Ontevreden over je arts? Zo stap je over

3 tips voor als je wilt overstappen van reumatoloog of fysiotherapeut

Spieren en gewrichten

barbara Kuiper

Barbara Kuiper
WhatsApp je vraag

Het hebben van een reumatische aandoening, betekent deels dat je zelf aanpassingen moet doen in het dagelijks leven. Van een andere mindset tot meer rust nemen. Je behandelaar of therapeut is degene die advies geeft en ingrijpt als het nodig is, zodat jouw dagelijks leven van betere kwaliteit wordt. Vertrouwen en goede communicatie zijn twee belangrijke pijlers in het contact met je arts.

Helaas heeft niet iedereen een goede relatie met zijn of haar arts. Soms blijf je bij een reumatoloog of fysiotherapeut terwijl je niet echt tevreden bent. Je mist een klik, hebt het gevoel dat hij of zij je niet begrijpt of je vertrouwt diegene niet voldoende.

Verbeter de communicatie tussen jou en je arts of therapeut

Om de relatie tussen jou en je behandelaar te verbeteren, is het belangrijk om te vertellen dat jullie elkaar niet goed begrijpen. Door je verwachtingen en wensen duidelijk uit te spreken weet een arts ook wat hij of zij kan doen om hieraan te voldoen. Je behandelaar kan heel deskundig zijn, maar als de communicatie niet goed is zullen jullie elkaar nooit begrijpen.

Zorg op maat

Reuma is een ‘persoonlijke’ ziekte; bij iedereen uit de ziekte zich anders, iedereen heeft andere aanpassingen nodig en is gebaat bij ander advies. Als je behandelaar jou niet goed kent, kan hij of zij ook geen maatwerk leveren en handelt hij of zij alleen volgens de standaard protocollen. Dat is zonde, want zo mis je in de praktijk handvatten om te leven met een reumatische aandoening. Wil je de beste zorg voor elk individu, dan is zorg op maat nodig. Wat bij de één goed werkt, werkt bij de ander niet. Goede zorg gaat niet alleen om wetenschappelijk bewezen kwaliteit, maar ook om een goede arts-patiëntrelatie.

Ga in gesprek met je arts

Ben jij tevreden over de zorg die je krijgt? Heb jij een positieve relatie met je behandelaar? Top, want het is niet zo vanzelfsprekend dat dit het geval is. Als je niet tevreden bent, is het heel belangrijk om de eerste stap te zetten: het bespreekbaar maken van je ongenoegen. Dat kan lastig zijn, maar het kan goed uitpakken als je duidelijk uitlegt waar je niet tevreden over bent. Bedenk dat je een goede behandeling verdient!

Zorg wel dat je zelf voldoende op de hoogte bent van jouw reumatische aandoening en je persoonlijke verwachtingen. Schrijf bijvoorbeeld voor jezelf op wat je verwacht van een behandelaar en waar jij tegenaan loopt en hulp bij wilt.

Maar wat als je met je arts hierover hebt gesproken en je toch niet krijgt wat je nodig hebt? Dan is het misschien zinvol om op zoek te gaan naar een andere behandelaar.

Tips als je wilt overstappen

Dat mensen niet vaak overstappen naar een andere arts, is niet zo gek. Ten eerste weet je wat je nu hebt, en niet wat je krijgt. Ten tweede: hoe kom je aan de juiste informatie over andere artsen? Er bestaan vergelijkingssites, maar het is onduidelijk of die betrouwbaar zijn.

Drie tips als je wel wilt overstappen van behandelaar

  1. Wat vind jij belangrijk? Zorg dat je zelf weet waar je behoefte aan hebt. Wat zoek je in een behandelaar, waar wil je advies over en wat miste je bij de vorige behandelaar?
  2. Praat met andere mensen met reuma - wie is hun behandelaar? Zijn zij tevreden? Haal die informatie eerst bij mensen met reuma in je omgeving, je weet wie ze zijn en kunt hun tips op waarde schatten. Bel ook eens een (lokale) reumavereniging.
  3. Vraag voordat je overstapt eerst bij je zorgverzekering na of de nieuwe behandelaar gecontracteerd is.

Lees ook onze voedingstips bij reuma en gewrichtsklachten.

Of ons artikel over toonaangevende reuma-onderzoeken.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 02-11-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >