruchtbare leven. Een enorme belasting voor het milieu, want die gebruikte maandverbanden gaan allemaal naar de verbrandingsoven. Een menstruatiecup schaf je een keer in de 10 jaar aan, wat de cup dus veel milieuvriendelijker maakt.
Het is goedkoper dan tampons en maandverband
Op de lange termijn is een menstruatiecup veel goedkoper. Als je normaal gesproken tampons gebruikt, dan heb je de cup – die rond de 25-40 euro kost – er na 7 menstruaties al uit. Gebruik je maandverband van een A-merk dan zul je na 5 menstruaties de kosten er al uit hebben.
Je hoeft minder te verschonen
Een menstruatiecup kan langer blijven zitten dan een tampon of een maandverband. Wel 8 tot 12 uur. Dat scheelt weer een aantal keer verwisselen! Je verwisselt hem ’s ochtends voordat je naar je werk gaat en als je thuis komt. Eventueel nog een keer voor het slapengaan. Veel vrouwen voelen zich ook veel ‘schoner’ als ze de cup gebruiken. Een maandverband of tampon kan gaan broeien en voor vervelende geurtjes, jeuk en irritatie zorgen. Bij een cup heb je dat niet.

Nadelen

Inbrengen en uithalen vergt even oefening
Misschien herinner je je nog wel de eerste keer dat je een tampon inbracht. Het was onwennig. Zo voelt het ook als je voor het eerst de menstruatiecup gebruikt. Het kan even duren voordat je snapt hoe je hem goed in kunt brengen en verwijderen.
Een cup is duur in de eerste aanschaf
Een pakje tampons of maandverband is een stuk goedkoper in de eerste aanschaf. Een menstruatiecup kost al snel tussen de 25-40 euro. Dat kan sommige mensen afschrikken. Maar zoals we bij de voordelen al vertelden: deze cup gaat zo’n 10 jaar mee. Waar je bij tampons en maandverband elke maand weer een nieuw pakje moet halen.
Na de menstruatie moet je hem schoonmaken
Een tampon of maandverband doe je in een zakje en gooi je in de prullenmand. Tijdens de menstruatie leeg je de cup om de 8 tot 12 uur. Je giet het bloed in de wc en spoelt de cup goed af, voordat je hem weer opnieuw inbrengt. Na de menstruatie moet je de cup 2-3 minuten uitkoken en vervolgens droog opbergen.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 02-11-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

In de overgang? Ontvang maandelijks e-mails met tips van Ellen.

tip

In de overgang? Ontvang maandelijks gratis tips.

Inschrijven >>