Onzichtbaar ziek zijn - Hoe ga je om met onbegrip bij reuma?

Spieren en gewrichten

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Maak je ziekte ‘zichtbaar’

Wie onzichtbaar ziek is, wil niets liever dan gewoon normaal zijn. En dat probeer je dan ook te doen. Je verbijt de pijn, gaat door je vermoeidheid heen en geeft de volle 200%. Hierdoor lijk je alles dus prima aan te kunnen in de ogen van een ander. Zij zien alleen niet hoeveel moeite jou dit kost. Wees hier open over. Probeer uit te leggen wat jouw ziekte met je doet, hoe jouw leven eruit ziet en hoeveel inspanning het kost om gewoon mee te kunnen doen. Maak dit zo concreet mogelijk. Zeg niet: ‘ik ben te moe om die bijeenkomst bij te wonen.’ Maar: ‘als ik naar deze bijeenkomst ga, dan ga ik over mijn grens heen en heb ik minimaal een dag nodig om weer ‘normaal’ te kunnen functioneren. Dus ik sla hem over.’ Dit is vooral belangrijk als je een reumatische aandoening hebt, waarbij de klachten de ene keer exploderen en de andere keer op de achtergrond sluimeren. Leg uit hoe dit komt. Mensen snappen dan vaak wel waarom je de ene keer prima een taak kan uitvoeren of een bijeenkomst kunt bijwonen en de andere keer niet.

Vraag om begrip voor je situatie

Waar ‘gezonde mensen’ na een weekje griep er weer bovenop zijn, zijn mensen met reuma langdurig ziek. Dit is voor veel mensen iets wat buiten hun normale verwachtingspatroon ligt. Bij griep weet je dat diegene één tot twee weken nodig heeft om er weer bovenop te komen. Bij een gebroken pols zo’n 3 maanden. Daarna verwacht men dat je weer vrolijk en fris het normale leven op kunt pakken. Dit geldt niet voor chronisch zieken. En dat is lastig, want er zit bij veel mensen een max aan hoeveel begrip ze kunnen opbrengen. Na verloop van tijd moet het ook maar ‘een keertje klaar zijn’, denken ze dan vaak. Dit wordt nog eens versterkt als mensen niet zien wat je mankeert. Het is dan moeilijker voor sommigen om rekening met je te houden. Niet uit onwil, maar uit onwetendheid. Vraag in zo’n situatie begrip voor je ziekte. Geef goed aan wat jij prettig en onprettig vindt, wat je wel en niet aankan. Anderen kunnen immers moeilijk inschatten hoe jij je voelt op dat moment. Een voorbeeld: als je meerdere keren een feestje of uitnodiging afslaat, kan het bij anderen overkomen als desinteresse en geen zin hebben. En dat is waarschijnlijk allesbehalve het geval! Laat dit mensen ook weten en vraag ze vooral om je de volgende keer gewoon weer uit te nodigen. Wie weet ben je dan wel fit.

Accepteer dat je niet naar ieders pijpen kunt dansen

Mensen die niet chronisch ziek zijn, weten niet beter. Knoop dit goed in je oren als je nog steeds op onbegrip stuit. Zelfs nadat je het hebt uitgelegd. Het relativeert om te denken dat dit niet jouw probleem is.

Verder lezen over reuma?

Reuma: zes etenswaardigheden Meer reuma-blogs

Advies van Mieke

Mieke en haar collega’s Iris, Bram, Jacolien en Lucy staan iedere dag voor je klaar om vragen over jouw gezondheid te beantwoorden. Je kunt de A.Vogel Informatielijn telefonisch bereiken via 0900-2464646, per mail via info@avogel.nl of via het contactformulier op www.avogel.nl/advies.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 22-06-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Elke maand tips van Mieke over reuma en pijnlijke gewrichten?

tip

Gratis tips ontvangen over leven met reuma

Inschrijven >